Kadın Girişimciler İhracatta ‘TİM WINGS’ İle Kanatlanacak

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 05 Haziran 2024 Çarşamba

Kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırma hedefiyle ‘TİM WINGS’ tarafından hayata geçirilen ‘İhracatta Kadını Destekleme Paketi’ programının ikinci toplantısı EİB ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleşti. 

Türkiye, büyüme hedeflerine ihracat odaklı ulaşmak için verimliliğini, dış pazarlardaki etkinliğini artırmaya çalışırken, buna kadınların desteğini de alarak ulaşmak istiyor. Bu kapsamda kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmayı ve ihracat ailesine yeni firmalar kazandırmayı amaçlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Eximbank, İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş. ve Türk Standartları Enstitüsü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde paylaştıkları ‘İhracatta Kadını Destekleme Paketi’ programını hayata geçirmeye başladı.

‘TİM WINGS’ (Women International Networking and Global Sales) çatısı altında yürütülen ‘İhracatta Kadını Destekleme Paketi’, Akbank Dönüşüm Akademisi ile planlanan pilot illerdeki eğitim programlarının ikincisi İzmir’de gerçekleşti. ‘İhracatta Sınırları Aş’ başlıklı eğitim programı, İnovakademi, Akbank Dönüşüm Akademisi, TİM işbirliği ile Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ev sahipliğinde düzenlendi. ‘Dış Ticaret’, ‘Finansal Okuryazarlık’, ‘Yeşil Dönüşüm’, ‘Dijital Pazarlama’, ‘E-Ticaret’, ‘İhracata Yönelik Devlet Destekleri’, ‘Hedef Pazar Analizi’, ‘Gümrükleme’ başlıkları altında ele alınan eğitim programında kadın girişimcilere ihracat odaklı bilgiler verildi.

“İhracatta Sınırları Aşan Ekonominin Güçlü Kadınları’nı Yürekten Kutlarım”

İhracatta Sınırları Aşan Ekonominin Güçlü Kadınları’nı Yürekten Kutlarım

TİM WINGS çatısı altında yürütülen eğitim programında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact ve UN Women-UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’ne (WEPs) ilk imza atan, kadınlara ve gençlere yönelik EİB Export-Up Mentörlük Programını kurgulayan ilk birlik olduklarını anımsattı. Gerek TİM gerekse sürdürülebilirliğin öncüsü EİB olarak ülkenin kalkınması için çalıştıklarını ifade eden Eskinazi, kadınların da buna katkısına tanık olduklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Yarattıkları katma değerle fayda sağlayan kadınlarımızın sayısının günden güne artmasına şahit olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.

TİM WINGS Projesi ile TİM, Eximbank, İGE ve TSE ile el ele verdi ve kadın ihracatçılarımız için büyük bir finansman desteği oluşturuldu. Bugüne kadar birbirinden başarılı işlere imza atan ‘İhracatta Sınırları Aşan Ekonominin Güçlü Kadınları’nı yürekten kutluyorum.”

“Türkiye İhracatla, İhracat Kadınla Büyüyecek”

Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli de söz aldığı eğitim programında ‘Türkiye ihracatla, ihracat kadınla büyüyecek’ mottosuyla yola çıktıklarını ve ihracatta kadını destekleme projesi TİM WINGS’i 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kamuoyu ile paylaşmanın ardından hemen harekete geçtiklerini kaydetti.

Seyfeli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öncesinde TİM Sürdürülebilirlik ve İnovasyon çalışma grubunun altında, Kadın İhracatçıyı Geliştirme Komitemizi kurduk. Kadın Konseyi çalışma grubundan tanıştığımız, birlikte olmaktan, çalışmaktan zevk aldığımız beş kadın ihracatçı bir araya gelerek fikirlerimizi paylaşmaya başladık.

Türkiye İhracatla, İhracat Kadınla Büyüyecek

TSE’nin çıkarmış olduğu TSE-K 645 sertifikası için kollektif bir çalışma yürüttük. Ayrıca İGE AŞ ve Eximbank yetkilileriyle bir araya gelerek kadın ihracatçılara sağlanacak olan faydalar konusunda hem fikir olup yola çıktık. Kadın girişimci ihracatçı firmalarımıza yönelik TİM, Türk Eximbank, İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş. ve Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte büyük bir destek paketi oluşturuldu ve girişimci belgesi olan kadın ihracatçılara 13 milyar liralık finansman desteği sağlanacak.

TSE-K 645 Kadın Girişimci Belgelendirme Kriteri, Eximbank Kadın Girişimci Sertifikasyonu'na sahip ihracatçı firmalara piyasadaki mevcut faiz oranının 4 puan altında, 3 yıla kadar vadeli 4 milyar lira kredi kullandırılacak. Söz konusu sertifikaya sahip firmalara yine Eximbank tarafından uygun faiz oranları ile 10 yıla kadar vadeli 200 milyon dolarlık döviz kredisi imkânı sunulacak.”

Seyfeli, ayrıca İGE A.Ş.’nin söz konusu firmalar için 2.3 milyar liralık kefalet desteği vereceğini ve yüzde 1,25 olan kefalet komisyonunu bu firmalar için yüzde 1'e indirilirken iki bin liralık başvuru ücretinin de almayacağını belirtti. Hedef ülkelerdeki yurt dışı etkinliklerinde de kadın girişimcilere ekstra puan ilavesi sağlanacağını ve tüm bunlar adına ‘Kadın Girişimci Belgelendirme Kriteri’ için TSE'nin web sitesine başvuru yapılabileceğini ifade etti.


0/(0)
05 Haziran 2024 Çarşamba
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler