HEDEF FİLO, CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 1000 KADINI İŞ HAYATINA HAZIRLIYOR

Oluşturma Tarihi : 22 Aralık 2023 Cuma
Reklam 2
HEDEF FİLO, CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 1000 KADINI İŞ HAYATINA HAZIRLIYOR

KAGİDER ile birlikte yürüttüğü ve Hedef Filo çalışanlarının mentor olduğu “Genç Kadınlara Mentörlük” programı ile kadın istihdamına ve kadın liderliğine katkı veren Hedef Filo, Cumhuriyet’in 100. yılında iş hayatına çeşitli sebeplerle ara vermiş veya vermek zorunda kalmış eğitimli ve deneyimli 1000 kadını iş hayatına hazırlamayı amaçlayan “Yeniden Teknoloji Kariyer Dönüşüm Programı”nı hayata geçirmenin heyecanını yaşıyor.

2003 yılından beri Türkiye’nin öncü filo kiralama şirketi olarak müşterilerin ihtiyaçlarına özel filo çözümleri üreten Hedef Filo, kurum kültürünü, unvanların ve cinsiyetin değil; iş çıktılarının ve işe katkının ön planda olduğu bir çerçevede şekillendiriyor. Süreçlerini “işin tam sahibi” olduğunu düşündüğü uzmanlarının dahil olduğu ortamlarda gerek fikirlerde çeşitliliğe değer vererek gerekse somut verilerden yola çıkarak değerlendiriyor. Böylece ekip üyelerinin başarılarının daha görünür olmasına, bu doğrultuda farkındalıklarının artmasına, daha da önemlisi kadınların kendine koyduğu engelleri aşarak cesaretlenmesine olanak sağlıyor.

YaseminBingölHedef Filo’nun, kadın istihdamı ve kadın liderliğinde, ülkemizdeki diğer kurumlardan pozitif anlamda farklılaştıran uygulamaları olduğunu belirten Hedef Filo İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörü Yasemin Bingöl, öncelikle “iş dünyasında kadınları engelleyen faktörleri” seslendirmenin ve bu sesi duyurmanın oldukça önemli olduğunu ifade ediyor. Kadın yöneticiler olarak kendi tecrübelerinin yanı sıra bu alandaki kurum içi/kurum dışı ve gönüllü çalışmalarından yola çıkarak, engelleri “iş” ve “iş dışı” olarak gruplamanın bunları aşmak adına daha net bir çizgi oluşturduğu düşüncesinde olduklarının altını çizen Bingöl, iş hayatındaki engelleri şu şekilde sıralıyor: “Birincisi, başkalarının koyduğu kasıtlı ya da kasıtsız engeller yani önyargılar, diğeri ise kadının kendine koyduğu engeller yani ‘cesaret’. İş dışı engeller ise, kadınlarla ilgili toplumsal önyargıların ve beklentilerin şekillendirdiği ailevi sorumluluklar.”

“Genç Kadınlara Mentörlük” ve “Yeniden Teknoloji Kariyer Dönüşüm” ile kadın istihdamına katkı

Özellikle üst düzey yönetimde olmak üzere gerçek anlamda toplumsal cinsiyet çeşitliliğine sahip olan ve ekonomik kalkınma için kadın istihdamının ne denli önemli olduğunun bilinciyle çalışmalarına yön veren Hedef Filo, katkı sağladığı projeleri bu önceliklerle belirliyor. KAGİDER ile birlikte yürüttüğü ve Hedef Filo çalışanlarının mentor olduğu “Genç Kadınlara Mentörlük” programı ve YenidenBiz ile yürüttükleri “Yeniden Teknoloji Kariyer Dönüşüm Programı” ile kadın istihdamına ve kadın liderliğine katkı veriyor.

Cumhuriyet’in 100. yılında iş hayatına çeşitli sebeplerle ara vermiş veya vermek zorunda kalmış eğitimli ve deneyimli 1000 kadını iş hayatına hazırlamayı amaçlayan Yeniden Teknoloji Kariyer Dönüşüm Programı’nı hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını belirten Yasemin Bingöl, 4 farklı teknoloji uzmanlığındaki teknik eğitimlerin yanı sıra tekrar iş hayatına dönüşü kolaylaştıracak becerileri de içeren eğitim programı ve eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara iş/staj deneyimi fırsatı da sunan kapsamlı bir programın oluşumuna katkı sağlamış olmaktan çok mutlu olduklarını sözlerine ekliyor.

Kadınlara istedikleri her şeyi başarabileceklerine inanmalarını, bunun için de sadece cesaret göstermelerinin yeterli olacağını dile getiren Yasemin Bingöl, “Zorluklara rağmen cesaret gösterdiği için başarmış o kadar çok Türk kadını var ki son zamanlarda seyrettiğim, mücadelesi ve başarı hikayesi ile beni en çok etkileyenlerden biri Sabiha Rıfat Güreyman, yani Uçan Parmaklar… Kimse yalnız değil, benzer zorlukları yaşamış ya da kadınlarımızın yaşadığı zorluklarda destek olmaya gönüllü insanlar var. Bu desteği alabilmek adına bu kişilerle yollarını kesiştirmeleri yeter” diye konuşuyor. Bingöl, kadınların bugün geldiği nokta hakkında ise görüşünü şöyle aktarıyor; “Hem kadın çalışan hem de İnsan Kaynakları Profesyoneli olarak, kadınların ‘başkalarının koyduğu kasıtlı ya da kasıtsız engellerin olmadığı bir ortamda ‘pozitif de olsa ayrımcılığa’ gereksinimleri olmadığını ve istedikleri her şeyi başarabileceklerini düşünenlerdenim. Ancak verilere bakıldığında, ülkemizdeki kadın lider oranlarının hala beklentilerimizin altında olduğu da bir gerçek.”

HedefFiloküçükHedef Filo, çalışanları olarak sadece kendi içlerinde değil içinde yaşadığımız topluma da katkı sağlamak için çeşitli projelerde gönüllü olarak var olduklarını ve var olmaya da devam edeceklerini vurgulayan Yasemin Bingöl kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliğini de önceliklendirdiklerini ifade ediyor. Eğitim seviyesi arttıkça istihdama katılım oranlarının da arttığı bilgisinin altını çizen Bingöl, bu nedenle kız çocukları için eğitimde fırsat eşitliği adına da hala atılması gereken çok adım olduğunu dile getiriyor. Hedef Filo ayrıca, gönüllü çalışanlardan oluşan sosyal sorumluluk kulübü H2O (Hedefin Hep Olsun) ile sürdürülebilirlikte farklı konular için projeler üretmeye devam ediyor.

177 çalışanın yüzde 51’i kadın

Kadınların sadece başlangıç seviyesinde değil; her kademede eşit fırsatlara sahip olmalarının şirketler için kârlılık, verimlilik, sürdürülebilirlik ve inovasyon anlamında fark yarattığını gösteren verilerin ışığında yönetim politikasını şekillendiren Hedef Filo, insan kaynakları süreçlerinin tasarımında ve işletilişinde tartışmasız kritik etkenlerden birini de “cinsiyet eşitliği” olarak görüyor. Bu sürecin altını özellikle çizen Yasemin Bingöl, bugün 177 çalışanı ile Hedef Filo’nun; yüzde 51’i uzman, yüzde 50’si yönetici ve yüzde 50’si üst düzey yöneticilerden oluşan farklı kademelerdeki kadın çalışan oranları ile Türkiye’deki şirketlerin araştırma sonuçlarına kıyasla daha gelişmiş bir tablo ortaya koyduğunu ifade ediyor.

İşe alım, performans ve kariyer yönetimi süreçlerinde karar vericilerin önyargılarının engel teşkil etmemesi için iç adaylarında iş verilerini, iç ve dış adaylarında role uygun envanterleri, yönetsel pozisyonlarda da Değerleme/Gelişim Merkezlerini kullandıklarını belirten Bingöl, içeriden veya dışarıdan şirkete dahil ettikleri yöneticilere kapsamlı Liderlik Gelişim Programları sunduklarını ve yanı sıra, birebir koçluk desteği de vererek sadece kadın liderlerin değil tüm liderlerin kendi gelişim ihtiyaçları/öncelikleri doğrultusunda kendilerine koydukları engelleri de fark ederek/kaldırarak ilerlemelerine olanak sağladıklarını dile getiriyor.