Dünyayı iklim krizinden kurtarmanın öncelikli çalışmaları arasında yer alan yenilenebilir enerji alanında Tekfen ile Enerjisa Üretim iş birliği yaptı. Bundan böyle yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanında sahip oldukları uzmanlıklarını yeşil enerji alanında kullanacak olan iki şirket, yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretimi yapacak.
Karbon yoğun sektörlerde büyük değişiklikler getirecek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) 2026’da devreye girecek olması, özellikle AB ülkelerine ihracat yapan firmalar için ciddi riskler barındırıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla hayata geçirdiği CBAM kapsamında sorun yaşanmaması için şirketler şimdiden buna çözüm aramaya başladı. AB dışından ithal edilen ürünlerin karbon içeriğine göre vergilendirilmesini öngören CBAM kapsamında gübre sektörü de bu düzenlemeden doğrudan etkilenecek ana iş alanlarından biri olarak öne çıkıyor.
Tekfen Grup iştiraklerinden ve Türkiye’nin en büyük gübre üreticilerinden Toros Tarım da hem yurt içi hem yurt dışı satışlarında kullanacağı düşük karbon ayak izine sahip yeşil amonyak elde etmek üzere Enerjisa Üretim ile ortaklaşa tesis kurmak için iş birliğine gitti. Böylece olası CBAM tehditlerine karşı önlem almayı hedefleyen Toros Tarım, rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü sağlamayı öngörüyor.
Tekfen, yeşil hidrojen ve yeşil amonyak taleplerini fırsat olarak görüyor
Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral, dünyada yeşil hidrojen talebinin 2030’da 40 milyon tona ulaşmasının beklendiğini anımsatarak, yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejilerine dikkat çekti. Tekfen'in yeşil enerji odaklı dönüşümünde ‘yeşil amonyak-yeşil hidrojen’ konusunu önemsediklerini ifade eden Göral, “Bitki besin ürünleri alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan iştirakimiz Toros Tarım'ın karbon ayak izinin düşürülmesinde ve yurt dışı pazarlara erişiminde yeşil amonyak kullanımı önemli bir rol oynayacak. Bu amaçla, Enerjisa Üretim ile yenilenebilir enerji kullanarak yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretimi yapılacak bir tesis kurulması hedefleniyor. Böylece Toros bir yandan kendi hammadde ihtiyacını karşılarken aynı zamanda üretiminin bir kısmını iç ve dış müşterilerine satabilecek. Bu kapsamda, Enerjisa Üretim ile bir Niyet Mektubuna imza attık. Hem Taahhüt Grubumuzun tecrübe ve deneyimi hem de Enerjisa Üretim’in yenilenebilir enerji konusundaki birikimleri bu proje için çok değerli. Böylece Taahhüt Grubumuz da edineceği yetkinlikle, çok hızlı artması beklenen yeşil hidrojen-yeşil amonyak taleplerini bir fırsat olarak görüyor“ dedi.
Sürdürülebilir bir gelecek için önemli adım
Yeşil enerji yatırımları alanında Tekfen ile iş birliklerini hedeflerine ulaşmada ivme kazandıracak bir iş birliği olacağını kaydeden Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan da tüm operasyonlarında sürdürülebilirlik konusunu en önemli başlık olarak ele aldıklarını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Yenilikçi ve çevreci enerji teknolojilerinde son dönemde ülkemizde birçok ilki hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssümüz, sadece verimliliğiyle değil, aynı zamanda stratejik konumuyla da Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin kalbinde yer alıyor. Tekfen gibi önemli bir kuruluşla yeşil amonyak tesisi kuruluşu noktasında ilk adımı atmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu iş birliğinin, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme noktasında önemli bir adım olacağına inanıyoruz.’’
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.