PEGASUS, DAHA EŞİT BİR GELECEK İÇİN “HARMONİ” PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİ

Oluşturma Tarihi : 28 Aralık 2023 Perşembe
Reklam 2
PEGASUS, DAHA EŞİT BİR GELECEK İÇİN “HARMONİ” PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİ

Eşitliğe, çeşitliliğe ve kapsayıcılığa inanan ve tüm bunları büyütmeyi hedefleyen bir kurum kültürüne sahip olan Pegasus, yıllardır bu alanda birçok uygulama geliştirerek, farklı kurum ve projeleri destekliyor. Alınan aksiyonları tek bir çatı altında toplamak, daha güçlü adımlarla ilerlemek adına 2023 yılında, şirketin sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında “Harmoni” markasını oluşturan Pegasus, bir de Harmoni manifestosu yayımlayarak konudaki niyetini ve hedeflerini ortaya koyuyor.

1990 yılında havacılık sektörüne giriş yapan Pegasus, 2005 yılında Esas Holding tarafından satın alınarak düşük maliyetli iş modelini benimsedi. Bugün Türkiye’nin lider düşük maliyetli hava yolu olarak; hava yolu ile yolculuğun herkesin hakkı olduğuna olan inancı ve uyguladığı “low cost” (düşük maliyetli hava yolu) modeliyle yolcularına uygun fiyatlı ve genç uçaklarla seyahat etme imkanı sağlıyor. 2018 yılından bu yana “Türkiye’nin Dijital Hava Yolu” söylemiyle faaliyet gösteren Pegasus, misafir deneyimini odak alan yaklaşımıyla onların seyahat deneyimlerini kolaylaştıracak dijital teknolojiler ve yenilikler sunuyor. IATA’nın sektörde kadın temsilini 2025 yılına kadar %25 seviyesinde yükseltme veya en az %25’e kadar artırmayı hedefleyen “25by2025” girişimini dünyada imzalayan ilk hava yolu şirketlerinden biri olduklarını belirten Pegasus PegasusGülizÖztürkHava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, bu hedefi 2022 yılında gerçekleştirdiklerini ve liderlik pozisyonlarında kadın temsilinin artırılmasına ek olarak kadın pilot, mühendis ve teknisyen oranlarını artırmayı ve gençlere fırsat eşitliği sunmayı da hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

Eylül 2023 itibariyle Pegasus’ta 2,572 kadın çalışan bulunuyor, diğer bir deyişle çalışanların %35’i kadın. Şirkette pilotluktan üst düzey yöneticiliğe kadar her alanda kadın çalışanların imzası var. Pegasus’un bu konuda gösterdiği hassasiyetin bir göstergesi olarak, filoya yeni katılan uçaklarına, çalışanlarının kız çocuklarının isimlerini verme geleneği sürdürülüyor. İK politikası: eşitlik ve adalet ilkesini öncelemek İK süreçlerinde şirket politikası gereği, tüm uygulamalarında eşitlik ve adalet ilkesini ön planda tutan Pegasus; fırsat eşitliği ilkesini, “Ahlaki Davranış Rehberinde” tüm şirket ve İnsan Kaynakları süreçlerinde sorumlu olduğu etik kurallardan biri olarak tanımlıyor.

Benimsediği çeşitlilik anlayışı ise yetenek havuzunun oluşumundan ekiplerin performansını iyileştirmeye ve inovasyon gücünü artırmaya kadar pek çok alanda olumlu etkiler yaratıyor. Çalışanların katılımıyla Harmoni gönüllü çalışma gruplarını oluşturduklarını aktaran Güliz Öztürk, özellikle toplumsal cinsiyet dengesini odakladığı çalışmalarda dil, ırk, cinsel yönelim, fiziksel farklılıklar gibi çeşitlilikten aldığı güçle kapsayıcı bir kültürü desteklemek için aksiyonlar aldıklarını ifade ediyor.

Şirketin demografik yapısını analiz ederek gelişim alanlarını tespit etmek üzere çeyrek bazlı “Eşitlik, Çeşitlilik, Kapsayıcılık Raporu” hazırladıklarından da bahseden Öztürk, “Değişimi başlatmanın en etkili yollarından biri olduğunu düşündüğümüz ayrımcı söylemleri geride bırakmak üzere “Dilde Harmoni Rehberi”ni hazırladık. Pegasus’ta ilk kez kadın futbol takımı kurarak ön yargılara çalım attık, Harmoni’mizi sahalara taşıdık!” diyerek sözlerine devam ediyor.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda net bir duruşumuz olmalı”

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne yazık ki toplumun birçok katmanında karşılaşılabilen bir problem olduğuna dikkat çeken Güliz Öztürk, “Bu problem; toplumsal ilerlemenin önüne geçen önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor ancak bununla birlikte ciddi bir potansiyel kaybı ve büyük bir haksızlık olduğunu da söylemek gerek. Oysa kurumsal ve bireysel olarak yapılabilecek çok şey var” şeklinde görüşlerini açıklıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna önem veren iş kadınlarından biri olarak, “Bizler iş dünyası olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda net bir duruş sergilemeli, mücadelenin tam ortasında yer almalıyız” diyerek sözlerine devam eden Güliz Öztürk, Ceo’su olduğu şirket adına; “Pegasus Hava Yolları olarak toplumsal cinsiyet dengesini savunmaya, daha eşit yarınlara ulaşmak hedefiyle var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” diyor.

Öncelikle cinsiyet rolleriyle ilgili değerlerimizi ve inançlarımızı gözden geçirmemiz gerektiğine de vurgu yapan Öztürk, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda neler yapılabileceğine dair görüşlerini şu şekilde dile getiriyor: “Cinsiyete dayalı ayrımcılık yapmamaya özen gösterebilir, varsa önyargılarımızı yıkmaya çalışabiliriz. Sözel ve yazılı ifadelerimizde ayrımcı kalıplardan uzak durabiliriz. Gelecek nesillere eşitlik ve hakkaniyet konusunda iyi bir örnek olmak için çabalayabiliriz. Eğitim de bu konuda çok önemli bir başlık. Kapsayıcılık ve çeşitlilik alanında bireylerin daha duyarlı olması için eğitim büyük bir rol oynuyor. Bu konuların eğitim sistemine en kısa sürede adapte edilmesi şart. Böylelikle topluma önyargılardan arınmış, eşitlikçi bireyler kazandırabiliriz.”

Cadet Pilot Yetiştirme Programı

PegasusKüçükfotoyazılıCadet pilot yetiştirme programı ile sektörde kadın temsilini destekleyen Pegasus, Goyoung gençlik programı ile de gençlere öğrencilik yıllarında Pegasus bünyesinde çalışma imkanı sunarak havacılık sektörünü tanıtmayı ve şirkete genç yetenekleri kazandırmayı hedefliyor.

Çalışan anneler için özel uygulamalar

Çalışan annelerin doğum sonrası işe dönüşlerini desteklemek için doğum izni sonrası bir yıl ücretsiz izin hakkı sunan Pegasus, kabinde ve kokpitte doğum sonrası uçuşa dönen anneler için yatılı uçuş planlamıyor. Bu uygulamayı çocukları üç yaşına gelinceye kadar uzatıyor.

BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri Platformu üyesi

BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri platformuna katılan dünyadaki ilk havayolu şirketi olan Pegasus, 2019’daIATA’nın “2025’te25” girişimine imzaatarak şirket içinde cinsiyet dengesinisağlama konusunda taahhütte bulundu.Yanındayız Derneği, Wtech-TeknolojideKadın Derneği, Women in Sales Network(WiSN) sosyal projesi gibi oluşumların destekçisi durumunda olan Pegasus, WiSN kapsamında, kadınları satış dünyasına teşvik etmek için satış fonksiyonunda kadın stajyer konumlandırarak WiSN Program Partneri olarak çalışıyor.

“Rotamız Sürdürülebilir bir Gelecek”

Pegasus Hava Yolları, sürdürülebilirliği şirket kültürünün stratejik bir önceliği olarak belirlemiş bulunuyor. “Rotamız Sürdürülebilir bir Gelecek” sloganıyla üç ana başlıkta birçok anlamlı çalışmayı bir araya getiriyor: Daha temiz bir gelecek için 2050 Net Sıfır Emisyon hedefine doğru başladığı yolculuğu sürdürüyor. Özellikle cinsiyet eşitliğini odaklayarak daha eşit ve çok sesli bir gelecek için “Harmoni” programını hayata geçiren şirket, birlikte daha iyi bir gelecek için tüm değer zincirine etki edecek iyi yönetişim uygulamalarıyla #Buradayız diyor.

Türkiye’nin en yeni uçaklarına sahip filoya ve aynı zamanda tüm dünyada düşük maliyetli taşıyıcılar arasında en genç filolardan birine sahip olan Pegasus’un önem verdiği bir diğer konu da Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF).