FDN GRUBU, TOPLUMSAL CİNSİYET VE EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR

Oluşturma Tarihi : 22 Aralık 2023 Cuma
Reklam 2
FDN GRUBU, TOPLUMSAL CİNSİYET VE EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR

Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve eğitimde fırsat eşitliğini sosyal sorumluluk kapsamında ele alan projeler üreten FDN Grubu, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmek için kadınlara fırsat verilen projelerin de en önemli destekçilerinden. Grup, ayrıca eğitimde fırsat eşitliğini de şirket içi ve dışı uygulama ve etkinliklerle sürekli gündeminde tutuyor.

Otomotiv başta olmak üzere yetkili satıcılık ve servis, araç kiralama, lojistik ve sigorta sektörlerindeki faaliyetlerine 34 yılı aşkın süredir devam eden FDN Grubu, sektöründe ve Türkiye’de örnek alınacak birçok kadın dostu projenin de sahibi. Temelleri 1989 yılında Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Fidan tarafından atılan grup, toplumsal rollerin cinsiyete bağlı olarak şekillenmemesi gerektiğine, cinsiyet eşitliği konularında insanların bilinçlendirilmesine ve farkındalık oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği projelere sürekli yenilerini ekliyor.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı amaçlayan projeleriyle ekonomik büyüme, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal eşitsizliklerin azaltılması gibi konuları ele alan FDN Grubu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda küresel çapta hayata geçirilen projelerin de destekçisi. Ayrıca toplumsal farkındalığı güçlendirmek adına sosyal medya üzerinden hayata geçirdiği projeleri de geniş kitlelere ulaştırmak için gayretle çalışıyor.

#EşitsizliğeDurDe! Projesi

Türkiye’nin en güçlü şirketlerinin belirlendiği Fortune 500 Listesi’nde 9 yıldır yer alarak sektördeki başarısını ortaya koyan FDN Grubu, sosyal sorumluluk alanındaki başarısını da “Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülü’’ne bu yıl ikinci kez sahip olarak gösterdi. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde sosyal medyada hayata geçirdiği “Kalıplara Sığmayan Kızım Var Benim” projesi ile kız çocuklarının eşit ve özgür yetiştirilerek, kalıplardan arındırılması gerektiğine dikkat çekmeyi amaçlayan şirket, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hayata geçirdiği #EşitsizliğeDurDe! projesiyle ise “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bilinci” kategorisinde 2023 Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülü’nün sahibi oldu.

Kadın çalışan oranını 2022’de yüzde 27’lere yükseltti

FDN Gurubu, toplumda cinsiyet eşitliği anlayışını desteklerken, kendi bünyesinde de cinsiyet eşitliğini sağlamanın, çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik ettiğine inanıyor. Bunu şirketin temel değerlerini koruması açısından oldukça kıymetli bir duruş olarak görüyor. 2018 yılında toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği değeri; Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN WOMEN) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortaklığıyla oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri WEP’s Platformu’nun imzacıları arasında yer alarak kadının güçlenmesi prensiplerini bünyesinde uygulayan FDN Grubu, kadınların ve erkeklerin iş hayatında gerek ücret gerekse sosyal haklar noktasında eşit olduğunu benimsiyor.

Cinsiyet eşitliği konusunda ilgili STK’lar ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Kadın Dayanışma Vakfı ile iş birliklerine de devam eden şirket, WEP’s imzacısı kimliği ve Kadın Dostu Marka ünvanı ile her yıl kadın işe alım oranını artırmakta. Erkek egemen sektör algısı olan otomotiv sektöründe son 1 yılda kadın istihdam oranlarını ortalama yüzde 10 artıran şirket, diğer yandan 2020 yılında yüzde 12 olan kadın çalışan oranını 2022 itibarıyla yüzde 27’lere yükseltti. Çalışma hayatına ara vermiş kadınları da tekrar iş dünyasında yer alması adına destekleyen ve işe alım süreçlerinde öncelik veren şirkette, doğum izninden dönen çalışan oranı ise oldukça yüksek.

Sektördeki erkek egemen algıyı kırmaya çalışıyor

FDN Grubu’nun kırmaya çalıştığı algılardan biri de otomotiv sektöründeki erkek egemen hakimiyet. Kadın liderliğini ve kadın istihdamını destekleyen İK uygulamaları ile ilgili yöneticilik pozisyon açıklarında kadın çalışanlarına öncelik veren şirket, terfi süreçlerinde ise yine eşitlik ilkesine dayanarak süreçlerini yönetiyor. Ayrıca araç servislerinde kadın danışmanların sayısını yüksek tutarak, sektördeki erkek egemen algıyı kırmaya çalışıyor.

Misyonlarından biri de eğitimde fırsat eşitliği

FıratFİdanFDN Grubu’nun hassasiyetle üzerine eğildiği bir diğer konu ise “Eğitimde Fırsat Eşitliği.” Bu konuyu gerek şirket içi gerek şirket dışı gerçekleştirdiği projeler ile daima gündeminde tutan şirket, eğitimde fırsat eşitliğini bir misyon olarak üstlenerek, her çocuğun eşit şartlarda eğitim imkanına sahip olması için UNICEF başta olmak üzere çeşitli dernekleri daimi bağışlarla destekliyor. FDN Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Europcar Türkiye CEO’su Fırat Fidan, eğitime yönelik yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor; “Eğitimde fırsat eşitliği sağlayan projelerle dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilere erişimi artırarak, eğitim materyalleri sağladık. Eğitimde fırsat eşitliği inancımız ile İstanbul Maratonu’nda Down Sendromlu çocukların eğitimi için koştuk ve bağış topladık. 8 Eylül günü UNESCO tarafından okuma-yazma oranlarına dikkat çekmek amacıyla ilan edilen; Dünya Okuma-Yazma Günü kapsamında, FDN Grubu Kariyer hesabımızdan “Güçlü Kızlar için Desteğe Varız!” kampanyasını başlattık. Kampanya dahilinde Kız Çocukları Eğitim Derneği’ne bağışta bulunarak, kız öğrencilere burs alma imkanı sağladık. Ayrıca eğitimi kendi şirketimiz bünyesinde de önemsiyoruz. Çalışanlarımıza yönelik kurduğumuz FDN Akademi’de ise ekiplerimizi sürekli olarak eğitimlerle buluşturarak hem mesleki hem de kişisel anlamda kendilerini geliştirmelerine olanak sağlıyoruz.”

Odağında ‘kadınlar için fırsat eşitliği’ anlayışı var

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa son vermek amacıyla gerçekleştirdikleri projelerle onların ekonomik ve sosyal hayattaki karar alma süreçlerini güçlendirmeyi ve eşit fırsatlara sahip olmalarını savunduklarını da açıklayan Fırat Fidan, bu konudaki projelerini ise şöyle aktarıyor; “WEP’s imzacısı kimliğimiz ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında UNWOMEN tarafından yapılan Ateş Böcekleri projesine iş birliği yaparak, destek verdik.

BM tarafından küresel ölçekte düzenlenen #SheSaidNo hareketinin bir parçası olarak her türlü şiddetin önüne geçmek adına bir video hazırlayarak destek olduk. Kadınlar Günü’nde Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın desteklediği kadın kooperatifçiler tarafından üretilen ürünleri alarak çalışanlarımıza hediye ettik. Dar gelirli kadınların güçlenmesi için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile iş birliği gerçekleştirdik. Toplumsal cinsiyet eşitliği misyonumuz ile; Avcılar 1903 Spor Kulübü Kadın Hentbol Takımı’na forma desteğinde bulunduk.”

“Toplumsal cinsiyet eşitliği yasalarını güçlendirmek gerek”

FDNKüççükFırat Fidan’a göre, toplum genelinde cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularında eğitim ve farkındalık kampanyalarının düzenlenmesi, bilinç düzeyini artırmak adına oldukça önemli. Kadınların iş hayatında ayrımcılığa uğramasını engellemek için toplumsal cinsiyet eşitliği yasalarını ve politikalarını güçlendirmek gerektiğine inanan Fidan, kadınların işgücüne katılımını teşvik etmek için kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin artırılmasının da özellikle annelerin iş hayatına geri dönmesini kolaylaştırabileceğini söylüyor. Öte yandan kadın çalışanların iş yerlerinde eşit iş fırsatlarına sahip olmaları ve aynı işi yapan erkeklerle aynı ücreti alabilmelerinin daha çok şirket tarafından benimsenmesi gerektiğine dikkat çeken Fidan, “Bu noktada kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda daha etkin olabilmeleri için erkeklerin cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıklarını artırmanın ve onları destekleyici rol almaya teşvik etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte, öncelikle toplumsal anlamda her bir bireye, işveren kurum/kuruluşlara ve geliştirici politikaları hayata geçirmesi adına devletimize büyük sorumluluk düştüğüne inanıyorum” diyor.