CARGILL, TÜRK EĞİTİM VAKFI İLE BİRLİKTE “YARININ KADIN LİDERLERİ” PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİ

Oluşturma Tarihi : 20 Aralık 2023 Çarşamba
Reklam 2
CARGILL, TÜRK EĞİTİM VAKFI İLE BİRLİKTE “YARININ KADIN LİDERLERİ” PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİ

158 yıldır dünyanın güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir beslenmesi için çalışan Cargill, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projeleriyle de adından söz ettirmeyi başarıyor. Çalışma ve eğitim hayatında fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücret, yönetim kurulunda kadın temsili, kapsayıcı iş gücü gibi uygulamalar aracılığıyla öncü adımlar atan Cargill, 2021 yılından bu yana, Türk Eğitim Vakfı ile birlikte “Yarının Kadın Liderleri” programını etkisini katlayarak sürdürüyor.

Türkiye’deki hikayesi 1960’lı yıllarda başlayan Cargill, gıdanın yanı sıra biyoendüstri ve hayvan beslemesi alanlarındaki yatırımları ve zengin ürün portföyü ile yoluna devam ediyor. Öncü ve yenilikçi faaliyetleriyle ülkemiz için katma değer yaratan şirket, yerli üretim ile Türk sanayisini desteklerken beş kıtada 70 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 160 binden fazla çalışanı ile gıdadan tekstile, inşaat sektöründen biyoendüstriyel ürünlere, ilaç endüstrisinden kişisel bakım ürünlerine kadar pek çok alanda müşterileri için sürdürülebilir inovatif ürün, hizmet ve çözüm sağlıyor.

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’daki faaliyetlerini İstanbul’daki merkez ofisinden yürüten şirket, Bursa, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya’daki fabrikalarında müşterileri için bitkisel kaynaklı gıda ham maddeleri, biyoendüstriyel ürünler ve yem premiksleri üretiyor.

“Kadın yönetici oranını yüzde 50’ye çıkaracağız”

CargillKÜÇükCargill’de, toplam 749 çalışanın 155’inin kadın çalışan olduğunu belirten Cargill Gıda Çözümleri META Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, eşitlikçi politikaları ışığında, işe alımda fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücret, yönetim kurulunda kadın temsili, kapsayıcı iş gücü gibi uygulamaları hayata geçiren Cargill’in yönetim kadrolarındaki kadın yönetici oranını 2030 yılına kadar yüzde 50’ye çıkartma taahhüdü verdiklerini ifade ediyor.

Tarakçıoğlu, “Kapsayıcı toplumların değer yarattığını görüyor, tüm dünyada ve ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin daha güçlü yarınlar için kalıcı bir değer haline gelmesi için çalışıyoruz. Bu vizyonla hem Cargill bünyesinde hem de toplumsal ölçekte somut adımlar atıyoruz. İşe alımda fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücretyönetim kurulunda kadın temsili, kapsayıcı iş gücü gibi uygulamalar aracılığıyla sektörümüz açısından referans olarak görülüyoruz diyebilirim” şeklinde sözlerini sürdürüyor.

Yarının Kadın Liderleri Programı

Cargill’in yönetim kadrolarındaki kadın yönetici oranını 2030 yılına kadar yüzde 50’ye çıkartma taahhüdünün yerel uzantısı olarak Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile 2021 yılında “Yarının Kadın Liderleri Programını” hayata geçirdiklerini ifade eden Murat Tarakçıoğlu, bu program ile TEV’den burs almaya hak kazanan üniversite öğrencilerine burs vermenin ötesinde mesleki ve kişisel yolculuklarında yanlarındaki güç olduklarını dile getirirken, en önemli sermayenin insan kaynağı olduğuna inandıklarının da altını çiziyor.

Her yıl 60 yeni öğrenciye ulaşma hedefiyle başlatılan programda, bugüne kadar 120’yi aşkın öğrenciye burs, staj, mentorluk, kişisel ve mesleki gelişim eğitimleri, kitap desteği gibi imkanlar sağlandı. Cargill çalışanları tarafından gönüllü olarak sunulan mentorluk desteği 52 YKL mentisi ile başarıyla tamamlandı. Program kapsamında staj başvurusunda bulunan tüm öğrencilere Cargill üretim tesislerinde staj imkanı sağlanırken program mezunu öğrenciler ile program sonrasında da iletişim devam ettirildi. Program sonucunda yarının kadın liderleri olma yolunda ilk adımlarını atarak mezun olan öğrencilerin yüzde 60’ı çalışma hayatına katıldı.

Cargill Women’s Network 10 yıl önce kuruldu

Cargill’in tüm farklılıkların önemli olduğu, kapsayıcılığın bilinçli olarak benimsendiği bir iş yeri ortamı yaratmaya kararlı olduğunu aktaran Murat Tarakçıoğlu, Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) global stratejisi kapsamında tüm çalışanlarını bu konuda aktif rol oynamaya, değerlerin savunucusu olmaya ve ilerleme için sorumluluk almaya teşvik ettiklerini söylüyor.

Farklılıkları sadece anlamakla kalmayıp tüm süreçlere adapte ederek güçlü bir kültür yaratmayı hedeflediklerini vurgulayan Murat Tarakçıoğlu, küresel kadın inisiyatifi olarak kurulan Cargill Women’s Network (CWN) ile alakalı şu şekilde bilgiler verdi: “Cargill Women’s Network (CWN), 10 yıl önce kuruldu. Kadınların ortak sorunlarını, fikirlerini yüksek sesle konuşabildikleri bir ağ olan CWN, kadınları teşvik etmeyi ve güçlendirmeyi, onların görünürlüklerini, kariyerlerinde yükselmelerini artırmayı hedefliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok ciddi çalışmalar yürüten, tüm dünyada 16 bin üyesi olan Lead Network’e de üyeyiz.”

“Eşitlik ve kapsayıcılık için gerçekçi olmalıyız”

Her şeyden önce kadın ve erkeğe yasalar önünde eşit davranmak, fırsat ve kaynaklara eşit erişime sahip olmalarını sağlamak gerektiğini belirten Murat Tarakçıoğlu, eşitlik ve kapsayıcılık konusunda gerçekçi olmak gerektiğinin altını özellikle çiziyor. Cargill olarak Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında gelişim göstermesini istediklerini, bu yönde projeler geliştirip farkındalık yaratmaya çalıştıklarını da aktaran Tarakçıoğlu, “İş dünyasında cam tavanları kırmış kadınların, tarlada sadece emeği değil sözü de olması gereken kadın çiftçilerin sayısı artsın; Atatürk’ün çizdiği yolda, ülkemizi daha ileriye taşıyacağına inandığımız genç kızların geleceğe dair umutları yeşersin istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Tarakçıoğlu, iş hayatında ve sosyal alanlarda fırsat eşitsizlikleri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz bırakılıp sürekli engellenmeye çalışılan kız çocuklarına ve kadınlara ise şu tavsiyelerde bulunuyor: “Kadınların emeği, cesareti, çalışkanlığı… Bana kalırsa hiçbir kelime ya da kavram kadının önemini anlatmaya yetmez. Kadınların güçlendirilmesinin önündeki birçok engelin yavaş da olsa aşıldığına inanıyorum. Toplumsal kalkınmada kritik rol oynamalarını sağlayacak fırsatlar giderek artıyor. Kendine inanan birinin önünde hiçbir şey duramaz. Aynı şekilde kendine inanan kadınların da yapabileceklerinin  önünde hiçbir engel duramaz.”

“İş stratejilerimizin temelinde sürdürülebilirlik var”

Sürdürülebilirlik kavramı tüm iş stratejilerinin temelinde yer alan Cargill’de, global sürdürülebilirlik anlayışı üç ana başlığa odaklanıyor: İklim, Toprak ve Su, İnsan. Sürdürülebilir kaynaklar yaratmayı, üretim ve dağıtımda verimliliği gözetmeyi, yaşadıkları ve çalıştıkları toplulukları desteklemeyi sağlıklı bir büyümenin en temel gerekleri olarak gördüklerini belirten Murat Tarakçıoğlu, şirketin globalde 2030 yılına kadar 10 milyon çiftçiye ulaşma taahhüdünün Türkiye’deki uzantısı olarak 2019 yılından bu yana “1000 Çiftçi 1000 Bereket” kurumsal sorumluluk programını sürdürdüklerini ifade ediyor.