“GİRİŞİMCİLİK, FIRSATI GÖRME YETENEĞİDİR”

Oluşturma Tarihi : 15 Haziran 2022 Çarşamba

Kariyer yolculuğunda Havacılık, Otomotiv, Sağlık, Turizm, İnşaat, IT sektörlerindeki görevlerini başarıyla tamamladıktan sonra sıranın artık kendi iş fikrine geldiğini gördü ve teknoloji çarkında hızla dönerek değişen dünyanın dönüşümüne uyum sağlayan hatta bu dönüşümü yöneten bir projeye imza attı. Türkiye’nin ilk Robot İstihdam Ajansı’nı kuran kadın girişimci Canan Janan Alkın ile kariyer yolculuğunu, girişim fikrini nasıl olgunlaştırıp hayata geçirdiğini, girişimci ruhlu olmayı ve girişimci adaylarına verdiği tavsiyelerini konuştuğumuz keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Canan Janan Alkın kimdir? Nasıl bir eğitim aldı? Aile hayatı, iş hayatına girişi nasıldır? Sosyal yönlerinizi de kapsayacak şekilde kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İTÜ TMDK ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Ardından ön lisans bölümleri olarak Halkla İlişkiler, Sosyal Hizmet Uzmanlığı eğitimleri aldım ve şimdi de Bilgisayar Programcılığı bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Diploma biriktirmeyi seviyorum. Birçok hobim var, dönem dönem değişse de spor ve müzik vazgeçilmezim. Keman çalmak, tenis oynamak, tango yapmak, duvar boyama ve son dönemde de antikaya merak saldım; inanılmaz keyif alıyorum. Müzik hayatımın önemli bir parçası ve yaratıcı zeka anlamında beni son derece geliştirdiğini düşünüyorum.

Babam ticaretle uğraşıyordu, 3 kız kardeşiz, annem güzel sanatlardan emekli. Çalışmayı çok seviyorum, yaptığım işi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Planlı, programlı ve sorumluluk sahibi biriyim. Disiplin benim için önemli, zamanında işi bitirmek, söz verdiğinde tutmak gibi. Kısa ve uzun vadede ne yapacağımı planlayıp ona göre hareket etmeyi severim. Bazen kaçamak iyi ama düzende olmalı. Pandemi bana biraz daha esnek ve spontan olabilmeyi öğretti. Her daim gündemimde olan keyif aldığım bir şey oluyor. Yeni şeyler öğrenmeyi, araştırmayı, lezzetli yemekler yemeyi, sergi gezmeyi, seyahat etmeyi, yeni insanlarla tanışmayı çok seviyorum. Birçok farklı sektör deneyimim var. Havacılık, Otomotiv, Sağlık, Turizm, İnşaat, IT sektörü derken şimdi de kendi işimi kurdum.

“Girişimci olmak sanırım çoğu beyaz yakalının hayalidir”

“GİRİŞİMCİLİK, FIRSATI GÖRME YETENEĞİDİR”

Peki, girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?

Girişimci olmak sanırım çoğu beyaz yakalının hayalidir. Ben kurumsal hayatta farklı fikirlerimi gerçekleştiremediğimde ya da cesur projeler düşünüp onay alamadığımda ‘kendi işim olsa öyle yapardım’ diye aklımdan geçirirdim. Belli bir yaştan sonra kendi yaşamınızı kendiniz kontrol etmek, esnek ve kararlarınızda özgür olmak istiyorsunuz. Sanırım bu beni girişimci olmaya yöneltti. Sonrası harekete geçmek, fikrinizi ötelememek, inandığınız her ne ise onu düşüncede bırakmamak ve yola çıkmak… Gerisi kendiliğinden geliyor.

Girişimci bir kadın olarak kariyeriniz için hayal ettikleriniz nelerdi? Ne isterken hikayeniz nerelere evrildi?

Ben çocukken haber spikeri ya da helikopter pilotu olmak isterdim. Uçmak ve gökyüzünde olma fikri de beni heyecanlandırıyordu. Uçuş hostesliği yaparak bir hayalimi gerçekleştirmiş oldum. İşin içine girince ne kadar zor bir meslek olduğunu anladım. Daha sonra otomotiv sektöründe işe başladım. Rover ve Mini cooper distribütörü Boronkay Otomotiv’de çalıştım. Babamla büyüdüğüm için otomobillere ayrıca merakım vardı. Yeni arabalar, bayiler, lansmanlar, insanların satın almalarındaki mutluluk, iş hayatımın başlarında kurumsal bir organizasyonun içerisinde olmak hem keyifli, hem öğreticiydi benim için. Ardından Bayındır Holding ve uzun dönem holdingin farklı işletmelerinde Satış & Pazarlama Müdürü ve Kurumsal iletişim pozisyonlarında görev aldım. İş hayatımın en uzun dönemiydi. 16 yıl Bayındır Grubu sonrasında T.İş Bankası A.Ş iştiraki Bayek A.Ş.’de Avrupa Yakası Bölge Sorumlusu olarak çalıştım. Gruba bağlı farklı şirketlerde çalıştığım için uzun yıllar aynı görevde çalışma hissini yaşamadım. Makro İnşaat’ ta Genel Müdür Yardımcılığı, TerzionDX Genel Mdr. Yardımcılığı ile IT sektörüne giriş ve şimdi de Robot İstihdam Ajansı. Kurumsal hayatta istediğim kariyer planına ulaştım diyebilirim. Son yıllarda ilgilendiğim iki konu vardı: Biri yapay zeka diğeri yenilenebilir enerji. Yapay zeka ağır bastı.

“Çalışmaktan hiç vazgeçmedim, işimi hep en iyi şekliyle yaptım”

Kariyer yolculuğunuzda sizi girişimci olmaya hızla iten sebepler var mıydı? Şu anki çalışmalarınız ve şirketinizin faaliyet alanı hakkında bilgi verir misiniz?

İçinde bir anda yükselmeler, bir anda kırılma noktaları olan ilginç bir kariyer yolculuğum oldu. Uzman, Sorumlu, Müdür duyuruları, makam araçları şirket imza sirkülerde imza yetkileri, eğitimler, çok havalı bir 13 yıl yaşadım. Sonra bir yandan ekonomik kriz, bir yandan şirketin el değiştirmesi olayları gerçekleşti. Kadro görüşmeleri, belirsizliğin yarattığı ‘ben bundan nasıl etkileneceğim’ korkusunun yaşandığı şirket birleşmeleri dönemleri sancılı dönemlerdir. Benim asıl hikayem burada başlıyor. Çalıştığım şirket el değiştirdiğinde sıra bana geldiği anda “Müdür ve Müdür Yardımcısı kadrolarının olmadığını sadece sorumlu kadrosunun boş olduğunu fakat Müdür olduğum için bu kadroyu da bana teklif edemeyeceklerini” söylediler. Egomu bir kenara bıraktım ve sıfırdan yeniden başladım… Bir gün önce zirve, bir gün sonra çukur… İş hayatımın en travmatik süreciydi sanırım… Hayatımızdaki zor anları kabullenmek, geleceğimize yön vereceğine inanmak, sebat etmek ve vazgeçmemek… Bir süre sonra biri istifa etti ve Avrupa Yakası Bölgesi bana bağlandı ve eski motive günlerime geri döndüm. Sonuç, o zamana kadar yapılmamış bir bütçe başarısı oldu. Çalışmaktan hiç vazgeçmedim, işimi hep en iyi şekliyle yaptım.

Şimdi ise Türkiye’nin ilk Robot İstihdam Ajansı’nın sahibiyim. Robot İstihdam Ajansı, işletmelerin dijital çağ için işlerini yeniden tasarlamalarına yardımcı olan yeni nesil bir danışmanlık şirketidir. Dijital işe alım süreçlerini yönetiyoruz. Amacımız firmalara iş hedefleri ile uyumlu dijital adaylar sunarak, zaman-maliyet-fayda-verimlilik sağlamak. Dijital çalışan alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, uyum ve tasarım süreçleri, ölçülebilir şekilde performans değerlendirme konularında hizmetler sunuyoruz. Tıpkı insan çalışanlar gibi her birinin yetkinlikleri farklı. Nasıl ki her işe her aday uygun değilse dijital çalışanlar içinde öyle… Doğru dijital çalışan iş süreçlerinizi hızlandıracağı gibi yanlış dijital çalışan yatırımınızı dijital yığına çevirebilir. Dijital dönüşümde başarılı olmak için işletmeler, hem teknolojiye hem de onunla etkileşime girecek dijital çalışanlara odaklanmalıdır. Yapılan araştırmalara göre, önümüzdeki dönemde her on çalışandan ikisi dijital çalışan olacak ve bu sayı gittikçe artacak.

“GİRİŞİMCİLİK, FIRSATI GÖRME YETENEĞİDİR”

Robot İstihdam Ajansı’nda ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Dijital çalışan, herhangi bir çalışan gibi, bir iş sürecini daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yürütmek için eğitilmiş, otomatikleştirilmiş bir ekip üyesidir. Sıkıcı ve tekrarlayan işlerinizi üzerinizden alır. RPA ile yapılandırılmış verilere dijital çalışan ekleyerek iş zekasını geliştirmeye, dijital dönüşümü hızlandırmaya ve çalışan moralini iyileştirmeye yönelik motivasyon bilişsel iç görü elde edebilirsiniz. Dijital çalışanlar hız, doğruluk, ölçek ve performansta üstün olurken, insan çalışanlar yaratıcılık, ustalık, işbirliği, empati ve öğrenmeye odaklanacaklar. Nitelikli iş gücünün verimli kullanılması, iyi dijital çalışan deneyimi, kuruluşun kârlılığını olumlu yönde etkileyecektir. Daha fazla kâr, artan verimlilik ve performans, şirketin hem tasarruf etmesine hem de daha fazla para kazanmasına yardımcı olacaktır.

“2026 yılında üretimin büyük bir kısmı robotlar tarafından yapılacak”

Şirketinizde büyüme/gelişme evrelerinde ne gibi değişiklikler oldu? Şirketinizin bugünkü noktada büyüme hedefi nedir?

Şirket kurulduktan sonra birçok yerli ve yabancı partner ile anlaşmalar sağladık, hukuki sözleşmeler ve çalışma şartlarımızı oluşturduk. Başka bir örneği olmadığı için model alabileceğimiz bir durum söz konusu değildi, burada en önemli süreç yazılım firma

partnerlerimizin her biri ile gizlilik sözleşmelerimizin olması. Bu konuda son derece hassas davranıyoruz. Her sektörde çalışabilecek robotlar var ancak bütün bunların tek bir yerden istihdam edildiği başka bir model yok.

Yeni bir firma olmamıza rağmen ilgiden gayet memnunuz mevcut müşterilerimize sunumlar yaparak dijital çalışanı anlatıp sektöre katkı sağlamayı hedefliyoruz. Çalışanların hayatlarını kolaylaştıracakları yatırımlar yapmaya teşvik ediyoruz. Dijital dönüşüme adapte olmaya çalışan firmaların sayısı arttıkça ki bu kaçınılmaz bizde aynı paralelde büyüyeceğiz. Bir yandan ekonomi, savaş gibi koşullar bir yandan robotlar işimizi elimizden alacak mı kaygısı olsa da 2026 yılında üretimin büyük bir kısmı robotlar tarafından yapılacak. İnsanlar daha inovatif işlere yönelecekler ve yeni meslekler olacak. İşin hacmi arttıkça biz de bu büyümeye paralel olarak ivme kazanacağız.

“Dijital Çalışan”ı ve işleyişi bize kısaca anlatır mısınız?

Müşterimizin talebi üzerine; şayet finans departmanında çalışacak bir dijital çalışan aranıyor ise; tıpkı insan çalışan gibi, robottan beklenen görev tanımlarını talep ediyoruz. Örneğin; fatura kesimi, mutabakat takibi, banka hesapları kontrolü, gün sonu rapor göndermesi vb. görev tanımlarını gerçekleştirmesi bekleniyor. İşe en uygun dijital çalışanı belirledikten sonra firmaya 20 dk. aday sunumu gerçekleştiriyoruz. Şayet aynı işe uygun iki adayımız var ise müşterimizi ikisiyle de görüştürüp kararı müşteriye bırakıyoruz, tıpkı bir insan işe alım yerleştirme sürecinde adayları sunmak ve kararı firmaya bırakmak gibi aynı şekilde artı ve eksi yönlerini belirterek. Sonrasında robota sadece 1 kez iş süreci tanımlanıyor ve robot 48 saat içerisinde işe başlıyor. 7/24 çalışabilir, hata yapmaz, yıllık izin kullanmaz, çatışmaya girmez, birçok dilde hizmet verebilir, şirket içindeki tüm uygulamalarınız ile uyumludur. Kısaca kendisine tanımlanan tüm süreçlerinizi gerçekleştirir. Siz de daha yaratıcı ve inovatif iş süreçlerinize odaklanır veya müşterileriniz ile sıcak iletişimler kurabilirsiniz.

İşletmeniz/ Girişiminiz sizce ne gibi farkları ortaya koyuyor? İş fikrinizin sizi başarıya taşımasında en etkili unsur nedir?

Robot İstihdam Ajansı şu an Türkiye’de ilk ve başka bir örneği de yok. Bizi ayıran bütün robot yazılımların ve endüstri 4.0’a hizmet edecek robotların tek bir yerden istihdam edildiği başka bir firma olmaması. Her biri kendi yazılımlarını ve satışlarını yapan şirketler. Bizi bir işe alım seçme -yerleştirme firmaları (headhunter) gibi düşünebilirsiniz. Farkımız sunduğumuz hizmet ve adaylarımızın robot olması. Diğer tarafta başka bir tartışma konusu dijital dönüşüm sürecinde dijital çalışanlar ile HR’ın mı BT departmanının mı ilgileneceği konusu. BT çok yoğun yatırım süreçlerine odaklanırken HR yetkinliklerinin sınırlı olması karar verme sürecini zorlaştırıyor. Bizim buradaki fonksiyonumuz departmanlardan bağımsız bu süreci yöneterek ve onlara hazır adaylar sunarak bu yolculuğu birlikte planlamak. Ama kararı onlara bırakmak. Bana ilham veren de bu farklılık oldu açıkçası. Robot istihdamı sağlamak başlı başına bir ayrıcalık.

Kurduğunuz bu yapıda bugün kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

İlk etapta küçük bir kadroyla başladık, ancak gördüğümüz ilgiden memnunuz ve her geçen gün robot istihdam sayımız artıyor. İlerde daha da büyümeyi hedefliyoruz.

Kariyer yolculuğunuzda sizde iz bırakan isimler, kitaplar varsa bizimle paylaşır mısınız?

“GİRİŞİMCİLİK, FIRSATI GÖRME YETENEĞİDİR”

Türkiye’de Betül Mardin idolüm; tanışmayı çok isterim. Her açıdan müthiş bir örnek benim için. Birçok eğitim, seminer, koçluk aldım. Etkilendiğim isimler Acar Baltaş, Güneş Ufuk, Polat Doğru hocalarım. Koçluk almayı öneririm, geniş bir çerçeveden bakarak görmediğiniz, fark edemediğiniz standart düşünme alanınızın dışına çıkmanıza yardımcı olur. Bu görüş seçeneklerinizi arttırır ve hedefe gitmenize zorlaştıran engelleri kolayca aşabilirsiniz. Yurtdışında Pazarlama gurusu olan Philip Kotler’i birçok yerde seminerlerini dinledim. Ufkumu açıyor. “Değeri müşteri ile iletişim kurarak yarat ve kâr edecek şekilde hedef kitlene sun” Ürün/hizmetin müşteri ile işbirliği içinde ve birlikte yaratılması formülünü veriyor, müthiş! Peter Thiel, Malcolm Gladwell’in Outliers (Çizginin Dışındakiler) başarının gerçek hikayesi son dönemde en çok etkilendiğim kitaplardan biri ve Le Guin’in politika, cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, özgürlük gibi kavramları sorguladığı Mülksüzler, bilim kurgu ütopya etkilendim. Seth Godin, Mor İnek ve dip, rework farklı olmak ve girişimcilik açısından fikir verebilecek güzel ve etkili bir kitaplardan. İş dünyasında ezber bozanlar; yılların profesyonellerinden ve yeni girişimcilere pek çok liderin kariyerinden örnek veren karşılaştıkları zorlukları gözler önüne sunan bir kitap öneririm. Sözcüklerin kimliğini, kimliğin geleceğini inşa eder. O nedenle olumlama kitaplarımda başucumdadır. Olumlu ve pozitif düşüncenin başarılı olmada etkisine inanıyorum. Son olarak TEDx konuşmalarını izlemek yaşamın her alanıyla ilgili inanılmaz kıymetli bir arşiv bence.

Bir kadın girişimci olarak Türkiye’de kadın girişimci olmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Siz hiç cam tavanlarla karşılaştınız mı; karşılaştıysanız bunları nasıl aştınız?

Türkiye’de bürokrasi ve finansal anlamda desteklerin artırılması süreci kolaylaştırabilir. Bazı özel dernek ve kuruluşların desteği olmakla birlikte yeterli bulmuyorum. Destek primi, teşvik, vergi avantajları sağlanabilir. Ayrıca dijital dönüşüm, yetkinliklerin artırılması ilgi ve meslek alanlarına yönelik bölgelerine gidilerek koçluk programları düzenlenmesi planlanabilir. Ben hiç cam tavanla karşılaşmadım ancak şirketlerin en tepe yöneticilerine bakıldığında hala kadın sayısı çok çok az.

“Kadın girişimciliği artırmak; kendine güvenli bireyler yetişmesini, daha sağlıklı toplum yapısının ortaya çıkmasını sağlar”

Türkiye’de girişimci kadın sayısı – oranını nasıl değerlendiriyorsunuz? Girişimci kadın gücünü arttırmak neden önemli? Girişimci kadın gücünü arttırmak için geniş çerçevede kimlere nasıl görevler düşüyor?

Kadın girişimciliği artırmak; kendine güvenli bireyler yetişmesini, daha sağlıklı toplum yapısının ortaya çıkmasını sağlar. Kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanması, toplum içinde sahip olduğu rol ve statüsünü güçlendirerek, istihdam da sağlayacaktır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bu daha da önemlidir. Bazı sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde çeşitli illerde projeler gerçekleştirilmekte ise de devlet desteği ile ülke geneline yayılmalıdır. Eğitim yetersizliği, sermaye eksikliği, aile tepkileri, kalıpların yıkılması ve kişisel özgürlüklerini kullanmaları gibi karşılaştıkları sorunları çözmek, motivasyon sağlamak güçlü bir çaba gerektirmektedir. Son dönemde gerek el becerileri ile yeteneklerini sergileyerek, gerek aktif çalışma hayatına katılarak kadın gücünün arttığını görmek son derece sevindirici. Çözüm sürecinde ise hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Durumu iyi analiz ederek darboğazları belirlemek, katılıma teşvik sağlayacak çözümleri sıralayarak harekete geçmek ve önayak olmak, cesaretlendirmek, fikir üretmelerini sağlamak, sosyal algılarını yükseltmek, üreterek kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayarak, refah ve zengin bir toplumun temelini oluşturmak.

Türkiye’nin geleceğinde kadınları nerede ve nasıl görüyorsunuz? Geleceğe yönelik öngörü ve hedefleri ele almak gerekirse, önümüzdeki 5- 10 ve 20 yıllık gelecek planında kadının gücünü ve ekonomiye katılım oranlarını değerlendirebilir misiniz?

Dünyada cinsiyetsizlik kavramı konuşuluyor, Türkiye’de de bir süre sonra cinsiyet kavramının önemini yitireceğini düşünüyorum. Öte yandan gündelik yaşamda dijitalleşme önemi artarken diğer yandan elle yapılan zanaat işlerinin de yetenekli vasıflı zanaatkarların da aynı şekilde önem kazanacağını düşünüyorum. 2030 yılına kadar tüm dünyada kadınların daha kalifiye rollerde görev alacağını ve dijital becerilerinin arttırılmasının kendilerine avantaj sağlayacağını söyleyebilirim. Uzaktan çalışan ve kendi işini yapan birçok kadın olacak. Startup’ların, KOBİ’lerin, büyük şirketlerin ve yatırımcıların destek sağlayarak güvenilir ilişkiler ve iş fırsatları sağlaması önemli. Kadın kurucular, kadın işletme liderlerinin platformunuz olan Kadın Dostu Markalar gibi birbirleri içerisinde desteklemeleri gelecekteki kadın ihtiyaçlarını belirlemekte rol oynayacak. Devlet tarafından sunulan uluslararası yatırımcılar için uygun koşullar sağlaması kadınların ekonomiye katılımını da destekleyecektir.

Bugün yolun çok başında olan, yarının liderleri gençlerimize ışık tutmak adına varsa

eklemek istedikleriniz, yaşama dair tavsiyelerinizi de öğrenmek isteriz.

Bir yerde okumuştum: Süslü bir unvan birini lider yapmaz. Sadece uzmanlık alanlarında kendini geliştirmekle kalmasınlar, başka disiplinlerle de ilgilensinler. Günümüzde liderlik tanımının da değiştiğini; e-ticaret, sosyal medya, dijital platformlarda etkili iletişimi olmamanın liderlik kalitesini etkileyeceğini düşünüyorum. Küresel becerinin konuşulduğu bu günlerde; global konuşma dili İngilizceye öncelikle önem versinler. Dijital ve teknoloji alanında yetkinliklerini kesinlikle artırmalılar. Bazı şeyler makineleşemez özel el becerileri var ise onları geliştirmek ve yaygınlaştırmak ile ilgili çaba harcasınlar. Girişimcilik fırsatı görme yeteneğidir. Odaklarını iyi belirleyip planlamalarını ona göre yapsınlar. Esnek ve işbirlikçi bir yaklaşımı benimsemeleri global dünyada avantaj sağlayacaktır. Bir yandan işlerinizi güçlendirirken, bir yandan kendi zihinsel sağlığınızı önemseyin, bunun organizasyonunuzu ve tüm çalışanlarınızı etkileyeceğini unutmayın. Zaman zaman dijital detox yapın, iş ve özel yaşam dengesini önemseyin. Zayıf taraflarınızı geliştirmeye çalışın, dinlemeyi ve hayır demeyi bilin.

“Yaşamın bir provası yok, konfor alanından çıkmak ve risk almak gerekiyor”

Kadın girişimci adaylarına ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

“Girişimci olmak” dışadönük, cesur ve özgüvenli kişilik özelliğine sahip olmak demek bana göre… Kendilerindeki potansiyeli açığa çıkarsınlar, deneyim yaşamaktan, hata yapmaktan korkmasınlar. Bana göre en zor kısmı doğru zamanda harekete geçmek çünkü başladıktan sonra gerisi gelecektir. Konusunda uzman kişilerden danışmanlık almalarını tavsiye edebilirim hata riski azalır, ön göremedikleri süreçlerde paniklemezler. Güçlü kişilerle ilişkiler kurup fikir alışverişi yapsınlar. Gerektiğinde yardım istemek onları asla aciz yapmaz. Uzlaşmacı ve işbirlikçi olmak daima iyidir. Hepimizin kör noktaları var, zayıf yönlerimizi geliştirmek, alışkanlıkları değiştirmek, yeni bir şeyi denemek kolay değil. Bunca yıllık tecrübeme istinaden; müşterilerini dinleyen, rakiplerini gözlemleyen, çalışanlarını mutlu eden hiçbir organizasyon başarısız olamaz. Sanat ve bilimden uzak kalmasınlar.

Girişimcilere İki önerim olacak: biri işletmeleri için; insan ve makine yakınlaşması insanlık için harika kazanımlar yaratacak daha insani çalışma şartları sunacak. Teknolojiden korkmak, mega dönüşüme ayak uydurmaya direnen şirketler için zorlayıcı olacak. Robot İstihdam Ajansı olarak; dijital çalışanlar ile bu dönüşümde dengeyi yakalamalarını, bütüncül kullanmayı öğrenmelerini, iş- özel yaşam dengesini sağlamayı hedefliyoruz.

İkincisi bireysel olarak; meraklı olun, endişelenmeyin, başarısızlıktan ve denemekten korkmayın. Eğer denemediyseniz, nereden bileceksiniz? Yaşamın bir provası yok, konfor alanından çıkmak ve risk almak gerekiyor. İç sesinizi dinleyin O size bunu hissettirecek ve etrafınızdaki herkes ne söylerse söylesin vazgeçmeyeceksiniz. Kendinize inandığınızda yola çıkın. Arada fırtınaya, yağmura yakalanacak, arada güneşli günler göreceksiniz. Kendinizle yeni bir yolculuğunuz başlayacak. İlk kez araba kullanmak, ilk kez tekne kullanmak gibi, rotayı siz belirleyecek ve sorumluluğu alacaksınız. Özgür iradenizle, keyfini çıkarın…

Bireysel ödülleriniz var mıdır? Bildiğiniz yabancı diller, üyesi olduğunuz veya yönetiminde bulunduğunuz diğer sivil toplum kuruluşları nelerdir?

Bu konu benim değişimime bir örnek. Değişim yaşamın kendisidir. Pandemi öncesi dernek üyeliklerim vardı. Bazıları kendileri için yararlı şeylere öncelik veriyorlar, bazıları hakikaten amaca yönelik çalışıyorlar. Pandemi sonrası hiçbir dernek üyeliğimi yenilemedim çünkü bakış açım değişti. Ben kendimi global oyuncu olarak görüyorum. Amaç yararlı, sorumlu ve şefkatli olmak değil mi? Bazen Afrika’daki çocuklar için yardım toplamak, bazen Bursa’daki öğrencilere kitap yollamak, bazen yaşlılar için, bazen ormanlar için. İçimden gelen ve bütçeme uygun her yerde olmak ve gönüllülerle paylaşmak bana kendimi daha iyi hissettiriyor. Bunların dışında; sosyal sorumluluk projesi kapsamında, başka şirketlerde çalışan arkadaşlarım ve gönüllü doktorlar ile görüşerek İstanbul’da 100 ün üzerinde firmada

meme kanseri tarama” organizasyonu gerçekleştirdim. Bu sayede işten doktora gitmeye zaman bulamayan mavi ve beyaz yaka çalışanlara “yerinde” ve ücretsiz meme taraması yaptırarak, erken teşhisin önemi gösterip farkındalık sağladık. Her yıl 1 kez mutlaka kontrollerini yaptırmalarını öneririm. İngilizce ve Almanca biliyorum. 2000 başlarında danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenen satış ödülleri yarışmasında birincilik ödülü almıştım.


5,0/(2)
15 Haziran 2022 Çarşamba
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler