Uber’den kadın taksi sürücülere destek

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 26 Mart 2024 Salı

Global teknoloji platformu Uber, faaliyet gösterdiği ülkelerde kadın sürücülerle iş birliklerini geliştirerek, kadınların toplumdaki rolünü güçlendirmeye yönelik desteklerini sürdürüyor. Uber, bu kapsamda Türkiye’deki kadın sürücülerle de bir araya gelerek iş birliği ve destek imkanlarını gündeme getirdi.

Faaliyette bulunduğu ülkelerde kadınların toplumdaki rolünü güçlendirmeye yönelik destek veren Uber, Türkiye’de kadın taksi sürücüleri ile özel bir davette bir araya gelerek iş birliği için fikir alış verişinde bulundu. Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, genellikle erkek egemen olarak kabul edilen taksi şoförlüğünün zorlu çalışma koşullarında kadınların sektöre değer kattığını dile getirdi.

Toplantıda; Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa Bölgesi’nde konuya ilişkin Eurostat'ın araştırmasına da dikkat çekilirken, bu bölgedeki ulaşım sektörü çalışanlarının sadece yaklaşık yüzde 15'inin kadınlardan oluştuğu bilgisi paylaşıldı. Söz konusu araştırma kapsamında: Avrupa Komisyonu'na göre AB ulaşım sektöründeki cinsiyet dağılımındaki dengesizliğin ana nedenlerinden birinin sektördeki cinsiyetçi önyargıların devam etmesi, araştırmaya katılan kadınların yüzde 25'i, araçlarında tanımadıkları insanları taşımanın getirdiği endişeler,

>Kadın sürücüler, meslekleriyle ilgili gurur duyuyor

Gece geç saatlerde araç sürmek Lisans süreciyle ilgili zorluklar, Uygun bir araca sahip olamama gibi başlıklar öne çıkarken, kadınların da bu sorunlardan dolayı Uber uygulaması ile sürücülük yapmayı tercih ettikleri ortaya çıktı.

Gelecek iki yıl boyunca, Uber’in Avrupa genelinde kadın sürücüleri desteklemeyi amaçlayan çeşitli girişimlere bir milyon Euro yatırım yapmayı planladığı hatırlatılırken, Türkiye’de de kadınların desteklenmesinin önemli bir sorumluluk olduğu üzerinde duruldu. Toplantıda Türkiye ile ilgili bilgiler de paylaşan Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, Uber’e kayıtlı taksi sürücüsü kadınların 2023’te bir önceki yıla göre 3 kat arttığını vurguladı. Bahadırlı, “Toplumda her alanda çeşitliliği ve kadınları desteklemek önemli bir sorumluluk. Uber Türkiye olarak, bu sorumluluğumuzu yerine getirmek ve kadın taksi sürücülerinin sektöre daha fazla katılımını sağlamak adına kararlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Çeşitliliğin artmasının iş dünyasında her sektörde daha güçlü ve zengin bir ortam yaratacağına inanıyoruz. Bu nedenle, biz de sahip olduğumuz teknoloji ve uzmanlığımız ile kadın taksi sürücülerine destek olmayı, onların sektöre daha fazla katılımını desteklemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kadın sürücüler, meslekleriyle ilgili gurur duyuyor

Kadın taksi sürücülerinin de söz aldığı toplantıda; özellikle genç yolcuların ve beyaz yakalı kadın çalışanların kendileriyle seyahat etmeyi tercih ettiklerini ve bundan gurur duyduklarını dile getirmeleri dikkat çekti. Kadın sürücü Çiğdem Akman, “Bir kadın olarak Uber ile çalışmak benim için güvenlik anlamına geliyor. Yolcunun kim olduğunu ve nereye gideceğini önceden gördüğümüz için daha güvenli bir yolculuk yapabiliyoruz” dedi.

Şenay Küçükalp de söz alarak, “Kadınların aklına gelir kaynağı olarak taksi sürücülüğü gelmiyor. Bunu sağlamak ve yaygınlaştırmak için birbirimize destek olmalıyız. Daha görünür olmalıyız” ifadesini kullandı.

Motosikletli kuryelikten taksiciliğe geçiş yapan Esra Kaçamak da “Aslında Türkiye’deki ilk kadın kuryelerden biriyim... 6 seneye yakın kuryelik yaptım. Daha sonra motosikleti hobi olarak kullanmaya karar verip taksi şoförlüğüne geçiş yaptım. Yaklaşık 7 aydır da Avrupa Yakası’nda Uber sürücülüğü yapıyorum” diye konuştu.


0/(0)
26 Mart 2024 Salı
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler