Japonya’da televizyon yayınlarından sorumlu olimpiyat yetkilileri kadın sporcuların ‘cinsellik çağrıştıran’ görüntülerini yayınlamama kararını uyguluyor.
Olimpiyatlar öncesinde komite başkanının cinsiyetçi sözlerine yönelik tepkilerin, özür dilemesine rağmen istifa etmesi sonucunu doğurduğu Tokyo’da, devam eden olimpiyatlarda toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki tartışmalar da sürüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda temkinli davranan Japonya’da televizyon yayınlarından sorumlu olimpiyat yetkilileri kadın sporcuların ‘cinsellik çağrıştıran’ görüntülerini yayınlamama kararı aldı ve uygulamaya konuldu.
‘Cinsel değil, spor çekiciliği’ mottosu
Olimpiyat Yayınları Servisi Başkanı Yiannis Exarchos, ‘Cinsel değil, spor çekiciliği’ mottosunun yayınlarda uygulanmaya çalışıldığının altını çizerken sahada ve ekranda cinsiyet eşitliğine ulaşmanın hedeflendiğini belirtti. Exarchos, yaptıkları yayıncılığın eski olimpiyat oyunları yayıncılığına benzemediğini de dile getirerek, “Geçmişteki yayınların aksine vücudun bazı bölümleriyle ilgili ayrıntıları Tokyo Oyunları’nda televizyonda yakından göremeyeceksiniz.” dedi.
Cinsiyet eşitliğinin sadece yayınlarla sınırlı tutulmadığının da altını çizen Yiannis Exarchos, bir yandan kadınların yaptığı sporları daha fazla ekrana taşıdıklarını belirtti. Karışık müsabakaları da ekranlara taşıyan olimpiyat yönetimi, kadınlar hentbol ve voleybol takımlarının final karşılaşmalarını erkekler finalinin ardından yayınlama kararı almıştı. Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nda Japon yayıncılığının sarf ettiği çabaların kaynağında ise Japon medyasının spor dallarında kadın erkek eşitliğine riayet etmemesi bulunuyor. “Cinsiyet konusunda tek taraflılar” diyen Japon olimpiyat yüzücüsü: “Birçok kanal kadın sporcuları sadece atlet yerine kız, eş ya da anne olarak görüyor. Görünüşe de büyük önem veriliyor. Televizyon kanalları sporcuları ‘güzel’ ve ‘seksi’ olarak tanımlıyor. Onlar hem güzel hem de güçlü olabilir. Ama sadece kadın değiller.” dedi.
Alman ve Norveçli sporculardan protesto
Almanya’dan jimnastikçiler, ‘cinsel sömürü’ olarak gördükleri formalara tepki olarak Tokyo Oyunları’nda bacaklarını ayak bileklerine kadar kapatan formalar ile yarıştı. Bu protestolardan bir diğeri de oyunlardan önce Avrupa’daki bir karşılaşmada Norveç kadın plaj hentbolu takımından geldi. Bikini giymeyi reddeden oyuncular, tayt şortlarla sahaya çıktı. Fakat forma kurallarına uymadıkları için para cezasına çarptırıldı.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.