REİS’İN PROJELERİNİN ODAĞINDA, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE TOPLUM VAR

Oluşturma Tarihi : 29 Aralık 2023 Cuma
Reklam 2
REİS’İN PROJELERİNİN ODAĞINDA, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE TOPLUM VAR

 

Tarım sektöründe ve toplumda sürdürülebilirliği sağlayacak projeleri odağına alarak hayata geçiren Reis Gıda, kadın üreticilerinin yaşamlarına pozitif etki yapmak için uyguladığı Bakliyat Köyü projesiyle tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini teşvik ediyor. Şirket, kendi içinde yürüttüğü Reis Akademi İK uygulamasıyla da çalışanlarına kariyerlerinde çeşitli olanaklar sunarak geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı oluyor.

İnsanlık tarihinin en eski üretim faaliyeti olan tarım, dünyada olduğu gibi ülkemizde de stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Yaşam devam ettiği sürece var olacak ve hatta zamanla değeri daha da artacak olan tarım sektörü, mevcut geleneksel değerlerini korumanın yanı sıra sürdürülebilir, verimli ve katma değerli olmak adına son yıllarda yeni üretim ve yönetim modelleriyle evriliyor. Bu değişime itici güç olanların başında da tabii ki tarım sektörünün köklü ve büyük üretici firmaları geliyor.

Türkiye’de tarımın gelişimi ve sürdürülebilir olması için kurulduğu 1981 yılından bu yana büyük emek veren Reis Gıda, aynı zamanda geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle tarımda kadının gücünü ve varlığını artırmak için de pek çok çalışmaya imza atıyor. 42 yıldır geleneksel lezzetini ve kalitesini koruyarak Türkiye ve dünya mutfaklarına farklı lezzetler sunan Reis Gıda, sosyal sorumluluğu sadece bir görev olarak değil, aynı zamanda değerlerin temel bir parçası olarak görüyor.

Kuruluşundan bu yana, toplumsal fayda yaratmayı hedefleyen çeşitli projeleri hayata geçirerek, toplumun ve çevrenin refahına katkıda bulunan Reis Gıda, eğitimden sağlığa, çevre korumadan geleneksel değerlerin yaşatılmasına kadar geniş bir yelpazede sorumluluk projesi geliştirip uyguluyor.

Reis Akademi Projesi

Tarım sektörünün gelişimi kadar toplumun her kesiminin refah ve huzurunu da amaç edinen Reis Gıda için toplumsal eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık değerleri büyük önem taşıyor. Sürdürülebilir kalkınma ve toplumda mevcut dezavantajları ortadan kaldırma amacıyla çeşitli projeler yürüten Reis Gıda’nın bu konuda geliştiği İK uygulamasından birini “Reis Akademi” projesi oluşturuyor.

Kadın liderliğine ve istihdamına büyük değer veren Reis ailesi, İK politikalarıyla çalışanlarına kariyerlerinde çeşitli olanaklar sunarak geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı oluyor. 2017 yılında Yönetim Kurulu Üyesi Nilay Reis Göktürk öncülüğünde kurulan “Reis Akademi”, çalışanlara farklı departmanlarda aktif roller alarak şirkete yeni perspektifler katma fırsatı sunuyor. Özellikle genç yeteneklere ve stajyerlere, kendi uzmanlık alanlarında iş yaşamına giriş yapmaları konusunda destek olan şirket, kadın çalışanların sayısını sürekli artırma hedefiyle, projelerini kadın istihdamını destekleyecek şekilde yürütüyor. Staj programlarında ise genç kadınları teşvik ederek, iş dünyasında aktif rol almalarını cesaretlendiriyor.

Bakliyat Köyü Projesi

Reis Gıda’nın hayata geçirdiği Bakliyat Köyü ise kadın üreticilerinin yaşamlarına pozitif bir etki yapmayı ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini teşvik etmeyi hedefleyen çok anlamlı bir proje. Tarımı sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir aile geleneği olarak gören Reis Gıda’ya göre kadınlar bu geleneğin temel taşlarından biri Reisküçükfotodurumunda. Reis Gıda bu anlayışla, Bakliyat Köylerinin ilk halkası olarak Bolu Çamyayla Köyü’nde, bir kadın kooperatifinin devamlılığını sağlama amacıyla harekete geçti. Kadınların emeği ve sevgisiyle ortaya çıkan değerli çalışmayı koruma altına almak için kooperatifin sürdürülebilirliğini destekleyen şirket, hem kadınların hem de toplumun refahı için attığı bu adıma gelecek dönemde yenilerini eklemeyi planlıyor.

“Cinsiyet eşitliği, şirket kültürümüzün bir yansımasıdır”

IşılayReisYorgunSosyal eşitsizlikleri azaltmaya yönelik çeşitli projelerle toplumsal katkı sağlayan Reis Gıda, bu hassasiyetini şirket içinde de gösteriyor. 140 kişilik bir ekip ile sektörde hizmet veren Reis Gıda’nın çalışanlarının 60’ının kadın olduğunu açıklayan Reis Tarımsal Ürünler San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, “Bu da kadınların ekibimizin neredeyse yarısını oluşturduğunu gösteriyor. Bizim için cinsiyet eşitliği sadece bir slogan değil, kurum kültürümüzün gerçek bir yansımasıdır. Hem kadın hem de erkek çalışanlarımızın, şirketimizin başarısına eşit katkıda bulunduğuna inanıyoruz” vurgusunu yapıyor.

İnsan kaynakları yaklaşımlarında, cinsiyet eşitliğinin öncelikli olduğunu söyleyen Reis Yorgun, işe alım süreçlerinden terfilere, eğitimlerden ücret politikalarına kadar her noktada bu ilkeyi benimsediklerini aktarıyor. “Bizde yetenek ve performans ön plandadır, cinsiyet ya da başka bir ayrım unsuru değil” diyen Işılay Reis Yorgun, verdikleri destekleri şöyle anlatıyor; “Kadınların iş gücüne katılımının, inovasyonu, yaratıcılığı ve genel olarak iş performansını olumlu yönde etkilediğine inanıyoruz. Bu nedenle de kadın çalışanlarımızın sayısını sürekli olarak artırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda kadın çalışanlarımızın kariyerlerinde ilerlemeleri için gerekli desteği ve fırsatları sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu nedenle, kadın çalışanlarımızın firmamızda liderlik pozisyonlarına ilerlemeleri için de fırsatlar sunuyor ve onları destekliyoruz.”

“Çevre dostu tarım bilincini geliştiriyoruz”

Tarladan sofraya uzanan süreçteki her aşamada dikkatli ve özverili çalışmalarının yanı sıra Türkiye’nin tarım sektöründe sürdürülebilir üretimine destek olduklarını dile getiren Işılay Reis Yorgun, sağlıklı gıdaların üretimi konusunda taşıdıkları sorumluluk bilinciyle çiftçilere gereken eğitim desteğini sağlamayı ve verimli, çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Reis Gıda olarak çevresel ve sürdürülebilirlik odaklı projelerine devam etme, hem doğaya hem de bütün paydaşlarına değer katma amacında olduklarını vurgulayan Işılay Reis Yorgun, “Türkiye’de sürdürülebilir tarım için çalışan bir şirket olarak, sağlıklı gıdaların üretimi konusunda taşıdığımız sorumluluk bilinciyle yola çıkarak çiftçilerimize gereken eğitim desteğini sağlayıp, verimli ve çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Sıfır Atık Yönetimi konusunda büyük bir değere sahibiz. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ni alarak atık oluşumunu minimize etmeye, kaynaklarımızı verimli kullanmaya, atıkları kaynağında ayrı toplamaya ve geri kazanıma yönelik süreçleri hayata geçiriyoruz. İsrafın önlenmesi için büyük çaba harcıyor, yaşamış olduğumuz gezegenimizin daha az kirlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz” diyor.

Çevre dostu adımları ön plana çıkararak, çevre bilincinin geliştirilmesine odaklandıklarını ifade eden Reis Yorgun, bu amaçla yaptıkları çalışmaları ise şöyle aktarıyor; “Geri dönüşüm ve çevre dostu ambalajlar kullanarak atık yönetimini teşvik ediyoruz. Su ve enerji tasarrufunu sağlayacak sistemler kullanarak geleceğe daha temiz bir dünya bırakmak için çaba sarf ediyoruz. Karbon salınımını azaltmak ve çevre dostu enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyoruz. Elektrikli araçlar kullanarak karbon ayak izimizi azaltmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle, hep birlikte daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için çevreye duyarlı adımlar atmaya devam edeceğiz.”