SENUR A.Ş.’NİN TEMELİNDE EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK VAR

Oluşturma Tarihi : 18 Aralık 2023 Pazartesi
Reklam 2
SENUR A.Ş.’NİN TEMELİNDE EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK VAR

SENUR AKIN BİÇER1Hem 2001 yılından bu yana kendi markası olan Arnica için hem de sektörün global düzeyde etkin markaları için üretim yapan Senur A.Ş.’de insan kaynakları politikasının temelini, kurucusu Hasan Akın’ın tohumlarını attığı üzere eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık oluşturuyor. Şirketin en önemli odak alanlarından biri, toplumsal cinsiyet eşitliği.

Türkiye’de şirketinin temelini attığı ilk yıldan itibaren cinsiyet eşitliğine inanmış ve uzun yıllardır bunu misyon bilerek bünyesinde hayata geçirmiş pek çok şirket var. Bu şirketler içinde bazıları var ki kurucularının ‘eşitliği’ bir hayat felsefesi olarak benimsemesinin de etkisiyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine çok daha hassas yaklaşıyor. ‘Mucit mühendis’ diye tanınan ve 1962 yılında kurduğu Senur Elektrik Motorları A.Ş.’yi küçük elektrikli ev aletleri sektöründe ‘ilklerin mimarı’ haline getiren Hasan Akın, eşitlik konusunda örnek alınacak yaklaşımıyla işte bu şirket kurucularından biri.

Türkiye’de küçük elektrikli ev aletleri alanında yaklaşık 60 yıldır faaliyet gösteren ve sektöründe birçok ilke imza atan Senur A.Ş. ve Arnica’nın kurucusu Hasan Akın, şirketini geliştirdiği yıllar içinde hem iş hayatında hem de kendi ailesinde çocukları arasında hiç kız-erkek ayrımı yapmadı. Üç çocuğunun en büyüğü olan Senur Akın Biçer’i eşit ve özgür bir aile ortamında büyüten ve hatta tamire olan merakını her zaman “Yapabilirsin kızım” diyerek kızını teşvik eden Hasan Akın, Türkiye’de iş dünyasında kızını da destekleyen örnek isimlerden biri haline geldi. Babasının iş hayatında hiçbir zaman önünü kesmemesi, tersine yüreklendirmesiyle eğitiminin yanı sıra iş hayatında zamanla pişen Senur Akın Biçer, 35 yılı aşkın süre babasının kurduğu Senur A.Ş.’nin her departmanında çalıştı. Fabrikada üretimde bulundu, satış-pazarlama bölümlerinde çeşitli görevler aldı. Babası Hasan Akın’ı 2011 yılında ani bir şekilde kaybeden Senur Akın Biçer, babasının kaybından sonra ikinci kuşak olarak işin başına geçti ve halen Senur A.Ş. ile Arnica Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam ediyor.

Odak alanlarından biri toplumsal cinsiyet eşitliği

Hem 2001 yılından bu yana kendimarkası olan Arnica için hem desektörün global düzeyde etkinmarkaları için üretim yapan SenurA.Ş.’de insan kaynakları politikasınıntemelini, kurucusu Hasan Akın’ıntohumlarını attığı üzere eşitlik,çeşitlilik ve kapsayıcılık oluşturuyor. Şirketin en önemli odak alanlarından biri, toplumsal cinsiyet eşitliği. Bunu sağlamak için kurum için çalışmaların yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştiren şirket, sanatın toplumu dönüştürme gücünden yararlandığı projeleri hayata geçirmesinin yanı sıra bu amaçlı pek çok projeye de destek veriyor.

Sürdürülebilirlik söylemde değil uygulamada var

Sürdürülebilirlik, Senur A.Ş ve Arnica için kuruluşundan bu yana sadece söylemde değil, uygulamada da öne çıkan bir kavram. Ar-Ge yatırımları ile Türkiye’de ve dünyada 40’a yakın ülkeye yaptığı ihracatla pek çok yenilikçi ürünü tüketiciyle buluşturan şirket, ürünlerinin ‘kullan-at’ modeller yerine tamir edilebilir ve uzun süre kullanılabilir olmasına özen gösteriyor. Sürdürülebilirlik konusunda AB’nin Yeşil Mutabakat kriterlerine ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemelerine göre üretim yapan şirket, hammaddelerinin bir kısmını geri dönüştürülebilir ürünlerden karşılıyor. Elektrikli süpürgeler, mutfakta kullanılan ürünler, ütüler, kişisel bakım ürünleri gibi çok sayıda ürünle piyasada olan Senur A.Ş., Türkiye’nin ilk narenciye sıkacağını, ilk katı meyve sıkacağını, ilk mutfak robotunu, ilk halı yıkama makinesini, ilk et kıyma makinesini ve ilk et kıymalı mutfak robotunun da üreticisi. Halen İstanbul Avcılar ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesindeki toplam 60 bin metrekarelik kapalı alana sahip iki fabrikada üretim yapan; üçüncü fabrikasını ise Çankırı’da Korgun Organize Sanayi Bölgesi’nde açmayı planlayan şirket, ürünlerinin daha az enerji ile daha yüksek verim sağlayabilen yapıda olmasına özen gösteriyor. Ayrıca üretim sırasında da enerji kullanımına dikkat ediyor. Bu hassasiyeti nedeniyle de gelecek dönemde güneş enerjisi santrali kurmak şirket planları içinde yer alıyor.

Arnica Art Land Sanat Çalıştayı Projesi

Senur A.Ş.’nin sürdürülebilirliğe ve çevreye yönelik sorumluluğunu yerine getirmesinin yanı sıra önem verdiği bir diğer alan sanat. Sanatın bütünleştirici gücüne inanan şirket, sosyal sorumluluk projelerinde sanat odaklı yaklaşım da sergiliyor. Sanatsever bir marka olmasının bir diğer nedeni de Senur Elektrik Motorları A.Ş. ve Arnica Senur Akın Biçer’in sanata olan ilgisi. 1993 yılından bu yana profesyonel olarak çalışma hayatında yer alan Senur Akın Biçer, sanayici ve üretici kimliğinin yanı sıra sanatçı kimliğiyle de pek çok sosyal sorumluluk projesi geliştirip hayata geçiriyor. Öğrenmeyi çok sevdiği ve sanata da çok düşkün olduğu için resme olan ilgisi hobi boyutunu aşan Senur Akın Biçer, ruhuna en yakın bulduğu Japon resim sanatı sumi-e eğitimini tamamlayarak master seviyesinde diploma almaya hak kazanmasının yanı sıra Türkiye’de kişisel sergiler açıyor.

Türkiye dışında da pek çok ülkede eserleri sergilenen Senur Akın Biçer, babasının ruhuna saygı duruşu olarak nitelediği Arnica Art Land Sanat Çalıştayı Projesi’ni hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Babaları Hasan Akın tarafından yaptırılan evin de bulunduğu Mersin Borcak Yaylası’ndaki 30 dönümlük arazide düzenlenen çalıştayda, sanatçılar doğanın içinde eserler üretiyor. Son iki yıldır birer haftalık üç dönem halinde düzenlenen ve toplam 82 sanatçının katıldığı Arnica Art Land Sanat Çalıştayı Projesi’ni gelecek yıllarda da düzenlemeye devam edecek olan Senur A.Ş., sanatın yanı sıra spor alanında da ‘Limit Sensin’ ekibinin maratonlarını destekliyor.

İnsan kaynaklarında öncelik toplumsal cinsiyet eşitliğinde

İş tanımlarının cinsiyete göre değil, beceri temeline göre yapıldığı Senur A.Ş., sektörde bu yaklaşıma öncülük eden firmalardan biri. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projeleri destekleyen, kız çocuklarının eğitimde ve sosyal hayatta öne çıkması için özellikle sportif etkinliklere katkıda bulunan şirketin iki fabrikasında yaklaşık 700 çalışanı bulunuyor ve toplam çalışanların yaklaşık yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. İnsan kaynakları süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini ön planda tutan Senur A.Ş., işi kadın ya da erkek özelinden çıkarıp kişinin becerileri, eğitimi ve deneyimi üzerine kurguluyor.

“Fabrikalarımızda kadın müdür oranımız yüksek”

Eğitim ve kariyer gelişiminde çalışanlarının ihtiyaçlarına göre fırsatlar sunduklarını ve potansiyellerini gerçekleştirecek programlar geliştirdiklerini dile getiren Senur Akın Biçer, çalışanların görüş ve önerilerini dikkate aldıklarını vurgulayarak, “Bizim için önemli olan bir diğer nokta da kurum kültürü ve iletişimin gücü. Fabrikalarımızda kadın müdür oranımız yüksek. Toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan kurum kültürümüzün tüm çalışanlarımıza nüfuz etmesini sağlıyoruz. Ayrıca hizmet içi eğitimler, yabancı dil vb. gibi eğitimlerle özellikle kadın çalışanlarımızı destekliyoruz. Bizim fabrikalarımızda çalışmaya başlayan ve kariyer olarak ilerleme konusunda yetenekli, istekli olan çalışanlarımızın ihtiyaç duyduğu eğitimlere ulaşabilmeleri konusunda maddi destekte bulunuyoruz. Sadece staj için bize gelseler bile nitelikli insan gücünün sektörü büyükkatkı sağlayacağı bilinciyle onları çeşitli eğitimlere yönlendiriyoruz” diyor. Önümüzdeki günlerde bazı çalışanlarını yurt dışında dil eğitimi almaya göndermeyi planladıklarını da açıklayan Senur Akın Biçer, aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluk alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten projeleri desteklemeye devam edeceklerinin de mesajını veriyor.