TSKB, EĞİTİMDEN SANATA, KADINA GÜÇ VERMEYE DEVAM EDİYOR

Kategori : Finans
Oluşturma Tarihi : 25 Kasım 2020 Çarşamba

Kurulduğu günden bu yana alanında pek çok ilke imza atarak, Türkiye ekonomisinin ve sanayinin gelişmesinde önemli rol oynayan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), sosyal sorumluluk projeleriyle de eğitim, çevre, sanat başta olmak üzere birçok alana değer katmaya devam ediyor.

TSKB, EĞİTİMDEN SANATA, KADINA GÜÇ VERMEYE DEVAM EDİYORTSKB, “Eğitimden Üretime Burs Fonu”, “Yarının Kadın Yıldızları Destek Fonu”, “Eşit Adımlar” ve “Kadın Dostu Kredi” gibi kadının, eğitim, sanat, iş hayatı başta olmak üzere birçok alanda desteklenmesine yönelik özel hazırlanmış farkındalık ve duyarlılık projesini hayata geçiriyor.

Eğitimden Üretime Burs Fonu

Kadının ekonomiye katılımının, ülkenin refahı açısından büyük bir potansiyel barındırdığına inanan TSKB’nin,  bu potansiyelin hayata geçmesinin de ancak eğitimle güçlendirilmiş kadınlarla mümkün olduğunu vurgulayan projesi “Eğitimden Üretime Burs Fonu’nu” 2017 yılında, Türk Eğitim Vakfı-TEV işbirliği ile kurdu. Her sene 3. ve 4. sınıfta okuyan üniversite öğrencisi kızların desteklendiği bu projeyi sadece bir burs fonu olmanın ötesinde, her geçen gün daha çok kadının iş hayatında yer almasını sağlama hedefiyle, mentörlük ve eğitim gibi adımlarla güçlendiriyor.

Yarının Kadın Yıldızları Destek Fonu

TSKB, EĞİTİMDEN SANATA, KADINA GÜÇ VERMEYE DEVAM EDİYOR

Yarının Kadın Yıldızları Destek Fonu” projesi, kadın ve sanatı buluşturan orijinal bir proje… TSKB, bu özel projeyi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile ortak yürütüyor. Bu ortaklaşmada, “Yarının Kadın Yıldızları” ile klasik müzik alanında çalgı, şan ve şeflik branşlarında eğitim alan üstün yetenekli genç kadın müzisyenlerin kariyerine destek oluyor. Böylece 1990 yılından beri sponsorları arasında yer aldığı İstanbul Müzik Festivali’ne verdiği desteği, fırsat eşitliğine odaklanan bir alana taşıyor.

TSKB, EĞİTİMDEN SANATA, KADINA GÜÇ VERMEYE DEVAM EDİYOR“Eşit Adımlar”

TSKB, 2018 yılında, kadın istihdamının desteklenmesi ve iş yerinde fırsat eşitliği yaklaşımının geliştirilmesi için adım atmak isteyen tüm firmalara kapsamlı bir rehber sunmayı planladı. Bu kapsamda hazırladığı “Eşit Adımlar” projesini, iş ortağı AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) ile beraber, SKD Türkiye (Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) ile bir işbirliğine giderek dijital bir platform olarak (www.esitadimlar.com) hayata geçirdi.

“Kadın Dostu Kredi”

Kadın istihdamının artırılması için özel sektöre fon sağlamaya başlayan banka, hayata geçirdiği “Kadın Dostu Kredi” programıyla kısa sürede çok önemli katma değer yarattı. Program kapsamında, önce firmaların fırsat eşitliği uygulamaları analiz ediliyor. Belli bir seviyenin üzerindeki şirketlere uygun olanaklarla yatırım kredisi sağlanıyor. Gelişim ihtiyacı olan firmalara ise rehberlik yapılıp fırsat eşitliği uygulamalarını hızla hayata geçirmeleri için destek olunuyor. Son 3 yılda programa dâhil edilen firmalarda kadın istihdamı sayısı yüzde 15; politikalar, eğitim, çalışma koşulları, yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışı ise yüzde 30 oranında.

TSKB Hakkında

Türkiye’nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 1950 yılında İstanbul’da, Dünya Bankası ile Merkez Bankası’nın desteği ve ticari bankaların pay sahipliğiyle kuruldu. 1990’lı yıllarda çevre yatırımlarını finanse etmek üzere uluslararası piyasalardan kaynak temin ederek Türk sanayisine ilk çevre temalı kredileri sundu. 2000’li yılların başında yenilenebilir enerji alanında proje finansmanına başlayan TKSB, aynı yıllarda gerek bankacılık faaliyetleri sonucu oluşan çevresel ve sosyal etkilerin yönetimi, gerekse Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişinin desteklenmesi amacıyla bankanın tüm iş süreçlerini kapsayacak bir sürdürülebilir iş modelini hayata geçirdi. Bundan 15 yıl önce uluslararası standartları karşılayacak şekilde kurduğu Çevre Yönetim Sistemi aracılığıyla, finans sektöründe ISO 14001 Çevre Yönetim Standardı ve ardından ISO 14064 Sera Gazları Yönetim Standardı’na sahip ilk banka haline geldi.

Bugün, iklim değişikliğine çözüm üreterek, iklim sorunlarıyla mücadele eden ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi destekleyen, sürdürülebilirlik temalı kredileriyle sektörde yenilikçi çalışmaları olan bir banka aynı zamanda UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı. BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu En Yüksek Kuruluş olarak yer alıyor. 30 yıldır sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanlarındaki uygulamalara öncülük etmiş, bölge coğrafyasında ilk yeşil, dünyada ilk sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirmiş banka olma özelliğini taşıyan TKSB, 70 yıllık deneyimiyle kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve danışmanlık hizmetleri vererek, Türkiye’de sürdürülebilir ve kapsayıcı üretim ekonomisinin büyümesine katkı sağlamaya devam ediyor. TSKB, iklim riskleri konusunda farkındalığı ve kapasiteyi artırmak için 2020 yılı içerisinde kamu-özel sektör ve STK temsilcileriyle, uluslararası kuruluşları, akademisyenleri, öğrencileri ve medya mensuplarını bir araya getirmeyi hedeflediği “Yeşil Kuğu Platformu”nu kurdu.

Fırsat eşitliği konusunda uzun yıllardır önemli çalışmalar yürüten banka şirketinde de kadın istihdamına özen gösteriyor. 2019 yılı verilerine göre toplam çalışan sayısı olan 375 kişilik istihdamının yaklaşık yüzde 54’ü kadın çalışanlardan oluşuyor. Toplam yönetici sayısı 41 ve kadın yöneticiler yüzde 50’ye yakın bir oranda.

Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikası bulunan TSKB, UN Woman’ın ortaya koyduğu Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEP’s)’in Türkiye’deki ilk imzacılarından biri. Banka aynı zamanda ulusal ve uluslararası inisiyatiflerin fırsat eşitliği görev güçlerinde aktif olarak yer alıyor ve ortak projelere destek sağlıyor.

TSKB, 9-12 Kasım 2020 tarihlerinde Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kulübü’nün (IDFC) öncülüğünde düzenlenen ve dünya genelindeki kalkınma bankalarının ilk küresel buluşması olan “Finance In Common” Zirvesi’nde 3 ayrı bildirgeye imza atarak, “Kalkınma Bankalarının Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Dönüşümdeki Rolü’ konulu oturuma liderlik etti. Çok uluslu kalkınma bankalarının da yer aldığı panel oturumunda IDFC’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yol haritasını paylaşarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefleyen örnek bankacılık uygulamalarının ve politikalarının önemine dikkat çekti. Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) ve TSKB’nin katkılarıyla IDFC’nin liderlik ettiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bildirgesi”ni Avrupa, Asya ve Afrika’dan toplam 25 kurum ile birlikte imzaladı ve duyurusu gerçekleştirdi.


0/(0)
25 Kasım 2020 Çarşamba
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler