GÜLÇİN ARSLAN HAZAR: “EN BÜYÜK ÖĞRETİLERİM, DENEYİMLERİM”

Kategori : Kahve Sohbetleri
Oluşturma Tarihi : 24 Aralık 2021 Cuma

Kariyer yolculuğunda en önemli desteğin ve yol göstericinin ailesi olduğuna vurgu yapan, bu yol göstericiler ışığında çok çalışıp iş dünyasında doğru yol haritaları belirleyerek yürüdüğünü anlatan ve bugün 80 ülkeye ihracat yapan büyük bir marka olma özelliğine sahip Arbella’nın genç, dinamik ve başarılı Genel Müdürü Sn. Gülçin Arslan Hazar ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bu yıl 12.sini düzenleyecekleri uluslararası fotoğraf yarışmasında, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için önemli bir kategoriyi de  “kadın” a ayırarak önemli bir farkındalık adımı atan Arbella markasının bugüne gelişine kadar sunduğu özel katkılarıyla Gülçin Arslan Hazar’ı biraz da kendisinden dinleyelim…

Gülçin Arslan Hazar kimdir; Nasıl bir eğitim aldınız? Aile hayatınız ve İş hayatına girişiniz? Sosyal yönlerinizden de bahsederek, biraz sizi sizden dinleyebilir miyiz?

1983 yılında Mersin’de ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldim. Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde aldığım eğitim sonrasında ilk iş deneyimimi Kanada’da edindim. 2006 yılında Arbel Grup firmasının finans ve kambiyo bölümünde işe başladım. O zamanlar aile şirketi olan, bugün uluslararası bir firmaya dönüşen firmamızda, makarna bölümünün başındayım. 2008 yılında evlendim ve 10 yaşında bir kızım var. Hem iş kadını hem anne olarak gezmek ve yeni kültürler keşfetmek en büyük zevklerimden diyebilirim. Bunun yanında kitap okumak vazgeçilmezlerimden.

GÜLÇİN ARSLAN HAZAR:  “EN BÜYÜK ÖĞRETİLERİM, DENEYİMLERİM”Kariyeriniz için neler hayal etmiştiniz? Bu yolculukta sizlere yol göstericiler oldu mu? Hayal ettiklerinizle geldiğiniz nokta arasında hikayeniz nereye evrildi?

Aslına bakarsanız ailem, kariyerim için bana çok iyi bir yol gösterici oldu. Tabii ki başlarda, yani daha işin kalbine girmeden, işleyişin daha kolay olacağını hayal ediyordum. Ancak başarıların sadece çalışmak ve doğru yol haritaları belirlemek olduğunu zamanla öğrendim. İlk iş deneyimimde hemen bir noktadan başlayacağımı hayal ederdim. Ancak muhasebeden finansa, ihracat dokümantasyonundan ithalata kadar birçok alanda bilgi sahibi olmam ve tüm detayları öğrenmem gerektiğini, işin içine girince anladım.

Örneğin; işe başladığımda, şu anki gibi dünyada bakliyat sektöründe söz sahibi bir firmaydık, makarna sektörüne de yeni adım atmıştık. Ailemin, bakliyat sektörü yerine makarna sektörü üzerinde bir kariyer planlaması yapmam gerektiğini söylemesini, önce çok yadırgamıştım. Fakat iki sene sonra, bir yurt dışı fuarında, kendi ellerimle büyüttüğüm yapının meyvelerini topladığımı gördüğümde, onlara teşekkür ettim. Şimdi ise Arbella olarak 80 ülkeye ihracat yapan büyük bir marka haline geldik.

Bir kadın yönetici olarak şirketinizde öncülük ettiğiniz uygulamalar olduğunu biliyoruz. Bunlardan biraz bahseder misiniz?

Bir kadın yönetici olarak, ilk adım atılması gereken yerin kendi iş yerimiz olduğunu düşündüm. Öncelikli olarak, iş yerimizdeki kadın çalışanlarımızla daha fazla iletişim kurmakla yola koyulduk. Konuyla ilgili değerlendirmelerini, deneyimlerini ve fikirlerini konuşarak büyük resmi birlikte çizdik. Zamanla, firmamızdaki kadın çalışanlarımızın sayısını artırmak için pozitif ayrımcılık yaptığımız da oldu. Dün olduğu gibi bugün de birçok kadın çalışanımızla birlikte, markamıza iyi bir ivme kazandırmaya devam ediyoruz.

Gelecek 10 yılda şirketinizde nasıl bir değişim hedefliyorsunuz?

Arbella olarak, gelecek 10 yıl için uluslararası piyasada marka değerimiz ile birlikte satış hacmimizi büyütmek en öncelik hedeflerimizden. Büyüme hedefimiz ile paralel, üretimde karbon ve su ayak izimizi en aza indirmek için projelerimizi tamamlayarak gelecek nesiller için tarafımıza düşen görevleri yerine getirmek, diğer en önemli hedeflerimizden.

GÜLÇİN ARSLAN HAZAR:  “EN BÜYÜK ÖĞRETİLERİM, DENEYİMLERİM”Dünyada iş yapma koşulları değişti; kadınlar artık her sektörde var ve çok aktifler. Sektörünüzde de kadın temsili oranları birçok sektörde olduğu gibi her dönem artıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? İş dünyasında kadının rolü nasıl bir geleceğe doğru ilerliyor?

İş dünyasında kadının yeri her geçen dönem yükseliyor. Ancak eşitlik olarak toplumda hala önyargıların olduğu ve bunları aşmak gerektiği inancındayım. Gelecek dönemde bu önyargıları yıkmak için biz kadınlara daha çok görev düştüğünü düşünüyorum. Ben de bir kadın yönetici olarak bunun ile ilgili desteklerimi sürdürmeye devam edeceğim.

Yönetim felsefenizden ve size ışık tutanlardan bahseder misiniz? ( örneğin; iz bırakan kitaplar, kişiler, benimsediğiniz görüşler, özlü sözler… vs. )

Yönetim felsefemde bana ışık tutan birçok öğreti oldu diyebilirim. Ama sanırım en büyük öğretilerim deneyimlerimdi. En iyi ışık tutan kişiler ise ailem dememek büyük haksızlık olur.

COVID-19 salgını, dünya genelinde bugüne kadar alışık olmadığımız bir tablo yarattı. Nasıl aşılacağını ve ne zaman sonuçlanacağını tam olarak bilemediğimiz bir krizle karşı karşıyayız. Bu süreçte şirketinizde ne yönde çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Firmamız, öncelikle dünyayı saran Covid-19 pandemisini çok yakından takip etti ve hızlı aksiyonlar aldı. Ülkemizde Covid-19’un görüldüğü ilk andan itibaren, şirketimizde çalışanlarımızın sağlığını koruyan ve gerekli tedbirlerin alınmasını izleyen bir ekip kurduk. Makarna, tamamen doğal ve pratik bir tüketim ürünü olması sebebiyle, Covid-19 döneminde büyük bir talep gördü. Bu nedenle, öncelikli olarak ürün çeşitliliğimizi azalttık, üretim verimliliğimizi artırdık. Böylelikle milyonların sofrasına doğallık ve lezzetle misafir olduk.

Şirketinizde kadın çalışan oranı nedir? İK süreçlerinizde cinsiyet eşitliğinin önemi ve önceliğinden bahseder misiniz?

Kadın çalışan oranımız her yeni dönemde artmaya devam etmekte.  İK süreçlerinde ekip arkadaşları ararken cinsiyet eşitliğinin önemi çok açık ve net bir şekilde biz yöneticiler tarafından belirtilmiştir.

Yönetimde olduğunuz süreçte öncülük ettiğiniz kurumsal sosyal sorumluluk projeleriniz var mı? Özellikle sürdürülebilir kalkınma ve toplumda kadının güçlenmesine dair ne gibi çalışmalar ortaya koymaktasınız?

Sosyal sorumluluk anlamında en büyük önceliğimiz eğitim oldu diyebilirim. Yapımını üstlendiğimiz ve devletimize hibe edilen bir okulumuz var. Bu okulda okuyan, başarılı öğrencilerimize desteğimiz de ilk günden beri devam ediyor.  Ayrıca yöremizdeki kadın kooperatifleri ve üreticileri ile hep iç içe olmaya önem veriyoruz. Örneğin; Arbella’da kurutulmuş ıspanak ile yapılan ürünlerimizde, yöremizdeki kadınlarımızın kurutup öğüttüğü ürünleri kullanıyoruz. Böylelikle hem dayanışmayı artırıyor hem de katma değer yaratmaya çalışıyoruz. Ve ayrıca, Arbella olarak bu yıl, 12.sini düzenleyeceğimiz uluslararası fotoğraf yarışmamız mevcut. Fotoğrafçılık alanında uluslararası düzeyde binlerce katılımcı ile bu projemizi sürdürmeye devam ediyoruz. Bu yılki yarışmamızı üç ana başlık altında belirledik. Bu başlıklardan biri ve bence en önemlisi “Kadın Her Yerde”. Bu başlıkla biz de Arbella olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek istedik.

GÜLÇİN ARSLAN HAZAR:  “EN BÜYÜK ÖĞRETİLERİM, DENEYİMLERİM”İş dünyasında cinsiyetleşmiş meslekler hakkında önemli bir dönüşüm sürecinde olduğumuzu görüyoruz, ancak hala yolun başındayız. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İş dünyasında kadının yeri gelişiyor ancak daha uzun bir yolumuz olduğunu düşünüyorum. Eğitime verilen önemin artması ilk etken; daha sonra da önyargılarımızdan kurtulmalıyız. Biz kadınlardan evde yönetici olmamız beklenmekte, ancak bunun bir dayanışma içerisinde yürütülmesi ve bu sorumlukların paylaşılması gerektiği bilincine toplum olarak varılmalı. Bu hassas konular, önce aile içinde öğretilmeli, toplum genelinde de yaygınlaşmalı. Ailede başlayan davranışsal öğretilere ek olarak alınan eğitimlerimizle hiçbir iş kolunun cinsiyetleşmiş olmasını beklememeliyiz.

Günümüzde bilinmesi artık kaçınılmaz olan yabancı dillerle aranız nasıl?

İngilizce bilgim ileri seviyede. Başlangıç seviyesinde olduğum Almanca ile de aramız çok iyi, her gün daha iyiye gidiyor. Benim için yeni bir macera olan İspanyolca serüvenine de, kızıma destek olmak amacı ile başlıyorum diyebilirim. Öğrenmenin ne yaşı ne de zamanı olduğuna gönülden inanıyorum.

Üyesi olduğunuz veya yönetiminde bulunduğunuz sivil toplum kuruluşları var mıdır?

Bir süre Girişimci İş Kadınları Derneği üyeliği yaptım, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliğim de devam ediyor.


0/(0)
24 Aralık 2021 Cuma
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler