TEKNOSA, ‘KADIN İÇİN TEKNOLOJİ’ PROJESİYLE 16 YILDA 26 BİNDEN FAZLA KADINA ULAŞTI

Oluşturma Tarihi : 30 Aralık 2023 Cumartesi
Reklam 2
TEKNOSA, ‘KADIN İÇİN TEKNOLOJİ’ PROJESİYLE 16 YILDA 26 BİNDEN FAZLA KADINA ULAŞTI

‘Herkes için Teknoloji’ felsefesiyle 23 yıldır faaliyet gösteren Teknosa, kadınları hayatın her alanında desteklemek amacıyla şirket içi ve dışında pek çok proje geliştirip uyguluyor. Projelerinin yarattığı sinerji ve etkileşimle binlerce kadının hayatına dokunan Teknosa, 16 yılda 26 binden fazla kadına ulaşma başarısı gösteren ‘Kadın için Teknoloji’ projesine gelecek dönemde kapsamını daha da genişleterek devam etmeyi hedefliyor.

Çalışma ve istihdam şekillerinin hızla değiştiği yeni dünya düzeninde, yeni teknolojiler üretmek ve teknolojiyi topluma doğru şekilde yaymak için kadın işgücünün varlığının önemli ölçüde arttırılması gerekiyor. Kadınlar bu yolda azimle ilerlerken -ne yazık ki- karşılarına çıkan toplumsal cinsiyete ilişkin kalıp yargılar, fırsat eşitsizlikleri, cam tavanlar… gibi taş duvarlara çarpıyor. İşte burada; duvarların yıkılması ve kadınların teknolojik gelişmelerle iş yaşamına aşina olan ve aslında genlerinde var olan becerileri ile dijital dünyada varlık göstermeleri, dahası varlıklarını arttırmaları için etkin projeler üretip elini taşını altına koyan şirketlerden biri olan Teknosa karşımıza çıkıyor…

Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi, ancak nüfusun yarısını oluşturan kadınların, eğitimden siyasete yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde katılımı ve karar mercilerinde yer almasıyla mümkün. Sabancı Holding iştiraki şeklinde 2000 yılında kurularak mağazacılık ve e-ticaret ile bayi ağı ile faaliyetlerini sürdüren Teknosa, eşit bir geleceğin şekillenmesinde teknolojinin belirleyici olacağının bilinciyle kadın odaklı şirket içi ve yenilikçi toplumsal projeler üretiyor. Türkiye’de teknoloji perakendeciliğinde öncü markalarından biri olarak faaliyetlerini sürdürmenin yanı sıra kadın odaklı şirket içi ve dışında projeler geliştiren Teknosa, yarattığı sinerji ve etkileşimle kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesini, liderlik pozisyonlarına yükselmesini, iş hayatında daha iyi bir deneyim yaşamasını amaçlıyor.

annementorlarfotoküçük“Kadın için Teknoloji” Projesi

Teknosa’nın Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü ‘Kadın için Teknoloji’ projesi, 16’ncı yılına girmesiyle Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olarak kadınların hayatına dokunmaya devam ediyor. Bugüne kadar 26 bini aşkın kadına dijital okuryazarlık eğitimi veren Teknosa’nın geçen yıl düzenlediği online ve fiziksel eğitimlere 3 binin üzerinde kadın katıldı. Bu yılki hedef ise 4 bin kadına ulaşmak... Bu yıl deprem bölgesindeki kadınlara öncelik verilerek genişletilen ‘Kadın için Teknoloji’ projesinde, fiziksel eğitimlerin deprem bölgesine kaydırılmasıyla birlikte bölgede gerçekleştirilen atölyelerle toplamda 1000 kadına ulaşılması amaçlanıyor. Teknosa’nın 2021 yılında Sabancı Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) iş birliğiyle “Kadın için Teknoloji, Herkes için Dayanışma” mottosuyla şiddet gören ve teknolojiye erişimi kısıtlı kadınlar için başlattığı toplumsal dayanışma hareketi de sürüyor. Proje kapsamında, dileyen herkes varsa kullanmadığı akıllı telefonları bağışlayarak şiddet gören kadınların seslerini duyurabilmelerine katkı sağlıyor.

“Teknosalı Anne Mentorlar” Projesi

Teknosa’nın şirket içinde yürüttüğü projelerinden biri, “Teknosalı Anne Mentorlar” projesi. Kadınları iş yaşamından ayıran en önemli nedenlerden birinin annelik süreci olduğu gerçeğiyle 2020 yılında başlatılan “Teknosalı Anne Mentorlar” projesinin ana çıkış noktası, kadın çalışanların çocuk sahibi olduktan sonra kariyer yolculuklarında sağlam adımlarla yürümeye devam etmeleri... Bu projede Teknosalı anneler, yeni anne olan veya henüz anne adayı olan iş arkadaşlarına yüz yüze veya telefonla seanslar yaparak, tamamen gönüllü bir şekilde mentorluk sağlıyor. Uluslararası ödüllere de layık görülen bu proje sonucunda şirkette kadın çalışanların çalışma süreleri ortalaması yaklaşık yüzde 20 yükseldi.

Teknosa, İK Politikalarında “İşte Eşitlik İlkesi”ni benimsiyor

StareSezginfotoSürdürülebilirlik faaliyetlerini yürütürken içinde bulunduğu topluma ve tüm paydaşlarına daha fazla değer sunmak için çalışmalarına devam eden Teknosa, aynı zamanda kadınların çalışmayı tercih edeceği bir şirket olmak amacıyla pek çok projeyi hayata geçiriyor. İlk kademe yöneticilerinin yüzde 52’si ve orta kademe yöneticilerinin yüzde 38’i kadın çalışanlardan oluşan Teknosa’nın İK politikasının merkezinde ‘işte eşitlik’ kriterinin yer aldığını belirten Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, tüm işe alım, terfi, eğitim ve diğer insan kaynakları süreçlerinde eşitlik ilkesini gözettiklerini ve özellikle kadın çalışanlarının güçlü ve gelişim alanlarını belirleyerek bu doğrultuda farkındalık oluşturmaya özel bir önem verdiklerini ifade ediyor.

Çevre ve sürdürülebilirlik projelerine devam ediliyor

Aynı zamanda çevre sorunlarına da çözüm üretmeyi sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamına alan Teknosa, konuyla alakalı birçok projeyi hayata geçiriyor. Bu projelerden biri olan “Dünyayı birlikte yeşertelim” mottosuyla Ege Orman Vakfı iş birliğiyle Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Işıklar’da kurduğu “Teknosa TeknoClub Müşterileri Ormanı”nı sürekli büyüttüklerini belirten Sitare Sezgin, özel markaları Preo ürünleriyle başlattıkları iyilik hareketi ile çocuk, genç ve kadından sağlık, çevre ve patili dostlara kadar farklı konularda yoğunlaşan sivil toplum kuruluşlarına destek olduklarını da dile getiriyor. Ayrıca, yeni konsept mağazalarında sürdürülebilirlik duvarının bulunduğunun bilgisini de veren Sitare Sezgin, “Müşterilerimiz burada enerji tasarrufu, karbon ayak izi gibi birçok konuda bilgilendirici içeriğe ulaşabiliyor ve aynı zamanda elektronik atıklarını geri dönüşüm kutularına bırakabiliyor. Yine bu mağazalarımızda görme engelli müşterilerimiz için yürüyüş alanları, satış danışmanlarımıza kolayca ulaşabilecekleri butonlar yer alıyor. Fiziksel engelli müşterilerimiz için kasada ve Tekno Hizmet alanında özel bölümler mevcut” diyor.

‘İkinci yüzyılda da en büyük armağan: Türkiye Cumhuriyeti’

Teknosa olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını yine çok özel bir projeyle kutladıklarını açıklayan Sezgin, “‘İkinci yüzyılda da en büyük armağan: Türkiye Cumhuriyeti’ projemiz kapsamında yapay zekâ teknolojisiyle Ata’mızın sesini gerçeğe en yakın haliyle elde ederek kendi sesinden daha önce hiç duyulmayan pek çok sözünü halkımıza armağan ettik. Ayrıca Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle her sene olduğu gibi “Sabancı Cumhuriyet Seferberliği”nde aktif rol alarak, depremde büyük kayıplar veren Hatay’da gençlere ve kadınlara yönelik bir Kuluçka Merkezi projesini hayata geçiriyoruz. Bu anlamlı senede her zamankinden daha büyük bir heyecan ve şevkle var gücümüzle çalışmaya, ülkemize, toplumumuza ve paydaşlarımıza değer katan yeni projeler üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor.