VODAFONE: “YEŞİL GEZEGEN BİRLİKTE MÜMKÜN” DEDİ

Oluşturma Tarihi : 08 Kasım 2021 Pazartesi

Çevresel sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına hız veren Vodafone, çevresel farkındalık yaratmak amacıyla yeni bir proje başlattı. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” sürdürülebilirlik projesiyle, Türkiye’nin farklı illerinde 7-14 yaş arası öğrencilere iklim değişikliği, elektronik atık dönüşümü, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında online eğitimler verilecek. Proje kapsamında 1.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

“Amaç odaklı şirket olma” hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone, sürdürülebilirlik alanında attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. “Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” sürdürülebilirlik projesiyle, Türkiye’nin farklı illerinde 7-14 yaş arası öğrencilere çeşitli alanlarda farkındalık kazandırmayı hedefliyor. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen projeyle, öğrencilere iklim değişikliği, elektronik atık dönüşümü, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında online eğitimler verilecek. Eğitimlerin ardından proje katılımcıları arasında bir fikir maratonuda düzenlenecek. Proje kapsamında, gönüllülerden oluşan 50 kişilik eğitmen kadrosuyla ilk aşamada toplam 1.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

VODAFONE: “YEŞİL GEZEGEN BİRLİKTE MÜMKÜN” DEDİBugüne kadar “Bu Atıklar Kod Yazıyor” ve “ReWorld Açık İnovasyon Programı” gibi girişimlerle e-atıkların yönetilmesine ve geri dönüştürülmesine destek veren Vodafone, son projesi olan “Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” projesini, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında tanıttı.

Çevresel sorunların tüm dünyanın ortak meselesiolduğuna dikkat çeken Hasan Süel, Vodafone olarak amaç odaklı şirket yaklaşımlarının temelinde telekomünikasyon ve iletişim teknolojileri sektörünün küresel ve yerel sorunlara çözüm olma potansiyelini ortaya çıkarmanın yer aldığını belirtti. Paydaşları için de değer yaratmayı etki odaklı ürün ve hizmetler, program ve projeler geliştirmeyi hedeflediklerini, bu doğrultuda sürdürülebilirlik konusuna büyük önem verdiklerini ifade eden Süel, 2 yıl önce hayata geçirdikleri ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesiyle, çalışanlar ve iş ortaklarının katkılarıyla topladıkları e-atıkların geri dönüştürülmesinden elde edilen gelirle okullarda kodlama sınıfları açtıklarını da aktardı. Geçen yıl başlattıkları ‘ReWorld Açık İnovasyon Programı’ ile e-atık sorununa gençlerle birlikte kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler aradıklarını da dile getiren Süel, “Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” sürdürülebilirlik projesini tasarlaken ise ‘ağaç yaşken eğilir’ sözünden hareketle yola çıktıklarını belirtti. Çevre sorunları hakkında çocuklara küçük yaşta farkındalık kazandırmanın ve alacakları eğitimlerin doğru zamanda, doğru şekilde verilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Süel, çevreye duyarlı bireylerin yetişmesini sağlamanın ve ileride sürdürülebilirlik farkındalığına sahip nesiller yetiştirmenin oldukça Türkiye için kritik olduğunun altını çizdi. Dünyada iklim değişikliğinin etkilerini son yıllarda daha çok hissedildiğine de değinen Süel, 2020 yılının Avrupa’da en yüksek sıcaklıkların, Avustralya ve ABD’de yangınların, Güney Asya’da sellerin görüldüğü; aşırı hava koşullarının çeşitli olumsuz etkilerinin arttığı bir yıl olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’yi de etkisi altına alan ve herkesi derinden etkileyen sel ve orman yangınları gelecek nesillerin bu alandaki farkındalığının daha da artırılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirten Süel, “Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” projesiyle yapmak istediklerinin tam olarak bu olduğunu anlattı.

VODAFONE: YEŞİL GEZEGEN BİRLİKTE MÜMKÜN DEDİ
Habitat Derneği

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin etkilerini sürekli gözlemlemekteyiz. Artan afetlerin sonucunda birçok canlı zarar görmekte. Habitat Derneği olarak bu alanda farkındalık yaratmak ve çözümler geliştirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Proje kapsamında hedeflediğimiz 1000 öğrenciye ve dolaylı olarak ebeveynlere gerekli bilgi birikiminin ve farkındalığın kazandırılmasını hedefliyoruz. Ayrıca proje kapsamında gerçekleştireceğimiz fikir maratonları ile çocukların sürdürülebilirlik alanında fikirlerini ortaya çıkarmalarına, geliştirmelerine ve hayata geçirmelerine olanak sağlayacağız. Böylelikle daha yaşanılabilir bir dünya için önemli bir adıma katkı sağlamış olacağız. Unutmayalım ki daha yaşanılabilir bir dünya ve gelecek mümkün!” şeklinde konuştu.

50 eğitmenle 1.000 öğrenciye ulaşacak

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle yürütülmekte olan “Yarını Kodlayanlar” projesinin bir alt kolu olarak tasarlanan “Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” projesiyle,Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan 7-14 yaş arası çocuklar için iklim değişikliği, elektronik atık dönüşümü, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında farkındalık kazandırmak amacıyla senkron ve asenkron eğitimler düzenlenecek. 50 kişilik bir eğitmen kadrosunun gönüllü görev yapacağı projeyle toplam 1.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Yaklaşık 6 ay sürecek proje kapsamında, eğitici eğitimleri ve farkındalık eğitimlerinden oluşan 2 aşamalı bir program uygulanacak.

Eğiticilere aktif öğrenme yaklaşımı

Eğitici eğitimlerine Vodafone Gönüllüleri, Habitat Gönüllüleri ve eğitmenleri katılacak. İklim değişikliği, elektronik atık dönüşümü, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında verilecek eğitimler, katılımcıların içerik ve yöntemle ilgili bilgi ve beceri kazanabilecekleri, tamamen aktif öğrenme yöntemlerinin kullanıldığı bir yaklaşımla hazırlanacak. Eğiticilerin yerelde kullanacakları etkinlik uygulamaları ve eğitim yöntemleri birlikte deneyimlenecek.

Farkındalık için online eğitim

Farkındalık eğitimlerine Türkiye’nin farklı illerinden 7-14 yaş arası çocuklar katılacak. Çocukların eğitime hazırlıklı gelmelerini sağlamak amacıyla merak uyandırıcı bir içerik hazırlanacak. Bu videoyu izleyen çocuklara gönüllü eğitmenler tarafından online eğitimler verilecek. Bu eğitimlerde, “Çevre Nedir?”, “Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği”, “Atıklar, Geri Dönüşüm ve Elektronik Atıklar”, “Afet Eğitimi” konuları işlenecek.Bu konuların ardından öğrencilere çevre bilinci eğitimi verilip online eğitim basamağının tamamlanması hedefleniyor.Online eğitimin bitiminde Yarını Kodlayanlar eğitimi devam edecek. Bu eğitimle de çocukların öğrendikleri bilgileri pekiştirerek dünya sorunlarına çözüm üretmelerihedefleniyor. Çocuklar, tüm eğitimleri bittikten sonra online platformda paylaşılacak ve sürdürülebilirlik ve afet konularında farkındalıklarının artmasını sağlayacak “Peki şimdi ne yapabilirim?” içeriklerini izleyebilecek.

Son aşama kidathon olacak

“Yeşil Gezegen Birlikte Mümkün” projesinin son aşaması ise “kidathon” adıyla düzenlenecek yarışma olacak. İklim değişikliği, elektronik atık dönüşümü, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında 2 kademeli olarak düzenlenecek yarışmada, daha önce farkındalık eğitimlerine katılan öğrencilerden dünya sorunlarıyla ilgili çözümler üretmeleri istenecek.Minimum 150 kişinin katılımının hedeflendiği yarışmada, jüri tarafından seçilecek ilk 3 ilkokul takımına ve ilk 3 ortaokul takımına ödül verilecek.

VODAFONE: “YEŞİL GEZEGEN BİRLİKTE MÜMKÜN” DEDİVodafone’dan çevreci projeler

Vodafone’un 2019 yılında başlattığı“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle, çalışanların ve iş ortaklarının evlerinden getirdiği e-atıkların geri dönüşümünden elde edilen ekonomik gelirle, “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında okullarda kodlama sınıfı kuruluyor. Bugüne kadar 22 kurumsal iş ortağının dahil olduğu proje kapsamında Mardin, Samsun, Adana, Gaziantep, Uşak, Bingöl ve Çanakkale’de kodlama sınıfları açıldı.

Vodafone’un geçen yıl hayata geçirdiği “ReWorld Açık İnovasyon Programı”nda ise gençlere e-atık sorununa yönelik kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler bulma fırsatı sunuldu.Toplam 121 takımın başvurduğu programda,ön kuluçka ve kuluçka süreçlerinin ardından katılımcılara BÜYEM sertifikalı “Sürdürülebilirlik Liderliği” eğitimleri verildi. Süreç, gençlerin sertifikalarını almalarıyla sonlandı.


5,0/(2)
08 Kasım 2021 Pazartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler