“Metro Küresel Plastik Hareketi” ile bir yılda 65 milyonu aşkın plastik şişenin okyanuslara ulaşması önlenecek.
Uluslararası perakende şirketi Metro, 2013 yılından bu yana dünya çapında kıyı bölgelerine odaklanarak geri dönüşüm ekosistemleri oluşturulmasına odaklanan sosyal girişim Plastic Bank ile uluslararası ve uzun dönemli bir işbirliği başlattı. İlk yılında öncelikli olarak 1.000 tonun üzerinde plastik atığa denk gelen 65 milyonu aşkın plastik şişenin okyanuslara ulaşmadan önce toplanmasının hedeflendiği Metro Plastik Hareketi, Türkiye’nin de içinde yer aldığı 24 ülkede Metro müşterilerini, tedarikçilerini ve Plastic Bank’ı bir araya getiriyor.
Metro, Türkiye’nin de dâhil olduğu küresel plastik hareketi kapsamında dünya çapında daha sürdürülebilir ambalajlar sahip ürünlere odaklanılacak. Bu ambalaj türleri arasında yeniden tasarlandıktan sonra daha az saf plastik malzeme gerektiren, geri dönüştürülmüş malzeme içeren, kompost haline getirilebilir malzeme veya renk değişikliği nedeniyle geri dönüşümü çok daha kolay olan ambalajlar yer alacak. Ambalajlar üzerinde sağlanacak ek bilgiler müşterilerin bilinçli ve sürdürülebilir satın alma kararları vermesine olanak sağlarken, geri dönüşüm konusundaki farkındalıklarını da artıracak. Bu sayede, satın alınan her bir kampanya ürünü ile Metro müşterileri ve katılım gösteren tedarikçiler, sosyal girişim Plastic Bank’ı da desteklemiş olacak.
Sürdürülebilirlik, Metro Türkiye için bir iş yapış biçimi
Konuya ilişkin yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bu ekosistemin bir parçası olarak tüm şirketler için önemli bir konu olduğuna değinen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, Metro Türkiye olarak, sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak ele aldıklarını ve 30 yılı aşkın süredir sürdürülebilir çözümler üreterek çalıştıklarını ifade etti. Bu kapsamda çalışmalarını sadece kendi operasyonlarında hayata geçirmekle kalmayıp sürdürülebilirliği müşterilerini, tedarikçilerini ve çalışanlarını da süreçlere dâhil ettikleri bütünsel bir yaklaşım olarak ele aldıklarını belirten Türüng, bu nedenle Türkiye’de yaklaşık yüzde 90’ınına ulaştıkları otel ve restoran sektöründeki müşterini de ticari faaliyetlerini sürdürülebilir bir şekilde yürütmeleri için destekliklerini dile getirdi. Metro Plastik Hareketi ile de sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek hazırladıkları kampanyaya tedarikçilerini de dahil ettiklerini söyleyen Türüng, Metro markalı belirli ürünlerine ek olarak, tedarikçilerin de kendi markalarıyla, hazırlanan kampanyaya aktif katılım sağladıklarını ifade etti.
Diğer taraftan bu konuda farkındalığı artırmak ve plastik atığı azaltılmış, geri dönüştürülebilir ürünleri daha erişilebilir kılmak için ise Ekim ayında yeni plastik hareketi kataloğunu çıkardıklarını da sözlerin ekleyen Türüng, “Bu kataloğumuzda müşterilerimiz, plastikten arınmış bir çevre yolunda işletmelerinde dönüşümü başlatabilecekleri ürünleri bulabilecekler. Metro Türkiye olarak her zaman olduğu gibi gelecekte de insan odaklı, çevreye saygılı, yerel değerleri koruma anlayışıyla çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızı da kapsayacak şekilde devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Plastic Bank Kurucusu ve CEO’su David Katz ise açıklamasında, “Metro ve iş ortaklarıyla yaptığımız iş birliği, dünyadaki plastik atıkların okyanuslara ulaşmasının önlenmesine yardımcı oluyor. Bu hareketle birlikte markalar, tedarikçiler ve tüketiciler plastik ayak izlerini ölçebilecek ve buna göre hareket edebilecek. Bu sayede gezegenimiz için gerçek ve kalıcı bir değişim sağlamak üzere şeffaflık ve hesap verebilirlik artmış olacak.” dedi.
Metro Türkiye plastik atıklara karşı uzun yıllardır güçlü bir strateji izliyor
Çevresel etkisi yüksek olan plastik ambalajların azaltılması çalışması kapsamında 2019 yılından bu yana yaklaşık 25 ton plastik azaltımı sağlayan Metro Türkiye, tek kullanımlık plastik ürünlere alternatif olarak geri dönüştürülebilir, bioçözünür, kompostlanır veya tekrar kullanılabilir doğaya dost ürün çeşitliliğini de artırıyor. Son olarak Ekim ayında “Şimdi Sıra Sizde” sloganı ile yayınladığı plastik kataloğunda ise müşterileri için işletmelerinde de plastik atığını azaltma dönüşümünü başlatabilecekleri ürünlere yer veriyor. Metro Türkiye’nin kendi markalı ürünlerinin yanı sıra harekete katılan diğer markaların çevre dostu ürünlerinin de bulunduğu katalogda %100 geri dönüşüme uygun ambalajların kullanıldığı gıdadan,%90’ın üzerinde geri dönüştürülebilir ambalajların kullanıldığı kişisel bakım ve ev temizliğine kadar birçok ürün bulunuyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.