ALIŞAN’IN HEDEFİ, LOJİSTİKTEKİ KADIN İSTİHDAMINDA İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM ETMEK

Oluşturma Tarihi : 17 Aralık 2023 Pazar
Reklam 2
ALIŞAN’IN HEDEFİ, LOJİSTİKTEKİ KADIN İSTİHDAMINDA İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM ETMEK

Erkek egemen bir sektörde hizmet veren Alışan Lojistik’te kadın çalışan oranı, son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artış gösterdi. Lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın çalışanını bünyesinde yetiştiren Alışan, sektörde kadın istihdamına yönelik imza attığı ilklere yenilerini eklemeyi amaçlıyor. Alışan’ın bir diğer hedefi de hiç ara vermeden kadının eğitimine yönelik projeler üretmek ve desteklemek…

Alışan Lojistik, yerel ve küresel pazarda inovatif ve entegre teknolojik çözümleri ile uluslararası lojistik hizmet servis sağlayıcısı olma vizyonu ile 1985 yılında İstanbul’da kuruldu. 550 adet öz mal araç filosuna ve Türkiye genelinde 50’yi aşkın farklı lokasyonda bin 600’den fazla çalışana sahip olan şirket bugün, tehlikeli kimyasallar dahil olmak üzere, kimya sanayisi ile hızlı tüketim ürünleri, gıda, tarım ve daha birçok sektörde uluslararası nakliye, depo, antrepo, dökme kuru yük, dökme likit ve enerji taşımacılığı gibi hizmetler sunuyor. Sektörde ‘kontrat lojistiği’ diye de ifade edilen entegre lojistik hizmetleri ile müşterilerinin taleplerini A’dan Z’ye kurgulayan ve ihtiyaca özel katma değeri yüksek çözümler geliştiren Alışan Lojistik’in sürdürülebilirlik vizyonunda ise en öncelikli gündem maddelerini iklim krizi ve Yeşil Mutabakat oluşturuyor.

Sürdürülebilir bir dünya için lojistik sektörüne ve bu alanda faaliyet gösteren firmalara büyük görevler düştüğüne inanan şirket, Avrupa Birliği’nin ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’ çerçevesinde hayata geçireceği sınırda karbon düzenlemesinin, lojistik sektörünün de sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacağının bilincinde. Bu farkındalıkla bu konuya özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığı nedeni ile çok daha hassas yaklaşan Alışan, atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütüyor ve yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştiriyor.

Yeşil Lojistik Belgesi’ni alarak ilklerin arasına girdi

Alışan Lojistik, sürdürülebilirlik kavramını iş yapış biçimlerine entegre ederek daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek yaratmak için çalışıyor. Bu doğrultuda yaptığı çalışmalar ile de Şubat ayı itibari ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Yeşil Lojistik Belgesi’ni almaya hak kazanarak Türkiye’de yine ilklerin arasına giren şirket, “Yeşil lojistik faaliyetler” kapsamında pek çok başarılı faaliyete imza atıyor. Yılda en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştiren, enerji tüketiminin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılayan, Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için fidan bağışı yapan Alışan Lojistik; doğal kaynak kullanımının azaltılmasını, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan standartlar bütünü olan ISO 14001 ile Sera Gazı Emisyonları ve Giderilmesi Miktarının Belirlenmesi ve Raporlanması standardı olan ISO 14064 belgelerine sahip bulunuyor. Sıfır atık yönetim sistemi ile ilişkin belgelerine de sahip olan şirket ayrıca, karbon ve su ayak izini ölçüp küçültmeye ait çalışmaları da yapıyor.

Bu yıl OCS sertifikasını aldı

Alışan Lojistik’in çevreye duyduğu hassasiyetle hayata geçirdiği farklı çalışmaları da var. 2005 yılından itibaren Sürdürülebilirlik için Güvenlik ve Kalite Değerlendirmesi’nin (SQAS) tüm ölçümleme gerekliliklerini ve vaatlerini eksiksiz bir şekilde yerine getiren şirket, 2021 yılının Kasım ayında 6. defa denetlenerek; kimyasal maddelerin elleçlenmesinden taşınmasına ve depolanmasına kadar olan süreçlerin tamamında sunduğu hizmet konusundaki uzmanlığını, altyapı gücünü ve başarılı çalışma modelini bir kez daha belgelemiş oldu. Avrupa ortalamasının çok üzerinde puanlar alarak sistemin en iyi  uygulayıcılarından biri olduğunu kanıtlayan Alışan, bu sene de depolama ve taşımacılık alanındaki tam puanına ek olarak, SQAS’de 2023 yılı itibari ile başlatılan İyi Süpürme Hareketi’nin (Operation Clean Sweep-OCS) de tüm gerekliliklerini yerine getirerek OCS sertifikasını almaya hak kazandı. Alışan Lojistik, gönüllülük esasına dayalı, plastik pelet kaybının çevreye olan zararını en aza indirmek için farkındalık artırmayı, iyi uygulama örnekleri oluşturmayı amaçlayan uluslararası bir program olan OCS’in bir parçası olmayı, sonraki nesillere daha temiz denizler ve dünya bırakabilmek için çok değerli bir adım olarak görüyor.

Kadın çalışan oranı son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında arttı

Çevreye duyarlılık kadar Alışan Lojistik’in önem verdiği bir diğer konu, İK süreçlerindeki cinsiyet eşitliği... Bugün bin 600’den fazla çalışanı olan Alışan’ın kadın çalışan oranı, erkek egemen bir sektörde faaliyet göstermesine rağmen, son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artış gösterdi. Lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın çalışanını bünyesinde yetiştiren Alışan, sektörde kadın istihdamına yönelik ilklere imza attığı gibi gelecek dönemde de bunlara yenilerini eklemeye devam etmeyi amaçlıyor.

‘Kadın İçin Taşıyoruz’ Projesi

ALIŞANküçükfotoAB ülkelerinde her 100 kadından 60’ı çalışırken, ülkemizde kadın girişimcilerin oranının yüzde 8’ler civarında olduğunu hatırlatan Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, işte tam da bu nedenle öncelikle Türkiye’de kadın girişimcileri desteklemek amacı ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) üyesi olarak “Kadın İçin Taşıyoruz” projesi gibi kadın girişimcileri destekleyen projeleri üretmeye ve desteklemeye devam edeceklerini vurguluyor. “Kadın İçin Taşıyoruz” projesi ile kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmeyi ve yaptıkları ihracata lojistik anlamında katkıda bulunmayı, onları bulundukları alanın dışına taşımayı hedeflediklerini belirten Alışan, “Belki de aralarından ülkemizi yurtdışında başarı ile temsil edecek, göğsümüzü kabartacak, ekonomimizi büyütecek güçlü ihracatçı markalar çıkacak” temennisinde bulunuyor. Kadının eğitimini de destekleyen projeleri üretmeye ve/veya desteklemeye de aralıksız devam ettiklerine vurgu yapan Damla Alışan, bu doğrultuda, şirketlerinin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtıklarını hatırlatıyor. Geliştirdikleri “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile doğu bölgelerindeki kız çocuklarına destek projeleri ürettiklerini de açıklayan Alışan, “Ayrıca son olarak, ülkemizin gururu VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nı çatısı altında barındıran VakıfBank Spor Kulübü’nün sponsoru olarak sporda da kadını desteklemeye özen gösteriyoruz” diye konuşuyor.

“Bizim gibi büyük markalara düşen sorumluluk, kadınları cesaretlendirmektir”

Damla Alışan, ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesinin, nüfusun yarısını oluşturan kadınların, yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde katılımı ile mümkün olacağı görüşünü savunan bir iş kadını. Bu alanların içinde en önemlisinin iş hayatına katılım olduğuna inanan Alışan, “Ülkemizde kadının iş hayatına katılımı maalesef halen arzu edilenin çok gerisinde. Bizim gibi büyük markalara düşen sorumluluk yeni mezunları, kadın çalışanları, kadın girişimcileri cesaretlendirmektir. Bunların ötesinde, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimine destek vererek onları geleceğe hazırlamak, üniversitelerle iş birlikleri yaparak onlara staj imkânı sunarak iş dünyasını tanımalarını sağlamak ve hatta kurum içinde aile-iş dengesini yaratacakları imkânı yaratmak yapabileceklerimizin sadece birkaçı” yorumunu yapıyor. Damla Alışan’a göre kadın erkek ayrımı yapmak yerine; işini iyi yapanla yapmayan, yetkin olanla olmayan şeklinde bir ayrım yapılması sektör hatta iş hayatı geneli için daha doğru. Lojistik sektörünün, iş dünyasındaki dinamik, belirli kuralları olan, yaşayan, canlı sektörlerden biri olduğunu ifade eden Alışan, şu anda sektördeki teknolojik gelişmeler nedeniyle artık kas gücünün değil beyin gücünün daha önemli hale geldiğini vurguluyor.

“Sektör bilgisi ile becerilerimi harmanlayan bir yöneticiyim”

Alışan, kadınlara yönelik görüşlerini şöyle dile getiriyor; “Artık beyaz yaka veya mavi yaka olsun tedarik zincirinin hemen hemen her noktasında kadınlar aktif görev alıyor, hatta bana sorarsanız erkeklerden daha başarılılar diyebilirim. Kendi içimizdeki bariyerleri kırmamız; biraz da dış seslere kulak tıkamamız gerekiyor. Kadın güçlü ise, kadın eğitimli ise ve kadın çalışıyor ise o toplumun daha iyi nesiller yetiştirebildiğinden ve daha refah düzeyini yükselttiğinden hiç şüphe yok.” Erkek egemen bir sektörde kadın bir yönetici olarak geliştirdiği yönetim felsefesini hakkında da bilgi veren Damla Alışan, “Sektörün içinde büyümüş, rol modeli olan patronundan/babasından çok şey öğrenmiş biri olarak, sektör bilgisi ile bu becerileri harmanlayan bir yönetici olduğumu düşünüyorum. Ayrıca, dünya ekonomisini ve global lojistik uygulamalarını çok iyi takip eder, çok okurum. Etik anlayışa, çok çalışmaya ve her durumda bir çıkış yolu olduğunu düşünmeye inanırım. Takım olmanın önemine ve başarının takım çalışması ile geldiğine çok inanırım” şeklinde yorum yapıyor.