BEYÇELİK GESTAMP İŞ GARANTİLİ KURS PROJELERİYLE KADIN İSTİHDAMINI GÜÇLENDİRİYOR

Oluşturma Tarihi : 19 Aralık 2023 Salı
Reklam 2
BEYÇELİK GESTAMP İŞ GARANTİLİ KURS PROJELERİYLE KADIN İSTİHDAMINI GÜÇLENDİRİYOR

Kadın istihdamını artırmak amacıyla belirli dönemlerde Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş birliği ile “Kadınlara Yönelik İşbaşı Eğitim Programı” düzenleyen Beyçelik Gestamp, iş garantili bu programlar ile tüm kadın kursiyerlere istihdam sağlamayı ve sektörde yer alan başka firmalarda da kolaylıkla iş bulabilecekleri yetkinlikler kazandırmayı amaçlıyor.

Beyçelik Holding ve Gestamp ortaklığı ile kurulan otomotiv ana sanayinin en büyük tedarikçi kuruluşlarından biri olarak 47 yıldır metal sektöründe kalıp, teçhizat ve komponentlerin tasarım, geliştirme ve imalatını yapan uluslararası bir şirket olan Beyçelik Gestamp, kadınlara yönelik geliştirdiği ve hayata geçirdiği farkındalık projeleriyle kadın istihdamına katkı veriyor. Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş birliği ile iş garantili “Kadınlara Yönelik İşbaşı Eğitim Programı” projesiyle tüm kadın kursiyerlere istihdam sağlamayı ve sektörde yer alan başka firmalarda da kolaylıkla iş bulabilecekleri yetkinlikler kazandırmayı amaçlayan Beyçelik Gestamp, 2016 yılından bu yana projeyi hayata geçirmeye ve her yıl daha çok kadına destek olmaya devam ediyor. Şirket içinde iç eğitmenler aracılığı ile düzenli olarak toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilerek, çalışanların eşitlikçi bir bakış açısı kazanmaları hedeflendiği gibi, yeni işe başlayan çalışanlar için uygulanan oryantasyon eğitimlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi de önemli bir yer tutuyor.

WEPs imzacısı

Şirket, yurt içi ve dışında 5 farklı lokasyonda sürdürülebilirlik, sürekli gelişim ve müşteri odaklılık prensibiyle çalışmalarını sürdüren Beyçelik Gestamp, toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele etmek, ekonomik alandaki cinsiyet uçurumunu en aza indirmek ve Türkiye’de kadınların ülke ekonomisinde daha aktif olması gerekliliği ilkeleri ile çalışan ve bu kapsamda 2017 yılında BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi(UN Women) ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzaladı.

UğurCemYıldızküçükfotoGlobal Compact Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubuna bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun aktif üyesi olduklarını belirten Beyçelik Gestamp İnsan Kaynakları ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Uğur Cem Yıldız; bu platformda, WEPs imzacısı firmalarla bir araya gelip benchmark yapmanın yanında kadın istihdamının ülkemizde artmasına yönelik çalışmaların da içinde yer aldıklarını dile getirerek cinsiyet eşitliğine verdikleri önemi dile getiriyor.

Kadın çalışan oranını yüzde 30’un üstüne çıkarmayı hedefliyor

Sürdürülebilirliğin iş yapış şekillerinin önemli belirleyici unsurlarından biri olduğunun altını çizen Uğur Cem Yıldız, beyaz yakada kadın çalışan oranlarının yüzde 22, mavi yakada ise yüzde 11 olduğunu bilgisini verirken özellikle üretimde kadın çalışan sayısını yüzde 30’un üstüne çıkartmayı hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda kurumsal yönetim insan yönetim endeksindeki skorlarından birinin de kadın istihdam oranı olduğunu sözlerine ekliyor.

İşbaşı Eğitim Programı Projesi

Şirket vizyon ve stratejileri doğrultusunda 2016 yılından beri toplumda kadın eşitliği konularında girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Uğur Cem Yıldız, bu kapsamda; 2016 yılında kadınlara meslek ve beceri kazandırmak adına Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş birliği yaparak ‘İşbaşı Eğitim Programı Projesi’ni başlattıklarını ifade ediyor. Açtıkları kurslara katılan tüm kadınlara iş garantisi vererek ilk defa sahada kadın istihdam etmeye başladıklarını aktaran Uğur Cem Yıldız projenin aldığı yol ile alakalı olarak; “Kadınlar sadece şirketimizde değil sektörümüzde farklı şirketlerde de iş imkanı bulabildi. İşbaşı Eğitim Programı’na halen devam ediyoruz” bilgisini veriyor.

“Eşitlik Politikamızı oluşturduk ve yayınladık”

“2019 yılında kurduğumuz ve başkanlığını Genel Müdürümüzün üstlendiği Eşitlik Komitemiz ile eşitliği sağlamaya dair eylem planı oluşturarak değişimi raporluyor, ölçüyor ve ilerliyoruz. Her yıl kadın çalışanlarla bağımsız bir danışman tarafından anket ve odak grup görüşmeleri yaparak, sonuçları aksiyon planına ekleyip, takibini yapıyoruz. Eşitlik Politikamızı oluşturduk ve yayınladık.” ifadelerini kullanan Uğur Cem Yıldız, kadın çalışanların güçlenmesini sağlayacak şekilde, öncelikle sosyal yaşam temelli (toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet temelli şiddet gibi) eğitimleri sürdürdüklerini, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerini iç eğitmenleriyle sürdürülebilir bir şekilde çalışanlaraulaştırdıklarını ve aynı zamanda oryantasyon eğitimlerinde de işe yeni başlayacak çalışma arkadaşlarına bu eğitimleri verdiklerini söylüyor.

İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi

BeyçelikKüçükfotoBenKadınım2020 yılında TÜSİAD iş birliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı’nın desteği ile oluşturulan İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesine dahil olan şirket, aile İçi şiddete karşı mekanizmalar kurarak konuyu sürdürülebilir bir sisteme taşıma hedefiyle Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ile bir protokol imzaladı. Bu protokol sayesinde tüm çalışanları 7/24 hizmet veren şiddet hattını kullanabiliyor ve ücretsiz destek alabiliyor.

BM Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ofisi, TÜSİAD ve TÜRKONFED iş birliğinde, özel sektöre yönelik hazırlanmış olan “Krizi Eşitlikçi Yönetmek” konulu uygulama rehberi çalışmalarına katılan Beyçelik Gestamp, aynı zamanda PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) tarafından düzenlenen “İşte Birlik” projesi kapsamında oluşturulan çalışma gruplarında yer alarak İşte BirlİKte İK Uygulama Rehberi ve İşte Eşitlik Uygulama Raporuna katkı sağlamış bulunuyor.

Beyçelik Gönülden Platformu

Sürdürülebilirliği odağına alarak şirket politikası ve kurum kültürünü belirleyen Beyçelik, 2017 yılında “Kazandıklarını Paylaşma” kültürü kapsamında, Beyçelik ve bünyesinde bulunan şirket çalışanlarının çeşitli projeler aracılığıyla yaşadıkları topluma katkı sağlamaları amacıyla “Beyçelik Gönülden Platformu”nu kurdu. Bu platform ile her yıl eğitim, çevre ve sağlık alanlarında projeler gerçekleştiriliyor. Çalışanları da Platform bünyesinde oluşturulan ve görev aldıkları Gönülden Komitesi’nin belirlediği projeler ile gönüllü faaliyetlere katılıyor ve toplumsal faydaya dokunan güzel projelere imza atıyorlar. Kadın istihdamı, eğitim programları, okul- üniversite yapımı, kitap kampanyası, ormanlık alan temizliği… gibi hem toplumsal hem de çevresel sorunlara çözümler üreten projeleri hayata geçirmeye ve sürdürülebilir bir dünya için üretmeye devam ediyor.