Sanayide kadın istihdamı artıyor

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 26 Mart 2024 Salı

Sanayide kadın çalışanların son yıllarda arttığını ifade eden DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Kadınların iş hayatına daha fazla katılmaları, bir demokrasi ve toplumsal gelişme konusu olarak görülmeli” diyerek, bu alanda kadına desteğin devam etmesini istedi.

Türkiye’de sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanlara kadınlardan destek geldi. Kadınlara yönelik verilen SGK teşviki ve teknolojiye bağlı olarak fiziksel iş yükünün azalmasının etkisiyle sanayide kadın istihdamı artarken, bunun henüz beklenen seviyede olmadığına vurgu yapıldı. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı ve aynı zamanda Nilsan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Artış oranı ve kadın çalışan sayıları istenilen düzeyde değil. Maalesef sanayide hala erkek egemen bir profil söz konusu. Hem kadın sanayici oranının artması hem de kadın yönetici oranının artması gerekiyor. Birçok fabrikadaki sanayiciler, özellikle ince kaynak gerektiren yerlerde kadınların daha başarılı olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Kadınların iş dünyasında erkekler kadar yer alamadığının altını çizen Çevikel, "Ticareti erkeklere ait bir dünya olarak gören anlayış, kadınların da erkeklerin de zihinlerindeki ilk engeli oluşturuyor. Oysa kadınların iş hayatına daha fazla katılmaları, bir demokrasi ve toplumsal gelişme konusu olarak görülmelidir. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda daha fazla rol aldığı bir toplum ancak nitelikli dönüşümü sağlayacaktır. Bu nedenle kadınların yaşadıkları toplumda, karar alma mekanizmalarında söz sahibi olmaları için en etkili yol iş hayatına katılmalarıdır” dedi.

Kadınlar toplumun refahına katkı sağlar

Kadınlar toplumun refahına katkı sağlar

Çevikel, Türkiye’de toplumsal yapının gelişimi için kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasete katılımlarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, günün şartları açısından değişime ayak uydurmanın yetmeyeceğini, dönüşümün bir parçası ve öncüsü olmanın da şart olduğunu söyledi. Çevikel, “Kadınların yaşadıkları toplumda söz sahibi olmaları için en etkili yol iş hayatına katılmalarıdır. Kadınların iş hayatındaki artan varlığı, inovasyonun güçlenmesine ve iş dünyasında daha dinamik ve sürdürülebilir bir ortamın oluşturulmasına da katkıda bulunmakta. Bu nedenle iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, inovasyonun teşvik edilmesi ve işletmelerin başarısını artırmak için kadın istihdamı önemli bir adımdır. Bu durum kadınların sadece kendi potansiyellerini gerçekleştirmekle kalmaz, aynı zamanda toplumun genel refahına da katkı sağlar” şeklinde konuştu.

Son yıllarda iş gücüne katılım, istihdam oranları ve kadın girişimci sayısındaki artışın ülke ekonomisi adına çok değerli olduğuna dikkat çeken Çevikel, bu konuda destekleyici politikaların ve teşviklerin artırılmasının önemli bir rol oynadığını görüldüğünün altını çizdi. Çevikel, şöyle devam etti: “Fakat sadece teşvikler değil, kamu kurumlarımızın ve iş dünyası kuruluşlarımızın açacağı akademiler, mesleki eğitim ve kadın istihdam programları, kadınların iş hayatlarında rolünü güçlendirerek daha fazla fırsat sunacaktır. Kadınlarımızın sadece özel günlerde değil her gün gündeme gelmesi için başta sanayiciler olarak hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Bizler bu doğrultuda Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan kadın çalışanların iş hayatına adım atmalarındaki engelleri aşmak adına bir kreş kurduk ve çocuklarının bakımı konusunda desteğe ihtiyaçı olan çalışan annelerimizin endişelerini ortadan kaldırmayı hedefledik.”


0/(0)
26 Mart 2024 Salı
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler