CARREFOURSA YENİ PROJELERİYLE KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Oluşturma Tarihi : 20 Aralık 2023 Çarşamba
Reklam 2
CARREFOURSA YENİ PROJELERİYLE KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için şirket içinde çalışan katılımını ve yetenek yönetimini destekleyen CarrefourSA, toplumsal cinsiyet eşitliği adına yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Şirket, 28 kadına balık ve kasap reyonlarında istihdam sağlandığı programın ardından pasta ekmek reyonlarında kadınları istihdam etmek üzere yeni bir eğitim planı hazırlıyor.

Sektörde bir ilk olarak 2017 yılında müşterilerine market içinde gastronomik bir deneyim yaşatmak amacıyla “Lezzet Arası” restoranları hayata geçiren CarrefourSA, 2020 yılında yerel esnaf ve girişimcileri desteklemek üzere başlattığı “Bayilik” sistemi ile “Yeni Nesil Market” vizyonu doğrultusunda büyümeye devam ediyor. Bugün 11 bine yakın çalışanı, “Hiper, Süper, Gurme, Mini” konseptlerindeki 900’den fazla marketi ve online marketiyle müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini en doğru şekilde karşılamak için çalışan CarrefourSA, 50 bin çeşit ürünü “Doğrusu CarrefourSA’da” anlayışıyla doğru kalitede ve doğru fiyata yılda 164 milyonu aşkın müşterisine ulaştırıyor. Sektördeki payını büyütürken bir yandan da şirket içinde stratejiler geliştiren CarrefourSA, bunlardan biri olarak sürdürülebilirlik kavramını sadece doğa ve çevre ile sınırlandırmayıp insan kaynakları alanına da taşıyor. Sürdürülebilirliği, iş süreçlerinin her adımında büyük öneme sahip olduğunun bilinciyle, insan kaynakları alanında da ön plana çıkaran şirket, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışan katılımını ve yetenek yönetimini önemli projelerle destekliyor. Böylece uzun vadeli başarıya ulaşırken toplum ve çevre için de olumlu etkiler yaratmaya devam etmeyi hedefliyor.

11 bine yakın toplam çalışanın yüzde 40’ı kadın

CarrefourSA’nın sürdürülebilirlik gibi inandığı kavramlardan birini de iş süreçlerinde eşitlik ilkesi oluşturuyor. Görev dağılımı açısından kadın-erkek eşitliğini önemseyen CarrefourSA, toplumsal cinsiyet eşitliği adına yeni projeler geliştirmeye ve daha çok kadına iş imkânı sağlamaya devam ediyor.

kadınFOTOKadın-erkek dağılım dengesinin şirkete kattığı değerin farkında olarak, kadın istihdamını artırmak için önemli adımların atıldığı CarrefourSA’da, Genel Müdürlük çalışanlarının yüzde 56’sı, İcra Kurulu’nun yarısı, Genel Müdürlükteki yöneticilerin yüzde 50’si ve 11 bine yakın toplam çalışanın yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Tüm şirket içindeki kadın yönetici oranının ise yüzde 30 olduğu şirkette bu oranı daha da yükseltmek hedefleniyor.

Kadınların iş hayatına aktif şekilde katılarak ülke ekonomisine katkıda bulunmasını önemseyen CarrefourSA, toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumların gelişiminde anahtar rol oynadığının bilinciyle, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ortaklığıyla oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri Platformu’nun sektördeki ilk imzacıları arasında yer alıyor.

‘Geleceğin Kadın Taze Gıda Reyon Görevlisi’ Programı

Çalışma hayatında cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde yapılacak örnek uygulamaların vazgeçilmez bir gereklilik olduğuna inanan CarrefourSA, tüm meslek gruplarında kadınların daha aktif rol almasını ve daha fazla kadının istihdama katılmasını desteklemek için kadın projeleri hayata geçirmekte. Bu kapsamda şirkette 2022 yılında Geleceğin Kadın Taze Gıda Reyon Görevlisi” programıyla 28 kadına balık ve kasap reyonlarında istihdam sağlandı. Buna ek olarak pasta ekmek reyonlarında da kadınları istihdam etmek üzere yeni bir eğitim planı hazırlığı içinde olan CarrefourSA, aynı zamanda +1 Mutluluk projesiyle de down sendromlu bireyleri topluma kazandırmak, farkındalık oluşturmak ve toplumun geneline yayarak bireylerin bilinçlenmesine olanak sunmak üzere 9 farklı Lezzet Arası restoranında istihdam ediyor.

‘Kariyere Log-In Management Trainee’ Programı

CarrefourSA’nın kadınlar gibi gençlere yönelik de bazı projeleri bulunuyor. Genel Müdürlük iş birimlerinde “Yeni Neslin Sabancı’sı” vizyonu ve kültürüyle şirkete genç yetenekleri katmak için Kariyere Log-In Management Trainee programı uygulayan şirket, bu kapsamda 2022 yılında 15 genç yeteneği bünyesine kattı, aynı zamanda 2023’te de çalışmalarına devam ediyor.

carrefoursaKÜÇÜKCarrefourSA İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı & İcra Kurulu Üyesi Bahar Tura, CarrefourSA’da çalışanların eğitimleri ve gelişimleri için de yatırımlara devam ettiklerini söyleyerek, “Bu kapsamda CarrefourSA Akademi çatısı altında yeni başlayan çalışanlarımızın mesleki, teknik ve kişisel gelişimleri için hem içeride hem de dışarıda eğitimler sağlıyoruz. Geçen yıl başlattığımız yetenek yönetimi sürecinin dijitalleşmesiyle, şirket bünyesinde operasyonel hız ve kaynak tasarrufu sağlamanın yanı sıra daha çok çalışanımıza terfi imkânı sunmaya; böylece motivasyonlarını artırmaya devam ediyoruz” bilgisini veriyor.

“Kadınlar cesaretli olmaları gerektiğini unutmamalılar”

CarrefourSA İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Bahar Tura’ya göre, kadınların iş hayatında başarılı ve aktif olabilmelerinin ilk şartını ‘kadınların varlıklarının farkında olmaları’ oluşturuyor. Toplumun dayattığı kurallar ve standartların dışına çıkabilmek için kadınların cesaretli olmaları gerektiğini unutmamalarını tavsiye eden Tura, Türkiye’de kadının iş hayatında ve sosyal yaşamda daha etkin ve aktif olabilmesi için yapılması gerekenler hakkında görüşlerini şöyle aktarıyor; “Tabii ki iş dünyasının her kademesinde yönetici desteği kadınların iş ve sosyal yaşamda daha aktif olması için büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra kadınlar arasında mentorluk ve koçluk programlarının teşvik edilmesi, kariyer gelişimlerini hızlandırılmasında büyük rol oynayabilir. Aynı zamanda kadınların iş yerindeki görünürlüklerini artırmaları ve kendi yeteneklerine güvenmeleri için özgüvenlerini geliştirecek fırsatların yaratılması da toplumsal cinsiyet eşitliği için iş hayatındaki sınırların kaldırılmasında etken olacaktır. Ayrıca en önemlisi de kadınların kendilerine olan sorumluluğu. İş hayatında her kadın kendi hedeflerini belirlemeli ve bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli adımları atmaktan çekinmemeli.”

İş hayatında ve sosyal alanlarda fırsat eşitsizlikleri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz bırakılıp önleri sürekli tıkanmaya çalışılan kız çocuklarına ve kadınlara yönelik yorumlarını aktaran Bahar Tura, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin devam etmesine rağmen bir taraftan da kız çocuklarının ve kadınların pek çok başarı elde ettiklerini söylüyor. Hayranlıkla izledikleri bu başarılara yeni neslin yenilerini eklemeye devam etmesi için kadınların da üzerine düşeni yapması gerektiğine inanan Tura, “İşte, sosyal hayatta, sporda kısacası hayatın her alanında bir kız çocuğunun daha güçlü bir şekilde ayaklarının üstüne basması için ayakları üstüne basan kadınlara büyük bir görev düşüyor. Tek yapmamız gereken mücadeleden vazgeçmeyip iyiyi ve doğruyu başarmak için çalışmaya devam etmek” yorumunu yapıyor.