8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 08 Mart 2023 Çarşamba


8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında haklarını almak için greve çıkan işçi kadınların içeriye kilitlenmesi ve bu sırada çıkan yangın ve bu yangında alevlerin içinde kalan kadın işçilerin çığlığı, bu günün meşalesini yakan olay oldu. Bu yangında 120 kadın işçi yaşamını yitirdi. Dünyada ses getiren bu olayın ardından 26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhang kentinde 2’nci Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg bir öneri sundu. 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi bu toplantıda oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Moskova’da gerçekleşen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda ise 8 Mart tarihi kesinleşirken bu günün adı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak değiştirildi. Epeyce bir süre batılı ülkelerde yasaklanmış olan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda ABD’deki gösterilerde anılmaya başlanınca batı toplumlarında daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Biz de, Kadın Dostu Markalar Platformu olarak, depremde yitirdiğimiz canların acısını tüm benliğimizde hissettiğimiz bugünlerde tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.



5,0/(2)
08 Mart 2023 Çarşamba
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler