FİLİZ AKKAŞ; Mapsis Metal Havacılık Ve Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı

Oluşturma Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba
Reklam 2
FİLİZ AKKAŞ; Mapsis Metal Havacılık Ve Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı

 

KOSGEB desteği ile kurduğu firmasıyla 20 milyon TL’lik ihracat yapıyor…

KOSGEB’in Kadın Girişimcilik Programlarına 12 yıl önce katılan ve iş fikrini KOSGEB eğitimleri sırasında Gebze’deki fabrikaları gezerken bulan Filiz Akkaş, metal işleme sektöründeki açığı fırsata çevirerek kurduğu firmasıyla savunma, havacılık ve enerji sanayilerinin mekanik işlem ihtiyaçlarını karşılıyor. Boeing ve Airbus’ın yanı sıra CERN, ROKETSAN, ASELSAN, TÜBİTAK SAGE’e parça veren Akkaş, 20 milyon TL olan ihracatını bu yıl iki katına çıkarmayı amaçlıyor.

Erkek egemen bir sektör olan ağır sanayinde bir kadın olarak yıllardır yöneticilik yapan Filiz Akkaş, gelenek ve göreneklerine düşkün olan 6 çocuklu bir Anadolu ailesinin son çocuğu olarak Sivas’ta dünyaya geldi. İstanbul’a göç eden, sadece okur yazar olan ve hayatla mücadele eden zorlu yaşamlarında evlatlarının okuyup iyi yerlerde görmek isteyen anne ve babasıyla bir ailede büyüdü. İlk, orta, lise eğitiminden sonra maddi zorluklardan dolayı erken yaşta iş hayatına başladı. Ailede kadın olarak ilk çalışan o oldu. Bu yüzden de aile içinde bazı tabuları ilk o yıktı. Kendisini geliştirmek adına bir yandan üniversite sınavına hazırlandı, bir yandan da bilgisayarlı muhasebe kurslarına gitti. Okan Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümüne girdi ve mezun oldu.

Filiz Akkaş’ın iş hayatı 1992 yılında okurken bir inşaat firmasının satış ofisinde başladı. Dönemin önde gelen bu inşaat yatırım şirketinde insan kaynakları, muhasebe ve finans departmanlarında çalıştı. Yaklaşık 16 yıl bu şirketin çeşitli bölümlerinde görev alarak kariyer hayatına devam etti. “Orada büyüdüm desem sanırım yanlış olmaz” diyen Filiz Akkaş, daha sonra uluslararası bir sivil toplum kuruluşunda 5 yıl kadar idari ve mali yöneticilik yaptı.

Üretime 350 metrekarede 3 kişi ve 1 CNC router ile başladı

30 yıldır iş hayatında olan Filiz Akkaş’ın kendi şirketini kurma hikayesi ise 2011 yılında KOSGEB desteği almasıyla başladı. İçinde hep bir girişimci ruh vardı. En büyük hayali, bir gün kendi işini kurmak ve yönetmekti. Hayalini gerçekleştirmek için Kocaeli’nde KOSGEB’in Kadın Girişimcilik Programlarına katılarak sertifika ile destek aldı. İş fikrini ise KOSGEB eğitimleri sırasında Gebze’deki fabrikaları gezerken buldu.

Metal işleme sektöründeki açığı, KOSGEB eğitmenlerinin desteği ile fark edip veriler topladı, analizler yaptı, en önemlisi görüşmeler yaparak proje haline getirdi. Projesi de KOSGEB’in kurullarında görüşülerek kabul edildi. Ardından KOSGEB desteği ile bir CNC Router aldı. Ayrıldığı işten aldığı tazminat ile de kuruluş giderlerini tamamlayarak Mapsis Metal Havacılık ve Savunma Sanayi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi.

FilizAkkaşİçfotoadamlabirlikte2011 yılı Kasım ayında, KOSGEB kredisiyle metal işleme çözümleri sunan Mapsis Metal firmasını kuran Filiz Akkaş, işletme sermayesi olmadan kurulan firmasında üretime, Gebze Küçük Sanayi Sitesinde 350 metrekare alanda 3 kişi ve 1 CNC router ile başladı. Başlarda 1 usta 2 sevkiyat elemanı ile işe koyuldu. Kendisi de metal teknolojisi alanında kaynakçılık bölümünde sırasıyla çıraklık, kalfalık ve usta öğreticilik belgelerini aldı. Öncelikle ihracat yapan müşterilerin çözüm ortağı olarak ihracat kültürünü insan kaynağına ve prosese yansıttı. Endüstriyel, otomotiv, enerji ve inşaat sektörlerine talaşlı imalat yaparak şirketini büyüttü ve geliştirdi.

Hedefi, 20 milyon TL’lik ihracatı 2 katına çıkarmak

Şu anda 4 bin metrekare alanda 2 vardiyada Ar-Ge ve tasarım bölümleriyle yüksek teknolojide üretim yapan Filiz Akkaş, üst yönetimin tamamını kadınların oluşturduğu firmasıyla savunma, havacılık ve enerji sanayisinde faaliyet gösteren firmaların mekanik işlem ihtiyaçlarını karşılıyor. “Şimdi kurmuş olduğum şirketimi dünya markası yapmak, üretim kalitemizle bayrağımızı birçok ülkede adından söz ettirmek en büyük hayalim” diyen Akkaş, üretimini Fransa, Lüksemburg, Belçika, Almanya, İsviçre, İtalya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika ve Afrika’ya ihraç ediyor.

Tunus ve İsrail ile yeni ihracat anlaşmaları yaptıklarını vurgulayan Akkaş, “İlk ihracatımızı 2015’te Almanya ve Lüksemburg’a gerçekleştirdik. Şimdi daha geniş coğrafyalara açılmak istiyoruz. 2022 yılında 20 milyon TL ihracat hacmimiz oldu. 2023 yılında bu rakamı 2 katına çıkarmak ilk hedefim. Direkt vermesek de parçalarımız Boeing ve Airbus’ta yer alıyor. Onun haricinde CERN’e parça veriyoruz.

CERN ile direkt çalışıyoruz. Yurtiçinde de önemli üreticilere ürün veriyoruz. Türk Hava Yolları’nın iştiraklerinin tedarikçisiyiz. Ayrıca ROKETSAN, ASELSAN, TÜBİTAK SAGE’ye yapısal parçalarda üretimlerde bulunuyoruz” bilgisini veriyor.

“Hep bu sektörde ne işimin olduğunu, arkamda kimlerin bulunduğunu sordular”

Ağır sanayide bir kadın olarak yıllardır şirketiyle faaliyet gösteren Filiz Akkaş, kadına biçilen meslekler dışında yer almayı bile kendi adına başlı başına bir başarı olarak görüyor. Şirketini bugünlere getirinceye kadar birçok zorlukla karşılaşan ama pes etmeyen Akkaş, “Kadının tek başına bunu yapması kimine göre imkansızdı. Bu sektörde ne işim olduğu, arkamda kimlerin olduğu ilk sorulan sorular arasındaydı. Ama ben hiçbirine kulak asmadım ve işimi kendimi geliştirmeye odaklandım” diyerek verdiği mücadeleyi özetliyor.

İhracatı geliştirmeye yönelik pek çok yatırıma imza atan Filiz Akkaş, ihracatta fark yaratmak için öncelikle yurtdışı pazarında araştırmalar yaparak ilgili fuarlara katılım sağladı. Avrupa ve Amerika pazarlarında sektör ayırmaksızın yapmış olduğu üretimlerin müşteri isteklerine göre kaliteli üretim, zamanında teslim, doğru sevkiyat ile cevap verdi. En büyük yatırımı, insan ve makine kaynaklarına yaptı. Sürekli eğitimlerle, teknolojik gelişime açık, gerekli sertifikasyonlarla yatırımlara devam etti.

“Alıcının güveni olmadan başarı imkansızlaşır”

İş hayatındaki başarısının temellerini iyi planlama, gerçekçi hedefler, yabancı kültürler ile pazar uygulamalarına uyum gösterme, azim, emek ve iyi bir ekibin oluşturduğunu söyleyen Filiz Akkaş’a göre ihracatta başarının anahtarı tek değil. Uluslararası pazarda doğru stratejiyi kurabilmek ve başarıyı yakalayabilmek için ona göre, öncelikle birçok şirketin neden başarısız olduğunu bilmek gerekiyor.

FilizAkkaşAdamlaYarımFotoHedef bir pazara girmeden önce uygulanmış modelleri incelemenin bir deneyim sağlayabileceğine dikkat çeken Akkaş, ihracatta başarının sırlarını şöyle sıralıyor; “Alıcının güveni olmadan başarı imkansızlaşır. Bu bence uygun fiyat sunmaktan çok daha önemli. Verilen sözlerden çıkılmamak, yapılan anlaşmaların geçerliliği ve kalitesi sizi adım adım başarıya götürür. Dünya pazarlarının ve tüketicilerinin ihtiyaçları hiç durmadan değişiyor. İhracatınızın başarısı için bu ihtiyaçları ne kadar çabuk keşfeder, ürün ve serviste yenilik sunabilirseniz, o kadar iyi olur. Yeni eğilimler yaratıp devamını getirmek de bir o kadar değerli. Ayrıca bir önemli konu da finansman. İhracatın ön harcamaları genellikle yüksek olur. İhracat ortamı yaratmak için çok zaman ve kaynak gereklidir. Paranızı alabilmeniz, yabancı pazara girmeye ve finans anlaşmanıza göre çok daha uzun sürebilir. Bu nedenle, ihracat geliri elde edebilmek için, sağlam finans kaynaklarına sahip olmanız gerekiyor.”

“Kadınların en önemli beklentisi iş insanı kavramı içinde değerlendirilmek”

Filiz Akkaş, dünyada ve Türkiye’de sürdürebilir bir kalkınmanın ancak ve ancak kadınlarla mümkün olduğunu düşünüyor. Kadın ihracatçı ve girişimci sayısını artırmak, iş dünyasında kadın istihdamını geliştirmek için daha fazla kadının iş dünyası, siyaset ve sivil toplum kuruluşlarında temsil edilmesi gerektiğine inanıyor. Türkiye’de hem girişimci sayısının hem de kadın istihdamının artması için devletin başta eğitim olmak üzere iş hayatı ve finansa ulaşım gibi konularda, kadınlara yönelik politikalar geliştirmesi gerektiğini dile getiren Akkaş, “Girişimcilik, bu saydığım ekosistemin oluştuğu ortamlarda gelişebilir. Kadın girişimci sayısının artması için pek çok unsur gerekiyor” görüşünü savunuyor.

İş dünyasında kadınların en önemli beklentisinin, iş kadını veya iş adamı kimliğinden sıyrılarak iş insanı kavramı içinde değerlendirilmek olduğuna vurgu yapan Filiz Akkaş, sözlerine şöyle devam ediyor; “Aynı eğitim seviyesi ile işe başlamış olsalar dahi ücret eşitsizliği ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Üniversite mezunları arasında kız öğrencilerimizin başarı ortalaması oldukça yüksek iken bunun iş hayatına yansıma oranı maalesef çok düşük. Kariyer planlamasında fırsat eşitsizliği, kadınlarımızın en önemli sorunu. Bu sorunun son bulması, ücret ve kariyer imkanlarının eşit şartlarda olması ve bütün hakların iş insanı düşüncesi ile sağlanması gerekir. Ülkemizde çalışan kadın sayısının arttırılabilmesi ve bunun sürdürülebilir olması için öncelikle çalışan sayısına kota konmalı, bu zorunlu hale gelmeli. Kadınlarımızın çocuk yetiştirme süresinde yaşadığı sorunlar nedeni ile kreş-ev iş takibi gibi sosyal haklara öncelik verilmelidir. Ayrıca kızlarımızın üniversitelerde mühendislik eğitimleri alması teşvik edilmeli, iş yerlerinde kota uygulaması ile önleri açılmalıdır.”