ODEABANK EŞİTLİKÇİ BAKIŞ AÇISIYLA SEKTÖRÜNDE FARK YARATIYOR

Oluşturma Tarihi : 27 Aralık 2023 Çarşamba
Reklam 2
ODEABANK EŞİTLİKÇİ BAKIŞ AÇISIYLA SEKTÖRÜNDE FARK YARATIYOR

Türkiye bankacılık sektörünün önemli aktörlerinden olan Odeabank, bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra eşitlikçi bakış açısı ışığında ortaya çıkan, yüksek kadın çalışan oranı, sosyal fayda projeleri ile adından söz ettirmeyi ve sektörüne örnek olmayı başarıyor. Dünya klasiği masalları eşitlikçi bir bakış açısıyla yeniden yorumlayıp toplumda cinsiyet eşitliği konusunda büyük ölçüde farkındalık oluşturmayı başaran Odeabank’ın hedefi; “Eşit Yarınlar”yaratmak.

 Türkiye bankacılık sektöründe 15 yıl aradan sonra lisans alarak sıfırdan Bank Audi Group’un yatırımıyla 2012 yılında kurulan Odeabank, 2021 yılından itibaren Brand Finance tarafından açıklanan Türkiye’nin En Değerli İlk 50 Markası arasında yer almaya başladı. Sürdürülebilirlik, bankanın faaliyetlerinde öncelikli konular arasında yer aldığı gibi stratejilerini ve karar verme süreçlerini de belirleyen en önemli kriterlerden biri olarak öne çıkıyor. Bankacılık faaliyetlerini yürütürken ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel tüm finansal ve finansal olmayan riskleri dikkate alarak sürdürülebilirliği çalışmalarına entegre ediyor.

Bünyesindeki kadın çalışan oranı yüzde 57

Deneyimli ve gelişime açık insan kaynağı ile birlikte kurum içindeki çeşitliliği öncelikli değerleri olarak gören banka bünyesinde yüzde 57’ye ulaşan kadın çalışan oranı mevcut. Bunun yanı sıra kadınların iş gücüne katılımını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Eşitliğe verdiği değer ile paralel olarak, kadınların iş gücüne katılımının sürdürülebilir kalkınmayı ivmelendirecek önemli bir adım olduğunun bilinciyle hareket eden Odeabank, Birleşmiş Milletlerin kadınların çalışma hayatında eşit şartlarda yer almalarını amaçlayan küresel özel sektör girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (WEPs) imzaladı. Odeabank sadece bir finans kuruluşu olmakla kalmayıp toplumsal ölçekte ‘görünenden fazlası’na ulaşmak için çaba gösteriyor. 

“Eşit Yarınlar” için bugünden hazırlık yapmalıyız

Çalışanları için adil ve güvenli bir çalışma ortamı sunmayı, toplumun tamamı için değer üretmeyi ve “eşit yarınlar” için bugünden hazırlık yapmayı başlıca sorumluluğu olarak gördüklerini belirten Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, “Bu konuya verdiğimiz önemi net bir şekilde ortaya koyan ve sosyal sorumluluk çalışmalarımızın başında gelen “Eşit Masallar” projesi ile dünya klasiği masalları eşitlikçi bir bakış açısıyla yeniden yorumladık ve bu konuda küçük yaştan itibaren farkındalık yaratmaya başladık. Bugüne dek 170’i köy okulu olmak üzere 3264 okula yani 8000 binden fazla öğrenciye 1 milyon 62 bin 980 adet “Eşit Masallar” kitabı dağıttık. Kitaplarımızı yeni okul döneminde de göndermeye devam ediyoruz. Bu projeyle aynı zamanda çok sayıda ödülün sahibi olduk” diyerek “kız çocuklarını ve kadınları güçlendirmenin Odeabank için önemine vurgu yapıyor.”

Eşit Masallar küçük yaştan itibaren kadın erkek eşitliğine katkı sağlamayı hedefliyor

MertÖncüOdeabank’ın, Eşit Masallar projesi, 2021 yılında çocuk oyunu olarak tiyatroya da uyarlandı. Eşit Masallar, ilk kez, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, Alan Kadıköy’de seyirci ile buluştu. Oyun bugüne dek İstanbul ile birlikte 15 farklı ilde 25 kez sahnelendi ve 40 binden fazla çocuğa ulaştı. Odeabank’ın Eşit Masallar projesi için ayrıca ‘her çocuk masal dinleme hakkına sahip’ ilkesi çerçevesinde ‘Erişilebilir Her Şey Derneği’ ile özel bir iş birliği yürütülüyor. Bu kapsamda masal kitapları, sesli betimleme ve işaret dili çözümleriyle görme ve işitme farklılığı olan çocuklara da ulaşıyor. Masallara eklenen sesli betimleme metinleriyle görme farklılığına sahip çocuklar masallardaki karakterleri, mekanları daha iyi algılayabiliyor. Bunun yanı sıra mevcut olan alt yazıya eklenen işaret dili tercümesi ile işitme farklılığı olan çocuklar da masallara ulaşabiliyor.

“Çevresel ve Sosyal Politika” çerçevesinde hareket ediyoruz”

Odeabank’ı, kurulduğu günden bu yana herkes için değer üreten ve fark yaratan projeler ortaya koyma hedefi ile yürüttüğü faaliyetlerinde, sürdürülebilirlik konusunu odağına alarak pozitif etki üretmeye çalışan bir banka olarak tanımlayan Mert Öncü, çevre üzerindeki doğrudan etkilerinin yanı sıra, kredilendirdikleri faaliyetler aracılığıyla ortaya çıkabilecek çevresel ve sosyal etkileri de göz önünde bulundurduklarını ifade ediyor. Bu bağlamda, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa Kalkınma ve

İmar Bankası’nın (EBRD) belirlediği çevreye zarar veren faaliyetler listesini esas alarak oluşturdukları ve “Çevresel ve Sosyal Politika” çerçevesinde çevreye zararlı etkiler taşıyacak hiçbir faaliyete finansman sağlamadıklarını açıklayan Öncü, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hem kendi operasyonlarımızda hem de finansman ile desteklediğimiz faaliyetlerde sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarını bütüncül olarak ele alıyoruz. Sürdürülebilirliği sadece iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek ve çevreyi korumaktan ibaret olarak da görmüyoruz.

Bu kapsamda enerji tüketiminden kaynaklı sera gazı salınımının azaltımı üzerine çalışıyor ve enerji verimliliğini sağlamaya yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. 2016 yılında devreye aldığımız “Enerji Yönetim Platformu” ile şubelerimizin enerji tüketimlerini anlık olarak izleyebiliyor, iyileştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor ve büyük oranda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Ayrıca, kâğıt atıklar başta olmak üzere tehlikesiz atık ve tıbbi atıklar gibi tehlikeli atık miktarımızı da her geçen yıl azaltıyoruz. Odeabank olarak faaliyetlerimiz için gerekli enerjiyi, yenilenebilir kaynaklardan temin ederek karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz.”

Engelsiz hizmet anlayışı ile çalışıyor

Odeabank, erişilebilirlik çalışmaları kapsamında engelli müşterilerine yönelik faaliyetlerini de sürdürüyor. Engelli müşterilerin bankacılık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamak için şube ve ATM’lerinde sunulan hizmetlere ilişkin işlem seçeneklerini artırmayı hedefliyor. Tüm çalışma arkadaşlarına işaret dili eğitimleri aldırmanın yanı sıra şubelerinin fiziki yapısını engelli müşterilerine uygun hale getiriyor. Şube giriş rampasından, engelli müşterilerin tüm işlemlerini gerçekleştirebileceği bir özel hizmet banko hizmetine, kabartmalı hissedilebilir yüzey uygulamalarından, engelli müşteriler için indüksiyon döngü sistemine kadar pek çok uygulaması bulunuyor. İşitme engelli müşterileri, web sitesi ile mobil uygulama üzerinden görüntülü arama hizmetiyle bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor.