KADIN ÇİFTÇİ KREDİSİ, 155 KADIN ÇİFTÇİYE KATKI VERDİ

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 07 Kasım 2022 Pazartesi

Tekfen Vakfı, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Toros Tarım’ın 2021 ilkbaharında hayata geçirdiği “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi, sağladığı 1,6 milyon TL kredi ile 155 kadın çiftçiye destek oldu.

Ege ve Akdeniz bölgelerindeki dar gelirli kadın çiftçilere verilen destek, kadınların geliriyle beraber özgüvenlerinde artış sağlarken atıl toprakların sürdürülebilir tarım teknikleriyle işlenerek tarıma kazandırılmasının da önünü açtı. Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022’in  ‘İş birliği STK-Kurum’ kategorisinin tek finalisti olarak ödülün sahibi olan proje, COP27 Konferansı’nda İklim Dayanıklılığı için Kadınların Güçlendirilmesi adlı panelde de enine boyuna konuşulacak.

Nisan 2021’de başlayan projeyle bugüne kadar sağlanan kazanımlar hakkında bilgi veren Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, Kadın Çiftçi Kredisi’ni ilk etapta Ege Bölgesi’nde hayata geçirdiklerini ancak yoğun talep doğrultusunda projenin daha ilk yılında Batı Akdeniz’e uzandıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Kadınlar bugün, tarımın, kırsal kalkınmanın ve gıda güvenliğinin, yeni dünya düzenindeki değişim ve dönüşümünde kilit bir role sahip. Ziraat Mühendisleri Odası'na göre, tarımda toplam 4 milyon 930 bin kişi istihdam ediliyor ve bu nüfusun %40'ı kadın. Ancak, kadınların ücreti erkeklerine oranla daha az olduğu gibi, yaptıkları iş de daha niteliksiz. Oysa güçlü kadın, güçlü toplum demek. İşte Tekfen Vakfı olarak bu anlayışla yola çıkarak, 2021 yılında kadının tarımdaki yerini güçlendirmek amacıyla fikir sahibi, finansörü ve genel yöneticisi olduğumuz Kadın Çiftçi Kredisi projesini TİSVA ve Toros Tarım iş birliğinde hayata geçirdik. Pilot bölge olarak seçtiğimiz Ege Bölgesi’nde Manisa, Aydın, Nazilli, İzmir, Denizli ve Soma’da 80 kadınımıza kredi desteği sağladık. Sonrasında Antalya’ya genişleyerek bugüne kadar, tarımda çalışma isteği olup kendi girişimini kuracak maddi imkânı olmayan toplam 155 kadına, kendi küçük tarım işletmelerini başlatmak için toplam 1 milyon 591 bin 375 TL’lik kredi desteği sağladık.” Elde edilen verilerle kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin daha net bir şekilde belirlendiğini vurgulayan Dori Kiss Kalafat, projeyi geliştirmek amacıyla öncelikle projeye ayrılan fonun 875 bin TL’den 1 milyon 875 bin TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Toros Tarım Kurumsal Sürdürülebilirlik, Risk ve Yönetişim Direktörü Burcu Türkeş ise sahadaki uygulamalarda kadınların konuya dahil ve hakim olma konusunda ne kadar istekli olduğuna bilfiil şahit olduklarını ifade ederek, “Bu istek ve ihtiyaç bize tarımda eğitimli, bilinçli kadın çiftçi nüfusunun artması ve kadının ekonomiye kazandırılması adına etkili ve uzun vadeli dönüşüm sağlayan, işbirlikleri ve ortaklıklardan güç alan toplumsal yatırım programlarına desteğimizi artırarak devam ettirmek konusunda güç veriyor. Orta vadede projeyi daha fazla bölgeye yaymak ve Anadolu’nun zengin biyo çeşitliliği içerisinde, sanayi üretimi yapılmayan ancak son derece leziz, yerel sebze ve meyve türlerinin ekimi konusunda paralel bir proje geliştirmek bir diğer amacımız. Uzun vadede ise kadınlarımızın gelir modelini güçlendirebilmek, ürünlerinin doğallığını ve lezzetini güvence altına alabilmelerini de sağlamak kaydıyla tüm süreci ‘Çiftlikten Sofralara’ iş modeli ile yönetebilmelerini sağlamak da  bize heyecan veren hayallerimiz arasında” dedi. Kadın Çiftçi Kredisi’nin ulusal ve uluslararası alanda şimdiden dikkatleri üzerine çektiğini ifade eden Burcu Türkeş, “Projemiz önceki gün Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022’in ‘İş birliği STK-Kurum’ kategorisinin tek finalisti olarak ödülün sahibi oldu” dedi.


0/(0)
07 Kasım 2022 Pazartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler