LİMAK VAKFI, “TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI” İLE “GELECEĞE SOSYAL YATIRIM” YAPIYOR

Kategori : Enerji
Oluşturma Tarihi : 26 Kasım 2020 Perşembe

Limak Vakfı’nın, Türkiye’de kadın mühendis sayısını artırmak, kadınların iş hayatında daha etkin ve karar verici mekanizmalarda yer almasını sağlamak, sektörde cam tavanları yıkmak amacıyla başlattığı Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesini başlattı.

‘İçimizdeki mühendis’leri ortaya çıkarmak mottosuyla, kızların bu alanda daha fazla yer almalarını sağlamak ve Türkiye’nin parlak geleceğine yatırım yapmak için yola çıkan Limak, tanıtım ve eğitim çalışmaları yoluyla farkındalık yaratarak, kız öğrencileri mühendisliğe özendirmeyi amaçlıyor.

LİMAK VAKFI, “TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI” İLE “GELECEĞE SOSYAL YATIRIM” YAPIYOR“Türkiye’nin Mühendis Kızları” Projesinin İçeriği

Türkiye’nin Mühendis Kızları(TMK) projesi, mühendislik eğitimi alan ve/veya alacak olan kız öğrencileri, eğitimlerinin farklı aşamalarında ve birçok yönden desteklemek üzere yola çıkan proje, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki ayrı programdan oluşuyor.LİMAK VAKFI, “TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI” İLE “GELECEĞE SOSYAL YATIRIM” YAPIYOR

Liselerde eğitim gören kız öğrenciler; mühendislik mesleği ile ilgili olarak farklı etkinliklerle bilgilendiriliyor. Bu yolla kendilerini mühendisliğe yakın hissetmeleri ve mühendisliği meslek seçimlerinde daha fazla tercihleri arasına almaları hedefleniyor. Geçtiğimiz dönem eğitim programları ve rol model buluşmaları ile yirmi bini aşkın öğrenciye ulaşılırken; 2019-2020 döneminde lise programına 10 ili kapsayan (Adana, Isparta, Diyarbakır, İzmir, Aydın, Bitlis, Ankara, Samsun, Balıkesir, İstanbul) 25 okulda, Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) iş birliğinde devam ediliyor.

Üniversiteliler için proje, biraz daha kapsamlı ilerliyor. Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyan başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan kız öğrenciler, eğitim hayatları boyunca; üniversite eğitimi süresince öğrenim bursu, Limak Grubu ve diğer kuruluşlarda staj, gönüllü kadın mühendisler aracılığıyla mentorluk, online İngilizce dil eğitimi, Mühendislikte Liderlik Sertifika Programı ve ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve diğer şirketlerde istihdam edilme olanakları sağlanarak destekleniyor.

LİMAK VAKFI, “TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI” İLE “GELECEĞE SOSYAL YATIRIM” YAPIYOR

TMK Üniversite Programı’nın ilk yılından itibaren sırasıyla; 40, 54, 106 ve 110 olmak üzere 4 yılda toplam 310 kız öğrenci burs ve çok yönlü desteklerden faydalandı. 2019-2020 döneminde ise 120 öğrenci program kapsamında sunulan imkanlardan yararlanıyor.

Devlet üniversitelerinin bilgisayar, çevre elektrik-elektronik, endüstri, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs imkânı ile birlikte mühendislik fakültesindeki eğitimleri boyunca kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak sertifika programı, İngilizce dil eğitimi, mentorluk desteği, staj ve istihdam imkânı gibi fırsatlar sunuluyor.

Gönüllüler ile Mentorluk Çalışmaları

TMK üniversite programı mentor havuzunda yer alan gönüllü mentorlar ve koçlar, öğrencilerle tecrübe aktarımına dayalı bir iletişim ağı içerisinde bulunuyorlar. Mentorluk modülü kapsamında; 1. sınıf öğrencileri TMK mezunlarından, 2 ve 3. sınıf öğrencileri Limak Grubu ve sektörün önde gelen şirketlerinde çalışan tecrübeli kadın mühendislerden mentorluk desteği; 4. sınıf öğrencileri ise kariyer yönlendirmeleri konusunda EMCC Türkiye’den koçluk desteği alıyor.

Limak Vakfı’nın T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürüttüğü “Türkiye’nin Mühendis Kızları”projesinden, bugüne kadar toplam 430 öğrenci faydalandı.

LİMAK VAKFI, “TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI” İLE “GELECEĞE SOSYAL YATIRIM” YAPIYOR“BU PROJE BİR KSS DEĞİL; GELECEĞE SOSYAL YATIRIM”

Projenin 5.yıl dönümü sebebiyle yapılan toplantıda açılış konuşması yapan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir; bu projenin sadece iyi bir kadın mühendis değil, aynı zamanda iyi bir insan yetiştirme vizyonundan bahsetti. 5’inci yılına giren TMK’nın Türkiye’de marka olma ve geleceğin lider kadın mühendislerini yetiştirme konusunda öncülük etmeye devam edeceğini vurgulayan Özdemir, projenin verilerini açıklayarak, TMK ailesinin büyümesinden duydukları mutluluğu paylaştı.

Bugün tüm dünyada sosyal etkisi ölçülebilen, sürdürülebilir işlerin önem kazandığına dikkat çeken Ebru Özdemir, “İşte bu nedenle TMK’yı sadece bir ‘kurumsal sosyal sorumluluk’ olarak değil; bir ‘sosyal yatırım’, bir ‘etki yatırımı’ olarak konumlandırıyoruz. Sadece kızlarımızın değil, ülkemizin istihdamına, insan kaynağına ve geleceğine etki yapıyoruz. Gelecekte bizlere liderlik edecek, ülkemizin geleceğine yön verecek, ‘cam tavanları kıracak’ kadın liderleri yetiştirmek bizim önceliğimiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhuriyetimiz 100. yılına yaklaşırken, mesleğini en iyi şekilde yapan, Türkiye’nin modern yüzüne bilimle değer katan mühendisler yetiştirmeyi hedefleyen Limak; bu hedefi, Türkiye’nin Mühendis Kızları ile birlikte gerçekleştireceğine olan inancıyla yola tam gaz devam ediyor.

Limak Grup Hakkında:

Limak Şirketler Grubu’nun, 1976 yılında Limak İnşaat ile başlayan yolculuğu; inşaat, turizm, çimento, altyapı ve enerji yatırımları, enerji taahhüt, havacılık ve gıda alanlarında sürdürdüğü faaliyetlerle devam etmektedir.

Hava alanlarından limanlara, barajlardan sulama tesislerine, otoyollardan hidroelektrik santrallere, endüstriyel tesislerden petrol ve doğal gaz boru hatlarına, tatil köylerinden bina komplekslerine kadar başarıyla tamamladığı 100’den fazla projenin toplam değeri 10 milyar doları aşan Limak İnşaat, Engineering News Record Dergisi’nin her yıl yaptığı sıralamalarda dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında yer almaktadır.

Ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra sosyal yatırımlarıyla da fark yaratan Limak, yıllardır yürütülen tüm sosyal yatırımların ve yardım projelerinin tek bir çatı altında toplanması, daha kurumsal ve etkili olarak devamının sağlanması adına 2016 yılında kurduğu Limak Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı bünyesinde sosyal yatırımlarını sürdürmektedir.


0/(0)
26 Kasım 2020 Perşembe
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler