UEZ 2023’TE “İŞ HAYATINDA KADININ YERİ” KONUŞULDU

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 29 Nisan 2023 Cumartesi


Dünyadan ve Türkiye’den birbirinden değerli konuşmacıları ve iş insanlarını buluşturan UEZ- Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İş Yaşamı ve Refaha Katkıları” oturumu gerçekleştirildi.

Türkiye’de ve dünyada kadının iş hayatının her kademe ve alanında daha çok yer alabilmesi için neler yapılabileceği, iş dünyasının önde gelen şirketlerinin bu amaç doğrultusunda ne gibi inisiyatifler aldığı ve ne gibi projeler yürüttüğünün görüşüldüğü oturum, Bank of America Yatırım Bank A.Ş. sponsorluğunda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Bank of America Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Bank of America Türkiye Ülke Yöneticisi Banu Başar’ın yaptığı oturuma BigChefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli, Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş, Insider Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nurtaç Ziyal Afridi ve Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin katıldı.

“Sürdürülebilirlik adına daha vicdanlı kapitalizme ilerleniyor”

banu basarGerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İş Yaşamı ve Refaha Katkıları” oturumuna katılan Bank of America Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Bank of America Türkiye Ülke Yöneticisi Banu Başar, büyük resme bakıldığında herkesin zor günlerden geçtiğine fakat insanlık bağlamında herkesin umutla ve dayanışmayla daha iyi günler için kararlı bir şekilde ilerleyeceğine vurgu yaptı. İş dünyası olarak odağın sadece büyüme ve kâr olmaması gerektiğini belirten Başar, günümüzde sürdürülebilirlik adına daha vicdanlı bir kapitalizme doğru ilerlendiğini ifade etti. Başar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ekonominin büyümesi ve sosyal gelişim, toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadın istihdamının desteklenmesi ve istihdam oranlarının yaygınlaşması ile mümkün. Kapsayıcı bir kurum kültürü ile tüm yönetici ve çalışanların kültür eşitliğine inandığı bir çalışma ortamı yaratmamız gerekiyor. Türkiye’deki tüm dünyada kadınların temsiline bakıldığında profesyonel iş hayatında kadınların genel iş gücüne katkısı yüzde 36,4; yönetimde bu oran yüzde 17 ve CEO temsilinde ise yüzde 3. Gelişmiş ülkelerde oranlar çok daha yüksek ve eşit durumda temsiliyet söz konusu.”

“Kadınları tedarik zincirinde daha fazla görmeliyiz”

gamze cizreliGünümüzde dünyanın daha vicdanlı ve onarıcı liderlere ihtiyacı olduğu vurgusuyla konuşmasına başlayan BigChefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli, aslında şirketlerin ve liderlerin sadece kendi ortaklarını daha yükseltmek dışında birçok toplumsal fayda da yaratmak zorunda olduklarını dile getirdi. Toplumsal cinsiyet eşitliği bu yüzden çok mühim olduğunu da belirten Cizreli, kadınların bu konuda daha duyarlı olduklarını aktararak, kadın olmanın, kadın çalışan olmanın, kadın girişimci olmanın çok kolay bir yolculuk olmadığını ifade etti. Cizreli, “Sektörümüz özelinde kadın istihdamı düşük, zira birtakım toplumsal engeller var. Hiç olmazsa kadını tedarik zincirinde daha çok görelim. Türkiye’de kadın tarımda yüzde 40 oranlarında var olsa da sadece binde sekizi kendi işinin sahibi. Çoğu da zaten ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Devletin de kotalarla destek vererek toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına çalışmalar gerçekleştirmesi ve bunu el ele başarmamız gerekiyor” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Kız çocukları büyüdüklerinde belli bir yerden sonra cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyuyorlar

ilke toptaşMeta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş, “Hem eşitlilik hem kapsayıcılık noktasında toplumsal cinsiyet eşitliğini bir iş olarak görmek gerekiyor. Meta Türkiye olarak hibrit çalışma oranımız yüzde 75 ve uzaktan çalışmayı ilk olarak kadınlar tercih ediyor. Pandemi sonrasında Instagram’da kadın girişimi ikiye katlandı. Yarattığımız platformda toplamda şu an grubun yüzde 89’u ihracat için bu platformda ve bu durum kadın girişimcilerin dünyaya açılması açısından çok değerli. Dijital becerilerin artması çok değerli. Kişisel beceriler olarak da kadınların geliştirilmesi, motivasyon sağlanması ve cesaretlendirilmesi gerekiyor. Maalesef kadın rol modellerin eksikliğinden kaynaklı olarak kız çocukları büyüdüklerinde belli bir yerden sonra cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyuyor. Bu noktada rol modellerin ve sponsorlukların çok değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Eşitsizlik en büyük motivasyonumuz olmalı”

hande çilingirInsider Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir, “Dünyada fonların ve yatırımcıların gerçekleştirdiği yatırımların yalnızda yüzde 8’inin bir kadın kurucu ortağı var. Özellikle bizim gibi belirsiz ortamlarda kararların bir kısmı veriye, bir kısmı hisse dayanıyor ve kadınların hissiyatının daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu durum bizlere avantaj ve mutluluk sağlıyor. Eşitsizlik en büyük motivasyonumuz olmalı. Teknoloji ve kadının bir arada olduğunda çıkan algıyla başa çıkmak ve algıyı değiştirmek için işimizin formunu iyi bilmemiz gerekiyor. Bu algıları yıkmak için, kadınların kelebek etkisi yaratmak için bir motivasyona sahip olması gerekiyor” dedi.

“Şirketler ve toplum olarak engelleri kendimiz yaratıyoruz”

Nurtaç Ziyal Afridi jpegYönetim kademelerine kadınların temsilinin yüzde 60, çalışanların ise yüzde 53 olduğu bilgisini vererek söz alan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nurtaç Ziyal Afridi, “Nedenleri sorguladığımız zaman, aslında şirketler ve toplumsal kesimler olarak kendimize engeller koyduğumuzu göreceğiz ve aslında bunlar kendi yarattığımız engeller” dedi.  Çeşitli faaliyetlerde kadınların ekonomiye katkısı göz ardı edilmemesi gerektiğinde dikkat çeken Afridi, “Kadın start-up kurucularının yatırımlarını fonlamaya öncelik veriyoruz. Bütün şirketlerimizde böyle bir inisiyatif başlattık. Şirket olarak kendimize engeller koyuyorsak, bunları aştığımız zaman sadece cinsiyet eşitliği değil, kendimizi kısıtladığımız birçok konuda da önümüzü açmış olacağız. Kadınların çalışma hayatına ve tedarik değer zincirine katılımlarına teşvik edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

sitare_sezgin_wp2“Toplumsal cinsiyet eşitliği olması gerektiği yere gelene kadar buna odaklanmalıyız”

“Kadın olarak kendi cam tavanlarımızı kendimiz yaratıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, “Nedense siyaset, iş dünyası ve üretimde kadın istihdamında yüzde 50 oranlarına çok seviniyoruz. Aslında bunun devlet tarafından desteklenerek uzun süreli politikalarla olması gereken sayılara ulaşması gerekiyor. Kadın liderlerin çoğunlukta olduğu şirketlerdeki farka bizzat şahit oldum. O yüzden ben de bir kadın yönetici olarak İK projelerinde eşitlik ilkesiyle hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadın yönetici sayısını artırmak için organizasyon gelişim programlarına önem vermek gerekiyor. Kadın çalışan oranımız geçtiğimiz 2 yılda yüzde 39’dan yüzde 51’e çıktı. Yönetim kadrosunda yüzde 40’lara ulaşmış durumdayız ama tabii ki bu oranlar yeterli değil. Toplumsal cinsiyet eşitliği, olması gerektiği yere gelene kadar buna odaklanılması gerekiyor” şeklinde konuştu.


0/(0)
29 Nisan 2023 Cumartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler