15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 15 Ekim 2022 Cumartesi

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlu olsun!

2008'den bu yana 15 Ekim tarihi, BMGK kararıyla her yıl bütün dünyada Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü olarak kutlanıyor. Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü fikri ilk kez 1995'te Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Dördüncü Dünya Kadın Konferansı sırasında, kadınları güçlendirme ve onurlandırma düşüncesi bağlamında tartışmaya açıldı. 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlandığından, kırsalda yaşayan kadınların tarım, gıda üretimi ve gıda güvenliğine katkılarını takdir etmek üzere 15 Ekim'in Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü olarak kutlanması önerildi.

2003'te Cenevre'de düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde alınan ve kırsal topluluklarda yaşayan kadınların da aralarında olduğu herkes için bilgi ve iletişim teknolojisinde kapasite geliştirmeyi taahhüt kararı Tunus'ta toplanan Bilgi Toplumu İçin 2005 Tunus Gündemi sırasında değerlendirildi.

18 Aralık 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 62/136 sayılı kararıyla 15 Ekim'in her yıl dünya çapında Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü olarak kutlanacağı ilan edildi. O tarihten beri Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü, dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor ve bu bağlamda kadınların, kalıpları aşarak kırsal hanelerin sürdürülebilirliği ve toplumun genel refahına verdikleri güçlü katkıya dikkat çekiliyor.

Son olarak yayınlanan BM Kadın Raporu’na göre gıda ve enerji piyasalarındaki bozulma sadece cinsiyet eşitsizliklerini yoğunlaştırmakla kalmadı, gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve enerji yoksulluğu oranlarının yükselmesine de yol açtı. Bunun ardından gelen hayat pahalılığı krizi, kadınların geçim kaynaklarını, sağlığını ve refahını ciddi tehditlerle karşı karşıya bıraktı. Petrol ve gaz arzında ve temel gıda maddelerindeki kısıtlamaların yanı sıra gıda, yakıt ve gübre fiyatlarını da hızla yükseltti.

2022 Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü "Çiftçi kadınlar küresel hayat pahalılığı krizine göğüs geriyor" teması altında kutlanıyor. Şimdi kadınların dünya gıda sistemindeki emeklerinin hakkını vermek ve ‘herkesin fırsat eşitliğine sahip olacağı kırsal alanlar’ fikrine sahip çıkma zamanı.


5,0/(2)
15 Ekim 2022 Cumartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler