TOYOTA YÖNETİM ANLAYIŞININ TEMEL DEĞERLERİ; EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK

Oluşturma Tarihi : 30 Aralık 2023 Cumartesi
Reklam 2
TOYOTA YÖNETİM ANLAYIŞININ TEMEL DEĞERLERİ; EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK

Üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını her yıl 150’den fazla ülkeye ihraç eden ve 5 binden fazla insana istihdam sağlayan Toyota Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerini, yönetim anlayışının temel değerleri olarak görüyor. Bu bağlamda, şirket içinde çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik etmeye devam eden Toyota Türkiye, ofiste yüzde 50 ve üretimde yüzde 30 oranındaki kadın işe alım hedefini başarıyla gerçekleştirdi.

1990 yılında kurulan ve 1992’de temelleri atılan Toyota Türkiye, 2002’den itibaren Türkiye’de otomotiv sektöründe hacimli ihracata öncülük eden bir şirket. Üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını her yıl 150’den fazla ülkeye ihraç ediyor ve 5 binden fazla insana istihdam sağlayan Toyota Türkiye, Türkiye’nin ilk şarj edilebilir hibrit (PHEV) otomobili olan yeni nesil Toyota C-HR’ı dünyada ilk kez Sakarya fabrikasında üreterek, global hedeflere katkı sağlamayı planlıyor.

Hedefleri doğrultusunda kadın çalışan sayısını da %3’ten %13’e yükselten ve aynı zamanda cinsiyet ayrımcılığını ve eşitsizliği azaltma taahhüdünü pratiğe döken Toyota, bu çabaları, sadece içsel bir hedef değil, aynı zamanda topluma ve iş dünyasına karşı sorumluluğunun bir parçası olarak görüyor. Kadınların eşit, özgür ve katılımcı olmalarının sürdürülebilirliğin temel bir gerekliliği olduğuna inandıklarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen, çeşitliliği teşvik eden uygulamalarını sürdürerek, gelecek nesillere daha adil ve kapsayıcı bir dünya bırakma yolunda çalışmaya devam edeceklerini belirten Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Erdoğan Şahin, 2023 yılı sonunda %15 ve 2030 yılı itibariyle kadın çalışan oranını %30 olarak gerçekleştirmiş olmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

Sürdürülebilir kalkınmada öncelikli misyonu; toplumsal cinsiyet eşitliği

Sürdürülebilir kalkınmada öncelikli misyonu; toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri, Toyota Türkiye’nin yönetim anlayışının temel değerleri olarak belirtiliyor. Bu bağlamda, çeşitliliği ve kapsayıcılığı ErdoğanŞahinfototeşvik etmeye devam ettiklerini söyleyen Erdoğan Şahin, “Geçtiğimiz sene belirlediğimiz hedeflere hızla ulaşarak, ofiste %50 ve üretimde %30 oranındaki kadın işe alım hedefini başarıyla gerçekleştirdik. Kadın çalışan sayımızı %3’ten %13’e yükseltmekle kalmadık, aynı zamanda cinsiyet ayrımcılığını ve eşitsizliği azaltma taahhüdümüzü pratiğe döktük. Bu çabalar, sadece içsel bir hedef değil, aynı zamanda topluma ve iş dünyasına karşı sorumluluğumuzun bir parçası. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen ve çeşitliliği teşvik eden uygulamalarımızı sürdürerek, gelecek nesillere daha adil ve kapsayıcı bir dünya bırakma yolunda çalışmaya devam edeceğiz. 2023 yılı sonunda %15 ve 2030 yılı itibarıyle kadın çalışan oranımızı %30 olarak gerçekleştirmiş olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye için de önemli bir rehber. Bu amaçlar doğrultusunda iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi öncelikli misyon olarak gördüklerini belirten Erdoğan Şahin, “Kadın istihdamını artırarak onlara daha fazla fırsat sunmaya odaklı çeşitli İK uygulamalarını hayata geçirdiklerini” ifade ediyor.

Sürdürülebilir başarı için çeşitliliğe inandıklarının da altını çizen Şahin, iş başvuruları ve işe alımda kadın erkek sayısında fırsat eşitliğine önem ve öncelik verdiklerini, çalışanlarının kendilerini değerli hissettikleri kapsayıcı bir iş ortamı oluşturma amacıyla yakın iletişim içinde geribildirimlerini dinleyerek gereken tüm aksiyonları yerine getirdiklerini ve bu bağlamda iletişim eğitimleri gerçekleştirdiklerini dile getiriyor ve ekliyor: “Bunları yapmaya devam ediyoruz çünkü fırsat verildiğinde kadınların her işi en iyi şekilde başarabileceğini biliyoruz.”

“Geleceğe Kadın Eli” projesi ile temiz tarım

Kadınların eşit, özgür ve katılımcı olmalarının sürdürülebilirliğin temel gerekliliği olduğuna inandıklarını belirten Şahin, yarınlara yaşanılabilir bir dünya bırakma hedefiyle, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan önceliklendirdikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İklim Eylemi, Eşitsizliklerin Azaltılması ve Nitelikli Eğitimi maddelerinin bileşimi olan “Geleceğe Kadın Eli” sosyal sorumluluk projesini geçtiğimiz yıl hayata geçirdiklerini söylüyor.

ToyotaKadınfoto10 kadın çiftçinin katılımıyla hayata geçirilen “Geleceğe Kadın Eli” projesinin ortakları, İlçe Tarım Müdürlüğü, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi ve Sodexo. Kadın çiftçilere, temiz tarım teknikleri konusunda SUBÜ’nün öğretim görevlileri tarafından verilen eğitimlerle destek olundu. 200 metrekarelik bir sera, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından kurulup okula hibe edildi ve okulun kendi öğrencilerinin de teknik eğitimler için kullanabileceği bir kaynak haline geldi. Bu serada, kadın çiftçilere temiz ve sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda pratik eğitimler verildi ve tohumdan ilaçlara kadar zirai malzemelerle destek sağlandı. Geleceğe Kadın Eli projesi, 2022 Eylül’ünde başlayarak bir yılını tamamladı ve bu süre zarfında toplam 10 ton ürün hasat edildi. Bu ürünler, Sodexo tarafından işlenerek Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye fabrikasının yemekhanelerinde çalışanlara sunuldu.

“Çocukları, cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirmeliyiz”

Türkiye’de kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda daha etkin ve aktif olabilmeleri için önemli adımlar atılması gerektiğine inandığını söyleyen Erdoğan Şahin, bu süreçte hem iş dünyasına hem de topluma büyük sorumluluklar düştüğünü vurguluyor. Kadın liderliğinin teşvik edilmesi, kariyer gelişimlerinin desteklenmesi ve gerekli eğitim ve mentorluk fırsatlarının sağlanması gerektiğini belirten Şahin, iş yerlerinde eşitlik ve kapsayıcılık politikalarının benimsenmesinin ve çalışanların bu konuda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu da vurguluyor. Toplumda cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla farkındalık yaratılmasını, eğitim kurumlarından başlayarak çocukların cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, kadınların iş gücüne katılımlarını teşvik etmek gibi konularda destek mekanizmalarını güçlendirmek gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Sıfır CO2 emisyonlu fabrika olma yolunda

SKA5 “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”nde çeşitlilik ve kapsayıcılığa verdikleri değerle kadınların eşit, özgür ve katılımcı olmaları için çalıştıklarını belirten Erdoğan Şahin, SKA4 “Nitelikli Eğitim” kapsamında Sakarya’daki iki üniversiteyle nitelikli bakım elemanı geliştirme çalışmaları yürüttüklerini ifade ediyor. SKA10 ‘’Eşitsizliklerin Azaltılması’’ ile engelli dostu bir fabrika olma yolunda adım adım ilerliyor; SKA13 “İklim Eylemi”ne Toyota Global 2050 Çevre Hedeflerini entegre ederek Avrupa’daki tüm üretim tesislerinde 2030 itibariyle karbon salınımını ortadan kaldırarak karbon nötr, 2040 itibarıyla da “sıfır karbondioksit-CO2” emisyonlu fabrika olmaya odaklandıklarını dile getiriyor.”