ŞİŞLİ BELEDİYESİ “ŞİDDETSİZ BİR ŞİŞLİ İÇİN” ÇALIŞIYOR

Kategori : Kamu
Oluşturma Tarihi : 22 Nisan 2021 Perşembe

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmeyi amaçlayan Şişli Belediyesi, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ile diğer belediyelere de örnek olmasını umduğu bir iş birliği protokolüne imza attı. Şişli Belediyesi, bu protokol ile kadın komşularının şiddet ve istismarla mücadelede hukuki taleplerinin karşılanmasına destek olacak.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ “ŞİDDETSİZ BİR ŞİŞLİ İÇİN” ÇALIŞIYORŞişli Belediyesi, kadınlara yönelik şiddete ilişkin toplumsal farkındalığı arttırmak ve şiddetle mücadele mekanizmalarını yaygınlaştırmak amacıyla İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ile iş birliği protokolü imzaladı. İş birliği protokolü, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu ile İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu’nun katılımı ile 9 Mart Salı günü imzalandı.

Protokolün İçeriği ve Amacı

Protokol kapsamında, geçtiğimiz 25 Kasım’da faaliyete geçen Şişli Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’ne başvuran kadınlar, haklarına ilişkin bilgiye kolayca erişebilecekler. Toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli çalışmalarda bulunan İstanbul Barosu’nun avukatları, bu merkezde kadınlara ücretsiz destek verecek.

Tüm Belediyelere Örnek Bir İş Birliği

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin konuya ilişkin konuşmasında, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ile imzaladıkları bu protokol sayesinde, Şişli Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’nde, kadınlar için hayati öneme sahip olan haklara ilişkin bilgiye erişim sağlama işlevinin de hayata geçirildiğini vurguladı. Bu protokolün, kadınların şiddetle mücadelede güçlendirilmesinin en önemli parçalarından birine zemin oluşturacağının altını çizen Keskin, kadınların, haklarına ilişkin bilgiye erişmeleri konusunda destekleyici rol oynayacak bu protokolü imzalamış olmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirdi.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ “ŞİDDETSİZ BİR ŞİŞLİ İÇİN” ÇALIŞIYORKeskin sözlerine şöyle devam etti: “Kadın cinayetleri siyasidir ve bizim gibi yerel yönetimler bu işbirliklerini doğru zemine oturtabilirse bu cinayetler azalacaktır. Bize düşen eğitim, danışmanlık hizmeti vererek ortak paydayı yaratmaktır. Göreve geldiğim günden bu yana bütün komşularım, çalışma arkadaşlarım, sivil inisiyatifteki arkadaşlarımla birlikte kadını önceleyen hizmetleri hayata geçirmeye gayret ediyoruz.”

Bu amaçla kadın istihdamını artırmayı öncelikli hedef olarak belirledikleri “Aşevi/Sosyal Mutfak” ve eve hapsolmuş kadınları hayata katarak, onların emeklerini değerlendirebilecekleri ortamları yaratmaya çalışmak amacıyla “Mahalle Evleri” projelerini hayatta geçirdiklerini de kaydeden Keskin: “Bu iş birliğinin, tüm belediyeler için bir örnek oluşturmasını umuyor, kadınların şiddetle mücadelede güçlenerek sığınak ve danışma merkezlerine ihtiyaç duymayacakları bir yaşam hayal ediyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

“Haklarını bilmek şiddetin önlenmesi için çok önemli”

ŞİŞLİ BELEDİYESİ “ŞİDDETSİZ BİR ŞİŞLİ İÇİN” ÇALIŞIYORTörende konuşma yapan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, bu protokolün kadınların haklarını öğrenmesine yardımcı olacağını, haklarını bilen kadınların da şiddetin önlenmesinde hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Moroğlu: “Biz hem bilgilendirme yapacağız hem de yargı yoluna başvurmak isteyen kadınların adalete erişimlerine yardımcı olacağız. Geçen yıl Baro’nun Adli Yardım Bürosu’na 13 binden fazla başvuru yapıldı. Bunun 12.100’ünü şiddete uğrayan kadınların korunma talebi oluşturuyor. Bu noktada işinde son derece bilgili avukatlarla kadınların yanında yer aldık.” dedi. Kadın haklarının insan hakları ve kadın haklarının ihlalinin insan haklarının ihlali olduğunu savunan Moroğlu, bunu önlemenin en önemli yolunun hakkını bilmekten geçtiğine dikkat çekti. Bu işbirliği ile şiddetsiz ve insan hakları ihlali olmayan bir Şişli için adım attıklarının altını çizdi.

Törende İstanbul Barosu Başkanı avukat Mehmet Durak da bu örnek çalışma için Şişli Belediyesi’ne teşekkür ederek sözlerine başladı. Durak böylesi çalışmaların Batı Avrupa’da sıklıkla yapılmasına rağmen Türkiye’de maalesef hala çok nadir yapıldığını ve bu nedenle Şişli Belediyesi’nin attığı adımın çok önemli olduğunu vurguladı. Bu çalışmanın demokrasi mücadelesinin somutlandırılması olduğunu belirten Durak da kadın hakları ihlalinin insan hakları ihlali olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından protokol imza törenine geçildi. Üçlü imza sonrasında  protokol hayata geçirilmiş oldu.


0/(0)
22 Nisan 2021 Perşembe
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler