ADALET İNANÇ; Etsun Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Oluşturma Tarihi : 10 Ocak 2024 Çarşamba
Reklam 2
ADALET İNANÇ; Etsun Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Uzun soluklu iş hayatının sırrı: çok çalışmak, sabır ve özveri...

Profesyonel yönetici olarak işe başladığı Etsun Dış Ticaret A.Ş.’de yıllar içinde pek çok başarılı projeye imza atarak Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturan Adalet İnanç’ın kariyeri, gençlere tam da örnek olacak özellikte. Bugün şirkette yılda 250 milyon dolarlık bir ticaret trafiğini yöneten İnanç, 50 yıla yaklaşan kariyer hayatında bu başarıyı getiren en önemli düsturları; çok çalışmak, sabır ve özveri olarak açıklıyor.

Adalet İnanç, sekiz çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak Mardin’de dünyaya geldi. Yönetim Bilimleri ve İşletme eğitimi alarak iş hayatına Ankara’da Garanti Bankası’nda göreve başladı. 20 yıl boyunca bankanın çeşitli kademelerinde görev yaptı. Aklında hep reel sektöre geçme fikri vardı. Bunu da Garanti Bankasında şube müdürü olarak görev yaparken, gündeme gelen erken emeklilik yasasını değerlendirerek hayata geçirdi ve reel sektöre adımını Etsun Dış Ticaret’te attı.

İnanç’ın Etsun’daki ilk görevi, finansman müdürlüğü oldu. Yıllar içinde şirkette Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini başarıyla yürüten İnanç, son 4 yıldır ise şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Böylece İnanç, bir profesyonel yönetici olarak işe başladığı Etsun Dış Ticaret A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturmasıyla gençlere de örnek olacak bir kariyer başarısına imza atıyor.

İşini en iyi şekilde yapmaya, görevinin hakkını vermeye odaklandı

49 yıldır iş hayatında olan Adalet İnanç, çok genç yaşlarda başladığı iş hayatında kendini geliştirmek için çeşitli eğitimler almaya hep özen gösterdi. Kariyerinde taşıdığı unvanları dikkate almadan, işini en iyi şekilde yapmaya ve görev tanımlarının hakkını vermeye gayret etti. Yaptığı her işte verimli ve mutlu şekilde çalışmak, onun en büyük hedefi oldu. Bu şekilde çalışması ise bugün onu bir profesyonel yönetici olarak Yönetim Kurulu Başkanı görevine kadar taşıdı. Azimli ve sabırlı çalışma anlayışı, hedefine ulaşmasının ve uzun yıllar iş hayatının içinde pek çok başarılı projeye imza atarak yer almasının en önemli itici gücü oldu. 29 yıldır aynı şirkette kariyerini sürdürmesinin temelinde pek çok hassasiyetin yer aldığını aktaran İnanç, bunları şöyle açıklıyor; “Aynı şirkette uzun vadeli kariyerin formülünde çok çalışmak, piyasayı iyi takip etmek, yenilikleri ve değişiklikleri açık bir ifadeyle talep etmek var. İşe başladığım ilk günden itibaren şirketin kurucularını iyi tanımaya çalıştım. Şirket menfaatleri doğrultusunda doğru bildiklerimde hep ısrarcı oldum. Maliyetler konusunda titiz davrandım. Şirketin etik kurallarını dikkate alarak şirketi yönetmek, sabır ve özveriyle mümkün olabiliyor.”

AdaletFOTOiçBAYRAKLIŞu anda görev yaptığı Etsun Dış Ticaret A.Ş.’nin gıda maddeleri, temizlik malzemeleri, inşaat malzemesi ve makine ekipmanlarının ihracatını ve transit ticaretini yaptığını hatırlatan Adalet İnanç, “Etsun Dış Ticaret 1982 yılında Ankara’da dış ticaret sermaye şirketi mantığı ile kurulmuş bir şirket. Üretim yapmadan, kurulduğu günden bu yana ülkede ticaret yapan onlarca orta ve büyük ölçekli şirkete, uluslararası platformda kapı açıyoruz. Bu işleyişle Türkiye’de farklılık yaratmayı başarabilmiş bir şirketiz” diyor.

Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkeleri ağırlıklı ülkeler olmak üzere pek çok ülkeye talep doğrultusunda ihracat ve transit ticaret yaptıklarını aktaran İnanç, Azerbaycan’a Türkiye’den en fazla ihracat gerçekleştiren şirket olduklarını söylüyor. Türkiye şeker fabrikalarının 10 yıl boyunca en büyük ihracatçısı durumda olduklarını ve 1996-2003 yılına kadar 1 milyon tonluk şeker ihraç ettiklerini hatırlatan İnanç, Irak’taki yeniden yapılanmadan sonra ise 2003 yılında transit ticaret kapsamında petrol ihracatı yapmaya başladıklarını anlatarak, “Etsun Dış Ticaret kurulduğu günden bu yana her yıl 100 milyon dolar civarında ihracat yapıyor. Bu rakam transit ticaretle birlikte 250 milyona kadar çıkıyor” diye açıklıyor.

“Türkiye tarıma yatırım yaparak ihracatını artırabilir”

Adalet İnanç’a göre son 20 yılda Türkiye’nin ihracat miktarı artsa da bugün gelinen noktada hala olması gerekenin çok gerisinde. “İhracatta sınır yoktur, olmaması da gerekir” diyerek, ülke olarak bu anlayış çerçevesinde ihracatta yol almanın gerekliliğine değinen İnanç, ihracatı artırmak için katma değeri yüksek ürünlerin üretimini yapmanın dışında sanayiyi geliştirmek ve dış pazarları çok yakından takip etmek gerektiğini vurguluyor.

Dünyanın her yerinde her zaman bir ticaret fırsatı olduğuna inanan İnanç, ülke ihracatının artırılmasına yönelik tavsiyelerini şu şekilde dile getiriyor; “Bir pazar doyarken dünyanın başka bir yerinde sizi yeni fırsatlar bekliyor olabilir. O nedenle dış ticaret eğitimine ağırlık vererek, lojistik altyapı çalışmalarını daha da sağlıklı hale getirerek ihracatın ülkemizde geliştirilmesi desteklenmelidir. Ben önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın en çok, temel gıda maddelerine ihtiyaç duyacağına inanıyorum. Bu nedenle Türkiye’deki tarım politikasının mutlaka çok ciddi şekilde ele alınması gerekiyor. Artan nüfusu da göz önüne alarak önce kendi ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayıp sonra da ihracat fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Tarımın önünü açacak politikalar geliştirip katma değerli ürün üretimini artırırsak, ülke ihracatının da gelişimine hız verilmiş olur.”

“Başarının püf noktası sebat, pozitif yaklaşım ve donanım”

Uzun yıllardır iş hayatının içinde yer alan Adalet İnanç, büyük emekler sonunda edindiği tecrübelerini gençlere aktarmayı çok seviyor. Bulunduğu sivil toplum örgütlerinde ve derneklerde gençlere ve kadınlara fırsat buldukça deneyimlerini anlatan İnanç, “Başarılı bir iş hayatı için en önemli gerekliliklerden biri eğitim. Öncelikle kendinizi imkan bulduğunuz her zaman ve aşamada eğitmeye, yeni şeyler öğrenmeye odaklayın. Kariyer noktasında seçim zamanı geldiğinde cinsiyetiniz bahane olmayacak şekilde iş hayatına hazır olmalısınız. Kadın kimliğinizden asla vazgeçmeden ancak hak ederek adım adım hedefinize ulaşabilmek için çaba göstermek, sizin iş hayatınızdaki stratejiniz olsun. İşin püf noktası bence sebat, pozitif yaklaşım ve donanım... Önünüze çıkan her engelde doğru bir mantık ile talebinizi dile getirmeli ve asla vazgeçmemelisiniz. Engeller aşılmak içindir. Bir defa olmaz ise tekrar ve tekrar denemeye devam etmelisiniz. Başarıyı ancak bu ısrarınızla elde edebilirsiniz” tavsiyelerinde bulunuyor.

“Kadınların ihracatta üstlendikleri görevler yeterli değil”

Adalet İnanç, kadınların iş hayatı ve özellikle ihracatta üstlenmiş oldukları görevlerin maalesef yeterli düzeyde olmadığını düşünüyor. Özellikle üniversite eğitimi almış kadınların iş hayatından giderek çekilip ev hayatını tercih etmesinin ülkenin son dönemdeki en büyük problemi olduğunu vurgulayan İnanç, “Buna rağmen ihracat sektöründe ticaret yapmayı başarabilmiş kadınlarımız var. Bu başarılar göz ardı edilmemeli ve her fırsatta örnek olması adına toplumla paylaşılmalı. Aynı zamanda kariyerinde başarılı olan iş kadınlarının, henüz yolun başında olan gençlere ve girişimcilere öncülük edecek şekilde mentorluk yapmasının çok değerli olduğuna inanıyorum. Bu şekilde kadınları bir araya getiren daha çok organizasyon ve yapının oluşturulması gerekiyor. Kadınların birbirlerine bilgi ve tecrübe aktararak güç birliği yapması, pek çok yeni başarının da kapısını açacaktır” diye konuşuyor.

Adalet İnanç’a göre kadın olarak iş hayatında yaşadıkları, aslında yaşamın içinde yaşadıklarından çok farklı değil. Kadınların hayatlarında yaptığı işin her zaman en iyisini yapmak ve daha fazla mesai harcamak zorunda kaldığını söyleyen İnanç, öte yandan bazı haksızlıklara da uğrayabildiğini belirtiyor. Kadın personelin ihracat pazarlarına seyahatlerde zaman zaman tercih edilmediğini hatırlatan İnanç, kadınların ihracatta görevlendirilmemesini kadın erkek eşitliğine uymayan ciddi bir haksızlık olarak yorumluyor.

“İhracatta başarının ilk ve en önemli anahtarı, iş disiplini”

İhracat yaparken her ülkenin kendine göre birtakım zorlukları olduğunu söyleyen Adalet İnanç, bu zorluklara rağmen pek çok faktörün de ihracatta başarıyı yakalamada etkili olduğuna inanıyor. Ona göre ihracat için her şeyden önce, olası zorlukları aşmaya yönelik çözümler üretmeye ve her ülkenin beklentisini karşılayacak beceriyi göstermeye odaklanmak gerek.

AdaletİçfotoBoyDANİhracat yapılan ülkenin sektörel yapısını tanıyıp öğrenmenin yanı sıra kültürel özelliklerini de bilmenin çok önemli olduğunu dile getiren İnanç, ihracatta başarılı olmanın pek çok anahtarı olduğunu hatırlatarak, bunları şöyle açıklıyor; “İhracat, takip edilmesi ve sürdürülebilirliği olması gereken bir alan. Bu nedenle de ihracatta başarının ilk ve en önemli anahtarı, iş disiplini. Üretim, teslimat ve ticaret sürecinde çok iyi bir planlama yapılması ve böylece olası risklerin olabildiğince azaltılması gerekiyor. Aynı zamanda ihracat sözleşmesindeki kurallara uymak için gerekli hassasiyet ve disiplinin şirket içinde gösterilmesi çok önemli. Tabii ki ihracata başlanacak ülkenin pazar özelliklerini önceden çok iyi analiz etmek, rakipleri iyi incelemek de gerekiyor. Tüm bunlara dikkat etmeden ve pazar çalışmasını doğru yapmadan yola çıkıldığında ise sonuca ulaşmada sıkıntılar gündeme gelebiliyor.”

“Hedefleriniz için mücadeleden vazgeçmeyin”

Adalet İnanç’ın yönetim felsefesinin temelini dürüstlük, pozitif yaklaşım ve empati oluşturuyor. Her yöneticinin de çalışanlarını motive edecek ve ekip olarak birliktelik ruhunu hissettirecek bir yönetim felsefesini benimseyip hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yapan İnanç, yöneticiliğin empati kurabilme becerisini geliştirmek, dünyadaki gelişimlere ayak uydurabilmek adına sürekli piyasayı takip etmek ve verimli çalışmaya odaklanmak gibi birçok sorumluluğu da beraberinde getirdiğini aktarıyor. İhracata adım atacak yeni girişimci kadınlara da bu yönetim felsefesi doğrultusunda hareket etmelerini tavsiye eden İnanç, “Hedefleriniz adına mücadeleden vazgeçmeyin” mesajı da veriyor.