Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programı Türkiye’de başladı

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 21 Temmuz 2022 Perşembe

İş dünyasında kadınların temsilini ve liderliğini artırmak için UN Global Compact’in üçüncü kez hayata geçirdiği Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Target Gender Equality) programının yeni dönemi Türkiye’de başladı.

Global Compact, üst yönetimde kadın liderliğini arttırmayı hedeflediği Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Target Gender Equality) programını 52 ülkede uygulamaya koyacak. Bu ülkeler arasında olan Türkiye’de başlatılan programın 2023 yılının mart ayına kadar sürmesi planlanıyor. Günümüzde birçok şirketin önceliklendirdiği alanlardan biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun farklı alanlardaki alt başlıkları iş dünyası tarafından en çok odaklanılan konular olarak dikkat çekiyor. Bu alt başlıklar işgücüne katılım oranı, bakım hizmetleri, eşit işe eşit ücret, ebeveyn izinleri, kadın girişimciliği, cam tavan sendromu şeklinde sıralanıyor. UN Global Compact’in 2021 yılı CEO araştırmasına göre şirketlerin yüzde 81’i eşit fırsat politikasını benimsemiş olarak görülüyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yarısından fazlası (%55) doğum izni, çocuk bakımı ve doğum sonrası izin desteği dahil olmak üzere çalışan anne-babaları destekleyen politikalara sahip olduğunu bildirdi.

Programın amacı

Global Compact Türkiye, bu yıl üçüncüsünü başlattığı ve 52 ülkede uygulanacak Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Target Gender Equality) programı ile üst yönetimde kadın liderliğini artırmayı hedefliyor. Programla UN Global Compact, üye şirketlerine yönelik performans analizi, kapasite geliştirme atölyeleri, birbirinden öğrenme ve çok paydaşlı diyalog ortamlarını sağlayarak şirketleri kadınların üst düzeyde temsili ve liderliği için iddialı ve gerçekçi hedefler belirleme ve bunlara ulaşma konusunda destekliyor. 

Katılımcıların üçte ikisi yönetim kurulunda eşitliği hedefliyor

Programın önceki dönem çıktılarına bakıldığında da olumlu ilerlemeler dikkat çekiyor. Dünya genelinde yaklaşık 1000 şirket eylem planları üzerine çalıştı. Şirketlerin yüzde 83'ü, Eylem Planı oluşturdu veya mevcut bir Eylem Planını uyarladı. Şirketlerin yüzde 56’sı üst yönetimde, yüzde 63’ü yönetim kurullarında 2025’e gelindiğinde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefliyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 70'i, şirketin toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletme hedeflerine yönelik ilerlemeyi izlemek için KPI’larını uygulamaya koyduğunu bildirdi.

Programın üçüncü dönemi 25 şirketin katılımıyla başladı

Erdal KaramercanHedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği(Target Gender Equality) programının üçüncü dönemi, 25 şirketin katılımıyla 23 Haziran’da ki toplantı ile başladı.

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, mevcut ve kronik eşitsizliklere çözüm bulmaya çalışırken meydana gelen yeni krizlerin kaydedilen ilerlemeyi de tehdit ettiğine vurgu yapan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı Erdal Karamercan, yapılan çalışmaların kadınların, ekonomik kriz, savaş ve pandeminin ardıl etkileriyle hayatın her alanında daha da fazla olumsuz etkilendiğini gösterdiğini ifade etti. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için iş dünyasının rolünün kritik olduğunun altını çizen Karamercan, bunun için şirketlerin, eşitliğin kazandırdığını fark etmesinin ve liderliğin hayati bir önem arz ettiğini dile getirdi.

Kurumların durum tespiti yapmasının, iddialı ve somut hedefler belirlemesinin gerekliliğine de değinen Karamercan, “Bu program sayesinde bizler bu yolda nerede olduğumuzu görecek, paydaşlarımızla bilgi ve deneyim paylaşacak, şirket özelinde belirlenen hedeflere nasıl ulaşacağımıza yön verecek eylem planları hazırlayacağız” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Melsa AraratYapılan toplantıda, şirketlerin benimsedikleri ayrımcılığa karşı kadınları güçlendirmeyi hedefleyen ilkelerin, politika ve uygulamaların şirketlerin ekosistemleri içinde yaygınlaşarak toplumu etkileme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş başkanı Melsa Ararat ise “Şirketler eşitliği kendi organizasyonları içinde hayata geçirerek bir yandan kadınları karar mekanizmalarına dahil etmenin sonuçlarından yararlanırken diğer yandan kurumsal yurttaşlar olarak yurttaşların insan haklarının korunduğu bir uygulama alanı oluşturuyorlar. Bu alandaki pratiklerden edinilen deneyimlerin şirketlerin diğer alanlardaki dönüşüm çabaları için de bir öğrenme fırsatı yaratacağı inancındayım” dedi.

2022- 2023 Döneminde programa katılan şirketler; AKSA Enerji, Anadolu Hayat Emeklilik, Aterko Yapı, Aydem Enerji, Aydem Yenilenebilir Enerji, Borusan Otomotiv, Bosch, BriSa, Büyük Şefler Gıda (BigChefs), Defacto, Delta Star Enerji ve Madencilik, Erkurt Holding, Eti Soda, Hepsiburada, INSPARK, Karsan Otomotiv, Klimasan, Kontrolmatik, Mavi, Orhan Holding, Polisan Holding, Selekt Computer (reeder), SOCAR Türkiye, Temsa, Volt Elektrik.


5,0/(1)
21 Temmuz 2022 Perşembe
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler