SAĞLIK SEKTÖRÜ KADIN LİDERLERLE GÜÇLENİYOR

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 04 Haziran 2022 Cumartesi

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve Professional Women’s Network (PWN) İstanbul tarafından UN SDSN ve Awen for Us desteği ile hayata geçirilen “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler” Gelişim Programı’na katılan 23 katılımcı, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

SAĞLIK SEKTÖRÜ KADIN LİDERLERLE GÜÇLENİYOR

Sağlık sektöründeki kadınların gelişimini desteklemek amacıyla PWN İstanbul (Professional Women’s Network) ve BÜYEM’in (Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi), UN SDSN Türkiye (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) ve ‘Awen for Us’ desteği ile hayata geçirdiği “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı”nın ilki tamamlandı. Programdan yararlanan 23 katılımcı, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törende; program katılımcılarının yanı sıra projeyi hayata geçiren ve liderlik eden ekipten PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun, PWN İstanbul Danışma Kurulu Üyesi ve Program Mentörü – Amgen ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Kampotu Genel Müdürü Beril Koparal Ergün, PWN İstanbul Danışma Kurulu Üyesi ve Takeda Türkiye Genel Müdürü Şeyda Atadan Memiş, PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve TimePR Ajans Başkanı Sevda Solak, Program Mentörü ve Janssen Türkiye Genel Müdürü Demet Russ, BÜYEM & UN SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut, Awen for Us Kurucusu Dr. Aylin Löle, PWN İstanbul üyeleri ile Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri hazır bulundular.

“Müthiş bir kız kardeşlik hikayesi yazıldı”

PWN’in bağ kuran, harekete geçiren ve etki yaratan network çalışmalarını Türkiye’de başarıyla yürüttüklerini söyleyen PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun, projenin, sağlık sektöründe kadın yönetici oranındaki artışı hızlandıracağını ifade etti. Olsun, sağlık sektörünün hem dünyada hem de ülkemizde diğer sektörlere göre toplumsal cinsiyet eşitliği açısından daha avantajlı konumda gözükmesine rağmen ortaya çıkan rakamların alınacak daha çok yol olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Sektördeki yüzde 17’lik kadın yönetici oranından memnun olmadıklarını belirten Olsun, memnun olmadıkları bir konuda eleştiri getirmek yerine müthiş bir kız kardeşlik hikayesi yazdıklarını aktardı.

Aylin Olsun aynı zamanda, PWN Danışma Kurulu üyelerinden Güldem Berkman, Şeyda Atadan Memiş ve Yönetim Kurulu üyesi Beril Koparal Ergün’ün fikir anneliğini yaptığı, Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Solak’ın destek verdiği; Boğaziçi Üniversitesi gibi köklü bir kurumun paydaşlığında UN SDSN Türkiye ve ‘Awen for Us’ desteğinde, 30’un üzerindeki sağlık sektörünün genel müdürlerinden oluşan mentörler ile hayata geçirmiş oldukları ‘Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı’nın ilk mezunlarını verdiğini ve bundan dolayı da çok gururlu olduklarını ifade etti. Hız kesmeden yola devam edecekleri ve 1 Ekim’de projenin ikinci sınıfını açmış olacakları bilgisini veren Olsun, sağlık sektörünün 23 kadın yönetici adayının da daima kız kardeşlik networkleri içinde yer alacağını söyleyip, hepsini içtenlikle kutladığını dile getirdi.

SAĞLIK SEKTÖRÜ KADIN LİDERLERLE GÜÇLENİYOR

“Yönetim kurullarındaki kadın lider sayısı yükseldikçe başarı hikayeleri de artacak”

Sürdürülebilirliğin tüm dünyanın en önemli gündem maddesi olduğunu belirten BÜYEM ve UN SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut günümüz dünyasında sürdürülebilir başarının kadın ve erkeklerin eşitliğine dayalı bir yönetim anlayışı ile mümkün olduğunu dile getirdi. Kadınlarla erkeklerin dengeli bir şekilde yer aldığı yönetim kurullarının daha iyi çalıştığını aktaran Atabarut, kadın ve erkek yöneticilerin, çeşitli alanlarda getirdikleri güçlü yönleri ile birlikte fark yarattıklarını ifade etti. Yönetim kurullarındaki kadın lider sayısı yükseldikçe başarı hikayelerinin de artacağının altını çizen Atabarut, büyük bir özenle ve titizlikle hazırlanmış ‘Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Programı’nın önümüzdeki aylarda da yeni katılımcılarına ev sahipliği yapmaya devam edeceğini dile getirdi.

Eşitliği savunmaya devam

Üç kız kardeşin en küçüğü olarak, dört yaşından itibaren kızların erkekler ile eşit şartlara sahip olması ve önemsenmesinin kendisi için kritik bir konu olduğunu vurgulayan projenin Sektörel Danışma Kurulu Üyesi ve Program Mentörü olarak görev alan PWN Danışma Kurulu üyesi, Amgen ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, bu konunun bir örneği olmak adına tüm hayatı boyunca çabaladığını ifade etti.

Kariyerinin 31. yılında olduğunu ve 15 yıldır da genel müdürlük yaptığını aktaran Berkman, “Tecrübelerim doğrultusunda anladım ki kadınlar olarak sonuç odaklı yaklaşımlarımız nedeniyle bazen stratejik hikâye anlatıcılığı ya da zaman azlığı nedeniyle network oluşturmak gibi bazı önemli noktalara yeterince vakit ve enerji ayıramıyoruz. Bu program ile arka planda bıraktığımız bu noktaları geliştirmeyi istedik. Bu amaca ulaşma yolundaki en büyük etken ise, üniversite, dernek ve sağlık sektöründeki önemli liderlerin yarattığı müthiş üçgen oldu! Deniz yıldızlarının hikayesini sanırım hepimiz biliyoruz. Kısaca, “onun için çok şey fark etti”. Bu programa katılan ilk 23 mezunumuz için umarım çok şey fark etti ve edecek!” şeklinde konuştu.

Örnek bir iş birliği gerçekleşti

SAĞLIK SEKTÖRÜ KADIN LİDERLERLE GÜÇLENİYOR

Sertifika töreninin MoC’sini üstlenen Awen for Us’ın kurucusu ve BÜYEM’in Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Danışmanı Dr. Aylin Löle de törende bir konuşma yaptı. Amerikalı ünlü yazar Maya Angelou’ya ait, ‘Bir şeyi beğenmiyorsanız, onu değiştirin. Onu değiştiremezsiniz kendi tutumunuzu değiştirin, şikâyet etmeyin’ sözüyle konuşmasına başlayan Löle, kadınların, küresel olarak sağlık ve sosyal bakım çalışanlarının yüzde 70’ini oluştururken, kadın liderlerin oranının sadece yüzde 17 düzeyinde kalmasının üzüntü verici olduğunu dile getirdi.

Verilerin küresel sağlığın kadınlar tarafından sağlanırken, erkekler tarafından yönetildiğini bir kez daha ortaya koyduğunu aktaran Löle, Türkiye’de de durumun maalesef çok farklı olmadığını ifade etti. Tıpkı Maya Angelou’nun dediği gibi şikâyet etmek yerine, beğenilmeyen bu durumu değiştirmek üzere hep birlikte yola çıkıldığını vurgulayan Löle, her biri itinayla oluşturulmuş akademik ve sektörel modüllerden oluşan programın, sektörü birleştiren örnek bir iş birliğine de sahne olduğunu dile getirdi. Löle son olarak, sağlık sektöründeki hali hazırdaki liderlerin de, yönetim konusundaki birikimleriyle bu programa gönülden destek verdiğini söyledi.

Yeni sınıf 1 Ekim’de açılıyor

Sağlık sektörünün desteği ve programın başarısı sayesinde büyük ilgi gören “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı’nın ikinci sınıfı 1 Ekim 2022 tarihinde başlayacak. Program hakkında daha fazla bilgi ve başvuru için BÜYEM web sitesi ziyaret edilebilir: http://buyem.boun.edu.tr / buyem@boun.edu.tr 


0/(0)
04 Haziran 2022 Cumartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler