HİTİT, HAVACILIK TEKNOLOJİLERİNDE ÖNYARGILARI KIRARAK KADIN ÇALIŞANLARIYLA SEKTÖRE ÖRNEK OLUYOR

Oluşturma Tarihi : 24 Aralık 2023 Pazar
Reklam 2
HİTİT, HAVACILIK TEKNOLOJİLERİNDE ÖNYARGILARI KIRARAK KADIN ÇALIŞANLARIYLA SEKTÖRE ÖRNEK OLUYOR

İki kadın girişimcinin havacılık teknolojileri alanında 29 yıl önce kurduğu Hitit, dünya çapında gösterdiği başarıyla erkek egemen sektördeki önyargıları kırarak kadın kimliğini bir anlamda teknoloji alanında da var etti. Türkiye’nin alanında tek, dünyanın ise en büyük üçüncü havacılık teknolojileri firması olan Hitit, yüksek oranlardaki kadın istihdamıyla sektöre örnek oluyor.

HititKüçükikikadınHitit, Türkiye’den bir teknoloji şirketi çıkarma hedefiyle 1994 yılında havacılık sektöründe çalışan iki kadın tarafından kuruldu. Havacılık endüstrisindeki uzun yıllara dayalı tecrübeleri ile sektördeki eksikliklerden yola çıkarak çok daha yenilikçi bir teknolojiyi üretebileceğine inanan bu iki kadın girişimci, alışılagelmişin çok dışında olan havacılık teknolojileri alanında 29 yılda yaptıkları çalışmalarla tüm önyargıları kırıp kadın kimliğin sektörde var etmeyi başardı. Havacılık ve seyahat teknolojileri alanında Türkiye’nin ilk firması olan Hitit, yazılım çözümleri ve hizmetleri ile kapsam bakımından da ülkemizin en büyük ve tek firması konumunda bulunuyor. Havacılık ve seyahat sektörlerinin akıllı teknolojilerle sürdürülebilirliğini sağlamak için kendini bir rol model olarak konumlandıran Hitit, aynı zamanda dünyanın en büyük üçüncü havacılık teknolojileri firması. Başta havayolu şirketleri olmak üzere, havayolu ve seyahat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yeni nesil havayolu ve seyahat yazılım çözümleri üreten Hitit, ürettiği teknolojiyi 50’ye yakın ülkeye ihraç ediyor.

Üst yönetiminin yüzde 65’i, çalışanlarının yüzde 37’si kadınlardan oluşuyor

Dünyanın dört bir yanındaki havayolu firmalarına ürettiği teknolojiyi bir Türk markası ve ismiyle ihraç eden Hitit’i bugüne getiren en önemli itici güçlerden biri, sektördeki boşlukları ve gelişim alanlarını doğru yorumlama becerisi oldu. Aynı zamanda özveri ile çalışan ekibi ile iş ortağı olan havayolları ve kurdukları güçlü ilişkiler de Hitit’i dünya çapında bir marka haline getirdi. Hitit’in dünya çapındaki sektörel başarısının yanı sıra dikkat çeken bir diğer başarısı da şirket içinde çalışanları arasında cinsiyet dengesine gösterdiği hassasiyet...

İki kadın girişimci tarafından kurulmasının da etkisiyle Hitit, kadın istihdamında hem Türkiye hem de globalde örnek bir şirket anlayışı ve uygulaması sergiliyor. Hem teknoloji hem de havacılık alanındaki erkek egemen istihdam yapılanmasına karşın, şirket bünyesindeki cinsiyet dengesini genel kriterlerin üzerine çıkarmayı başaran şirketin Yönetim Kurulu’nun yüzde 50’si, üst yönetiminin yüzde 65’i ve çalışanlarının yüzde 37’si kadınlardan oluşuyor.

Türkiye’de yazılım sektöründe halka açılan şirketler arasında hem yönetici hem de çalışanlar olarak en yüksek kadın istihdamına sahip şirketler arasında yer alan Hitit’te cinsiyet ayrımı yapılmadan tüm roller için fırsat eşitliği söz konusu. Aynı zamanda kadın ve erkek çalışanlar için reel sektörde sıklıkla karşılaşılan ücret eşitsizliği Hitit’te uygulanmıyor. Eşit işe-eşit ücret politikasının geçerli olduğu firmada, aynı zamanda gönüllülük esası ile yürütülen çalışma düzeni özellikle çocuklu kadınların çalışması açısından büyük avantaj yaratıyor ve iş hayatından kopmamalarına imkan veriyor.

Türkiye’deki sürdürülebilir ilk ve tek masa tenisi projesi: Uçan Raketler

Cinsiyet dengesini genel kriterlerin üzerine çıkarmayı başaran örnek şirketlerden biri olan Hitit, iş dünyasına teknoloji yoluyla yaptığı katkıyı, sosyal alana aktararak topluma olan görevini yerine getirme bilinciyle çalışıyor. Birçok farklı alanda ve farklı kitleleri hedefleyen proje ve yardım kampanyaları düzenleyen Hitit; spor, sağlıklı yaşam, çevre, refah, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında çalışmalarını sürdürüyor.

HititküçükOYUNcukızlarHitit’in toplumun farklı kesimleri için yaptığı sosyal yardımlardan farklı olarak projelendirdiği bir sosyal sorumluluk projesi olan Uçan Raketler, Türkiye’deki sürdürülebilir yapıdaki ilk ve tek masa tenisi projesi. Masa tenisine erişimi olmayan öğrencilere ulaşmak için hem ekipmanlar hem de profesyonel masa tenisi eğitiminin birleştirildiği Uçan Raketler Projesi, çocukları ve gençleri masa tenisi ile buluşturmayı, onlara masa tenisini sevdirmeyi ve masa tenisisayesinde sağlıklı yaşam ve düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmalarını amaçlıyor.

Eşit şartlarda eğitimin tüm çocukların en temel hakkı olduğuna inanan Hitit, eğitim alanındaki yardımlarla da bu yöndeki çabaları sürekli olarak destekliyor. Toplumdaki gelir eşitsizliği nedeniyle birçok imkândan yoksun olan okullara düzenli yardımlarda bulunan Hitit, ilk-orta ve lise düzeyindeki öğretim kurumlarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Hitit’in diğer önem verdiği değerlerden biri de çevre. Sürdürülebilir bir gelecek için çevre alanında faaliyetlerde bulunan Hitit, günümüzün en büyük çevresel tehdit ve tehlikelerinden biri olan su kaynağı sıkıntısına karşı Diamer Basha and Mohmand Dams fonunun destekçileri arasında.

“Sosyal sorumluluk bilincimiz DNA’mıza işlemiş”

nEVRAKÜÇÜKTeknoloji ve havacılığın birleştiği noktada hizmet veren Hitit’in sürdürülebilirliği bir kavram olmanın ötesine taşıyarak, süreçlerinin içine entegre ederek, kurumsal varlığın ayrılmaz bir parçası haline getirdiklerini dile getiren Hitit Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, “Sürdürülebilirlik temeli üzerine inşa ettiğimiz sosyal sorumluluk bilincimiz DNA’mıza işlemiş vaziyette” yorumunu yapıyor.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile örtüştürdükleri çalışmalar ile toplumsal faydayı ve sürdürülebilir büyümeyi şirket içinde, partnerleriyle ilişkilerde ve tüm dünyaya fayda sağlayacak bir şekilde azami ölçüye ulaştırmak için çalıştıklarını söyleyen Nevra Onursal Karaağaç, yaptıkları çalışmaları ve gelecek hedeflerini şöyle aktarıyor; “İş hayatında kadın-erkek fırsat eşitliğinde sadece Türkiye için değil, dünya için de bir örnek olmanın ötesinde bu yaklaşımımızı gerek şirket içi İK uygulamalarına yansıtıyor, gerekse STK’lar vasıtasıyla aktif sorumluklar alıyor ve kadınları STEM alanında eğitiyoruz. Staj ve işe alımlarda genç kadınlara öncelik vermeye çalışıyor, mentorluk ve burs olanakları sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Türkiye’nin tek sürdürülebilir masa tenisi projesi olan Uçan Raketler projemiz ile kız ve erkek çocuklarının eşit şekilde spora katılabilmeleri için çalışıyoruz. Cinsiyet eşitliği konusunda sektörel alandaki en önemli girişimimiz ise IATA’nın 25by2025 inisiyatifinin destekçisi oluşumuz. Çeşitliliğe, eşitliğe, kapsayıcılığa ve kadınların iş dünyasındaki varlığına yürekten inanan bu eylemlerimiz hızla devam edecek.”