IŞILAY REİS YORGUN; Reis Tarımsal Ürünler San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi

Oluşturma Tarihi : 26 Ocak 2024 Cuma
Reklam 2
IŞILAY REİS YORGUN; Reis Tarımsal Ürünler San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi

“İhracata daha fazla kadın eli değmeli”…

Kadın yatırımcıların ve kadın iş gücünün üretimde, ihracatta ve gıda sektöründe daha fazla var olmasının hem sosyal kalkınmaya hem de ekonomik büyümeye katkısı olacağına inanan Işılay Reis Yorgun, ekonomide sürdürülebilir kalkınma için kadınların rolünün çok büyük ve vazgeçilmez bir önem taşıdığını vurgulayarak, “Her şeyde olduğu gibi ihracata daha fazla kadın eli değmesi gerekir” görüşünü savunuyor.

Mehmet Reis tarafından 42 yıl önce kurulan Reis Gıda’nın ikinci kuşak temsilerinden Işılay Reis Yorgun, babasının sıfır sermayeyle kurduğu markanın itibarını koruyarak sürdürülebilirliğini sağlamak için var gücüyle çalışan başarılı bir yönetici. İstanbul’da doğan Işılay Reis Yorgun, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nü birincilik ile bitirdikten sonra aynı üniversitede burslu olarak MBA yaptı.

İş hayatı ile çok küçük yaşlarda tanıştı; en büyük zevki tatillerde babası ile işe gitmekti. İdeallerinin ve amaçlarının ortak bir paydası vardı. O da insanlara sağlıklı güvenilir gıdayı sunmaktı. Çocukluğundan beri kariyer hayali, içinde büyüdüğü Reis Gıda’da çalışmaktı. Bu düşüncesine rağmen okul sonrası aile firması dışında da iş deneyimi kazanmak amacıyla farklı alanlarda çalıştı. Özel proje bazlı işler dışında bir dönem basında editör olarak görev aldı. İş hayatında attığı her adım tırmandığı bir basamak olan Reis Yorgun, daha sonra aile şirketine geri döndü. Firmada üretim, lojistik, muhasebe, finans, ihracat gibi alanlarda çalıştıktan sonra yönetici pozisyonunda görev aldı. Yeni pozisyonu ile birlikte işini daha fazla benimsedi ve sahiplenerek işine dört elle sarıldı.

IşılayRafÖnündeİş hayatında mucize beklenmemesi gerektiğine inanan Reis Yorgun, azim ve kararlılıkla babasının, kız kardeşi ve kendisine emanet ettiği Reis Gıda’yı daha ileri noktalara taşımak için çalışıyor. Ailesinden aldığı güç ve güvenle iş hayatında cesur kararlar alarak, aktif olarak yer alan Işılay Reis Yorgun, ailesinin de benimsediği insan odaklı ve sosyal fayda yaratma amaçlı çalışmak ilkesiyle ilerliyor.

İç pazarda olduğu gibi Reis Gıda’nın 30 yılı aşkın süredir yurtdışı pazarda da güçlü bir şekilde yer aldığını vurgulayan Reis Yorgun, ihracatı geliştirmek için şirket ve ürün gamında inovatif yatırımlar yaptıklarını belirtiyor. Hububat sektörüne ve Türk mutfağına katkılarından dolayı 2020 yılında en başarılı ihracat yapan firma olarak ödüle layık görülen Reis Gıda’nın, yeni dönemde öncelikli pazarlarının stratejileri yönünde üretim tesislerinin modernizasyonunu sağladıklarını ve üretim hattında akıllı otomasyon sistemlerini güncellediklerini açıklayan Reis Yorgun, “Bununla birlikte yurtdışı pazarlarımızda ihracat konumumuzu güçlendirmek için fuarlara katılarak, yeni müşterilerle iş bağlantıları kurarak ve ürün portföyümüzü genişleterek ihracatı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktayız” diyor.

26 ülkeye ihracat yapıyor

Dünyada, Türkiye’de yetişen ürünlerdeki standartların arandığını ve bu sebeple Türkiye’de yetişen pirinç ve bakliyat ürünlerine dış pazardan dünya fiyatlarının da üstünde yoğun bir talep olduğunu söyleyen Reis Yorgun, “Ülkemizin bir gıda markası olarak, tarım ürünleri ihracatında ilk 10’da yer alan Amerika, Hollanda, Almanya, Fransa, Kanada ve Belçika olmak üzere Türkiye topraklarında yetişen pirinç ve bakliyat ürünlerini 26 ülkeye ihraç ediyor olmamız, ülkemiz adına ayrı bir gurur kaynağıdır. 1500’ü ABD olmak üzere 7 bin yurtdışı satış noktasında yer alıyoruz. Türkiye’de ve dünyada e-ticaret ve e-ihracat konusunda uzmanlaşmış satış platformlarında Reis ürünlerimiz bulunuyor. Dünya genelinde insanların bitkisel proteine yönelmesi, Amerika ve Avrupa pazarlarında hayvansal protein ürünlerinin tüketiminde hızlı bir azalmaya neden olurken, bitkisel protein ürünlerinin tüketiminde ise büyük bir artışa yol açıyor. Bu trend, bakliyat ve hububat ürünlerinin tüketiminde de artışa neden oldu ve ihracat pazarlarındaki hedeflerimizi genişletmemize imkân sağladı” şeklinde konuşuyor.

Yeni hedef Polonya pazarı

2023 yılında başarılı bir performans sergilediklerini ve ihracatlarını 2022 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 18 arttırdıklarını açıklayan Reis Yorgun, bu başarının şirketin uluslararası pazarda güçlü bir konuma sahip olmasına ve yurtdışı gelirlerinin artmasına katkı sağladığını ifade ediyor. Yeni yılın hedefleri doğrultusunda, Polonya pazarına girmeye karar verdiklerini ve bu ülkede ihracat ağı oluşturmayı planladıklarını söyleyen Reis Yorgun, “Polonya’nın ithalat talepleri, tüketici davranışları, ekonomik durumu ve pazardaki rekabetçi yapısı hakkında araştırmalar yaparak, ihracat stratejilerimizi belirleyeceğiz. Yeni pazarda rekabet edebilirliğimizi artırmak için gerekli adımları atacak ve Polonya’daki müşterilerimiz için ürünlerimizi sunacağız. Hedefimiz, Polonya pazarında başarılı bir şekilde var olmak ve ihracatımızı artırmak” diyor.

“İhracatı her yıl yüzde 15 artırmak istiyoruz”

Gelecek yıl, öncelikli hedeflerinin ihracat stratejileri ile mevcut pazarlarını korumak olduğunu da vurgulayan Işılay Reis Yorgun, ihracat yaptıkları zincir mağaza sayısını arttırmayı hedeflediklerini söylüyor. Reis Gıda ailesi olarak, ihracat yaptıkları ülkelerdeki müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarak, uluslararası alanda da güçlü bir oyuncu olmayı sürdürmeyi hedeflediklerini dile getiren Reis Yorgun, “ABD ve Avrupa pazarı için yeni makine yatırımı yapıldı, yeni ambalaj üretimleri olacak. Hedefimiz, ihracatta her yıl bir önceki yılın ihracatı üzerine en az yüzde 15 koyarak tamamlamaktır” diyor.

IşılayPirinçleYatayfoto“İhracatta çok büyük gayretler sarfederek ürettiğiniz ürünü yurtdışında raflarda görebiliyorsunuz. Bu anlamda uzun yıllar emek harcayarak başarmanın ve çiftçimizin ürettiği ürünleri küresel arenada pazarlıyor olabilmenin gururu çok ayrı” diyen Işılay Reis Yorgun, Amerika, Almanya ve İsviçre pazarlarında ciddi bir ivme yakaladıklarını belirtiyor.

İhracatta başarının sırrının sürdürülebilir katma değerli ürünü pazara sunmak olduğunu söyleyen Reis Yorgun, iç ve dış pazarda gıda sektörüne bambaşka bir bakış açısı getirerek Türk ürünlerinin kalitesini ve güvenilirliğini dünyaya tanıttıklarının altını çiziyor.

“Başarı için sağlam adımlar atmak özgüveni arttırır”

Her şeyde olduğu gibi ihracata da daha fazla kadın eli değmesi gerektiğini vurgulayan Işılay Reis Yorgun, kadın yatırımcıların, girişimcilerin ve iş gücünün, üretimde, ihracatta ve gıda sektöründe daha fazla var olmasının hem sosyal kalkınmaya hem de ekonomik büyümeye katkı sağladığını bildirerek şöyle konuşuyor: “Biz kadın ihracatçılar olarak genç girişimcileri ve ihracatçıları cesaretlendirmeye, mevcut sorunlarını çözmeye ve ihracat çalışmalarını artırmaya odaklanıyoruz. Her şey özgüvenli olmak ile başlıyor. Başarıya inanmak, başarı için sağlam adımlar atmak özgüveni artırır. Sürdürülebilir kalkınma, bugünün gereksinimlerinin gelecek kaynaklarını tüketmeden kullanılabilmesidir. Bu sebeple ekonomide sürdürülebilir kalkınma için kadınların rolü çok büyük ve vazgeçilmez bir önem taşıyor. İş hayatında olduğu gibi ihracatta da daha fazla kadının yer alması gerektiğine inanıyorum. Bu doğrultuda görevde olduğum Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışmalar yapıyorum. Sektörde olan ve ihracat yapan bizler, tüm kadın ihracatçılarımızın karşılaştıkları sorunları hızlı bir çözüme kavuşturmayı ve ortaya koydukları projeleri daha etkin şekilde yürütmelerine yardım etmeyi hedefliyoruz.”

“Kadınların varlığı ihracata güç katacaktır”

İhracat yaparken cinsiyete dayalı karşılaşılabilecek zorluklar ve ayrımcılığın, ülkeler arasında ve hatta ülkelerin farklı bölgeleri arasında bile değişebildiğine işaret eden Işılay Reis Yorgun, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, “İş dünyasında kadınların varlığı nasıl ki güç katıyorsa aynı şekilde ihracatta da kadınların varlığı güç katacaktır. Kadınlarımızın dünya pazarlarında önünün açılması için verilen destek ve teşvikler ile vizyonlarını arttırabilir, ayrıca yurtdışında pazara erişim, e-ihracat ve geleneksel ihracat, lojistik süreç yönetimi vb. konularda mentorlukların verilmesi ile de sürdürülebilir iş ağının büyümesi sağlanır. Tabii küresel ticarette sadece üretmek değil ürününüze katma değer katmak önemli” diye sözlerini tamamlıyor.

IşılayİçfotoAyaktaİş hayatı ve toplumsal duyarlılık alanlarındaki başarılarından dolayı pek çok ödülle onurlandırılan Işılay Reis Yorgun, aktif olarak STK’larda da görev alıyor. 2018-2022 yıllarında İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu, TİM Kadın Konseyi, TİM Delegesi, Hububat Sektör Kurulu ve TİM Tarım Komisyonu üyeliği görevlerini yaptı. Aynı zamanda Genç TİM Başkan Vekili ve Genç TİM İstanbul Bölge Başkanı görevlerini de aynı yıllar içinde gerçekleştirdi. AIPA Yapay Zeka Derneği Kurucu Üyeliği ile birlikte Tarımda Yapay Zeka Başkanlığı görevini yürüten Reis Yorgun, KASİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAB Üyeliği ile tohum üreticisi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 2022 yılında başladığı İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi, Bakliyat Ticareti Komitesi Başkanlığı görevleri ile birlikte 2023 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeliği görevlerini devam ettiriyor. Evli ve iki çocuk annesi olan Işılay Reis Yorgun, iyi derecede İngilizce biliyor.