KAGİDER: “CUMHURİYET’İN 2.YÜZYILINDA HEDEFİMİZ DAHA ÇOK KADININ SESİNİ DÜNYAYA DUYURABİLMEK”

Oluşturma Tarihi : 26 Aralık 2023 Salı
Reklam 2
KAGİDER: “CUMHURİYET’İN 2.YÜZYILINDA HEDEFİMİZ DAHA ÇOK KADININ SESİNİ DÜNYAYA DUYURABİLMEK”

Kadınların girişimcilikte karşılaştıkları sorunları yaşayan 37 girişimci kadın tarafından, 21 yıl önce kurulan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), kurulduğu günden bu yana kadın girişimciliğinin yaygınlaşması için çalışıyor. Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunların, kadınların tüm alanlarda karşılaştıkları eşitsizlik ve adaletsizliklerin bir sonucu olduğunun bilinciyle toplumda kadının güçlendirilmesi için çaba gösteren KAGİDER, aynı zamanda birçok farkındalık projesiyle de kadınları güçlendirmeye devam ediyor.

Kadının ekonomide, toplumsal hayatta, yerel yönetimlerde, siyasette ve karar mekanizmalarında temsilini destekleyecek çalışmalara ağırlık veren KAGİDER, girişimci adaylarına işlerini kurmaları için destek vermenin yanı sıra işini kurmuş ve onu büyütmek isteyenlere bu amaca yönelik eğitim ve mentorluk destekleri sunuyor. Bugün 46 farklı sektörden 450 üyesi ile Türkiye ekonomisinin %8’ini temsil eden KAGİDER’in üyeleri tarımdan kozmetiğe, perakendeden e-ticarete, ulaştırma ve depolama sektöründen bilgi ve iletişime, el sanatlarından idari hizmet ve danışmanlık faaliyetlerine kadar birçok meslek kolunda faaliyet gösteriyor.

Farklı meslek kollarından değerli markalar iş birliğinde hayata geçirdiği farkındalık projeleri ile gerek yüz yüze gerekse online eğitim ve mentorluk programları sayesinde on binlerce kadının hayatına dokunan KAGİDER, kadınların özellikle ekonomiye katılımlarının önündeki engelleri aşabilmelerine çözüm olabilmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için var gücüyle çalışıyor.

Amaç: kadının üretmesi ve karar süreçlerinde etkin rol alması

EsraBezircioğluTürkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Esra Bezircioğlu, hedeflerinin; kadının üreterek ve varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya yaratmak olduğunu, bunun için de hiç durmadan projeler gerçekleştirmeye, eğitim ve mentorluk çalışmalarına devam ettiklerini söylüyor. Kadının hayatın her alanında güçlendirilmesi bugün Türkiye’nin en önemli konularından biri. Eğitimde, istihdamda, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda kadınlara fırsat eşitliği sağlanmalı. Dijitalleşme, yeşil gündem ve küresel tehditlerle mücadele politikalarında ve her aşamada toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme gerekiyor.

Sanofi Türkiye ile birlikte Geleceğin Kadın Liderleri projesi

Esra Bezircioğlu, profesyonel hayata girmek üzere olan, üniversite öğrencisi ya da mezun kadınlar için Sanofi Türkiye ile 13 yıldır birlikte düzenledikleri Geleceğin Kadın Liderleri projesinden bahsederek bu çerçevede eşit fırsatlara ulaşmakta zorlanan genç kadınları iş hayatına hazırlamak için kapsamlı bir eğitim ve mentorluk programı gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bezircioğlu, kadın istihdamına katkıda bulunmak amacıyla yürütülen bu projedeki mezun sayısının 1.700’ü aştığını söylüyor: “Üniversite öğrencileriyle yakın bir bağ kurarak, gençlerin enerjisi ve vizyonuyla yolculuğumuza güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Şu anda, 18-25 yaş arasındaki gençlerde toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırmak ve aynı zamanda gençlerin üretkenliğini teşvik ederek girişimcilik faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan heyecan verici yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Gençlik ve girişimcilik komitemiz, toplumsal cinsiyet eşitliği ve gençlerin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için el birliğiyle çalışmaya devam ediyor. Diğer yandan daha yolun başında olan ya da profesyonel hayatta çalışan, girişimci olmak isteyen, yeni girişimci olan kadınlara yönelik eğitimlerimiz devam edecek. Öte yandan girişimci olup, girişimlerini daha ileriye taşımak isteyen kadınlar için sektör odaklı girişimci geliştirme programlarımız ve eğitimlerimiz mevcut.”

KagiderKüçükfotoDijitalleşme çok önemli Kadın girişimcilerin dijitalleşmesine çok önem verdiklerini belirten Esra Bezircioğlu, kadın girişimcilerin dijital alanlardaki olgunluk seviyelerinin ölçüldüğü ve bu öz değerlendirme anketi ile işletmenin dijital olgunluk seviyesinin Türkiye’deki bölgesel ve sektörel ölçütlerle karşılaştırılmasına olanak sağlayan dijital barometreyi hayata geçirdiklerini sözlerine ekliyor.

KAGİDER’in kurduğu ve Garanti BBVA iş birliğiyle büyüttükleri ‘Ticaretin Kadınları’ platformu oldukça önem verdikleri bir diğer proje. Bu platform üstünden kurumlar, firmalar ürün ve hizmet alımlarında gerek sektör gerekse il bazlı arama yaparak kadın tedarikçilerin bilgilerine ulaşabiliyor. ‘Kadından Al- Malı, Memleket Kazanmalı’ mottosuyla kurdukları bu platformun mobil erişimi de mevcut.

KAGİDER’in bir diğer projesi ise Boyner Grup ile sürdürdüğü ‘İyi İşler’ programı. Bugüne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinden 119 kadın girişimci eğitimlerini tamamlayarak ‘İyi İşler’den mezun oldu. Bu sene depremden etkilenen illerimizdeki kadın girişimcilerin de bu programdan yararlanması arzu edildiğinden, onlar için ön elemesiz bir kontenjan açılmış durumda. “Gelecek 20 yıl için gündemimizde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm diye çok önemli bir başlık daha var” diyen KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu; kadının üreterek, varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya hayal ettiklerini ve bu dünyayı yaratmaya odaklandıklarını ifade ediyor.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimciler için Migros ile birlikte sürdürdükleri “Migros ile Tarımda Kadın” projeleri de olan KAGİDER, tüm çalışmaları sürdürülebilirlik bakış açısıyla ele alacak. Yuvam Dünya ile verdikleri Yeşil İş Ödülleri’ne de devam edecek. Önümüzdeki dönemde Anadolu illerinde yaşayan gençler ve kadın girişimcilerin geleceğe dair beklentilerini dinleyerek onlarla daha yakın temaslarda bulunmayı planlıyor.

kAGİsONYurtdışında KAGİDER’in adını daha fazla duyurmak üzere ABD ve Avrupa’da güçlü iş birlikleri olduğunu söyleyen Bezircioğlu, AB’de daha aktif olacaklarını ve doğru partnerlerle Afrika pazarlarında da KAGİDER’i güçlendireceklerini belirtiyor.

Eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık

Kadınların özellikle ekonomiye katılımlarının önündeki engelleri aşabilmelerine çözüm olabilmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için projeler gerçekleştiren KAGİDER, kadınların iş yaşamına katılmaları için önündeki engellerin kalkmasına katkıda bulunmayı hedefleyen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifika programı da geliştirdi. FEM ile işe alım, eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki eşitsizlikleri saptamak, iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığına dayalı yaklaşımlara son vermeyi amaçlayan KAGİDER, Dünya Bankası iş birliğiyle sürdürdüğü bu program kapsamında, şirketler bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçtikten sonra Fırsat Eşitliği Sertifikasına hak kazanabiliyor; yapıları, eylemleri ve istihdam olguları ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadın güçlenmesine duyarlı olduklarını ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde tescil ettirmiş oluyorlar.