AKTİF BANK “EKONOMİDE AKTİF KADINLAR” PROJESİNİ BAŞLATTI

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 18 Mart 2022 Cuma

Türkiye’nin güçlü bankalarından Aktif Bank, dar gelirli kadın girişimcileri desteklemek için Türkiye GrameenMikrofinans Programı işbirliği ileEkonomide Aktif Kadınlarfarkındalık projesine imza attı. Proje kapsamında, mikrofinansman ve eğitim ile kadınları girişimcilik yolunda destekleyecek olan Aktif Bank, projenin duyurusunu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptı.

Aktif Bank, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında önemli bir projeyi hayata geçirdi. “Ekonomide Aktif Kadınlar” adlı yeni projesiyle Aktif Bank, Türkiye GrameenMikrofinans Programı işbirliği ile dar gelirli mikrogirişimci kadınların gelir getirici faaliyetlerinin sürdürülebilir olmasına katkıda bulunacak. Ayrıca global bilgi hizmetleri şirketi Experian’ın vereceği “Finansal Geleceğini Yönet” isimli eğitim programı ile de kadınları girişimcilik yolculuğunda destekleyecek.

Proje ile girişimci kadınların işi kolaylaşacak

Kadınların ekonomideki varlığının güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini belirten Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca, Aktif Bank olarak her alanda cinsiyet eşitliğinin önemine inandıklarını ve insan kaynakları politikalarından sosyal sorumluluk alanına kadar kadınlara yönelik aksiyonlarını artırmak için çalıştıklarını dile getirdi. Bu anlayışla hayata geçirilen ‘Ekonomide Aktif Kadınlar’ projesinin en önemli amaçlarından birinin, bankacılık sistemine dahil olmayan dar gelirli mikrogirişimci kadınları finansal sisteme ve ekonomiye kazandırmak olduğunun altını çizen Adaca, “Kurguladığımız mikrokredi projesiyle kadınların kredi skorlarını ve finansal profillerini oluşturarak, onların bu mikrokredi sonrasında finansal enstrümanlara ulaşmasını da kolaylaştıracağız. Yaratılan bu finansal geçmiş ve Experian tarafından verilecek eğitimin de gücüyle, kadınların işlerine dair donanımlarını artırmayı, mikrogirişimcilik serüveninde başarıya ulaşmalarını ve daha büyük girişimlere atılmalarında onlara altyapı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Hedefimiz 3 yılda 5 bin kadına ulaşmak”

AKTİF BANK “EKONOMİDE AKTİF KADINLAR” PROJESİNİ BAŞLATTI

Aktif Bank Perakende Bankacılık Grup Başkanı Pınar Yılmaz ise konuya ilişkin açıklamasında, ilk aşamada Türkiye GrameenMikrofinans Programı ile işbirliği ile bin kadına 2 biner TL olmak üzere toplam 2 milyon TL mikrokredi sağlayacaklarını belirtti. “Ekonomide Aktif Kadınlar” projesiyle, mikrogirişimci kadınlara hem sürdürülebilir gelir yaratma konusunda hem de girişimcilik yolculuklarında destek olacaklarını kaydeden Yılmaz, öncelikle imkan sağlayacakları faizsiz ve 12 ay vadeli mikrokredilerle, mikro anlamda iş kuracak kadın girişimcilere sermaye desteği sağlayacaklarını ve finansal profillerini oluşturacaklarını, ardından Experian iş birliğiyle ‘Finansal Geleceğini Yönet’ isimli eğitimi vererek danışmanlık da sunacaklarını ifade etti. Yılmaz proje detaylarını şu şekilde aktardı: “Türkiye GrameenMikrofinans Programı’nın varlık gösterdiği 65 ilde yürüteceğimiz projenin ilerleyen aşamalarında ise iş geliştirme, iş için gerekli malzeme alımına yönelik kredi süreçleri de tasarlıyoruz. Bunun yanı sıra hayvancılık ve tarım gibi alternatif sektörlerde de girişimci olmak isteyen kadınları kapsama dahil etmeyi hedefliyoruz. Uzun soluklu olmasını amaçladığımız bu projenin verimlilik ölçümleri sonrasında, daha fazla kadına ulaşmayı, onlara hem sermaye hem de eğitim konusunda destek olmayı planlıyoruz. Hedefimiz 3 yılda 5 bin kadına ulaşmak” dedi.

Mümin: “Bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz”

Aktif Bank’ın hayata geçirdiği “Ekonomide Aktif Kadınlar” projesinde yer almaktan gurur duyduklarını belirten Experian Genel Müdürü Samile Mümin, Experian olarak, dünyanın pek çok ülkesinde benzer projelerde finansal kapsayıcılık anlamında kadınlara destek olmaya çalıştıklarını ifade etti. Experian’ın projedeki temel rolünün, finansal hizmetlere bu proje vesilesiyle ulaşabilecek kadınların, krediye erişimlerini uzun vadede de mümkün kılacak eğitim desteğini vermek olduğunun altını çizen Mümin, projenin inovatif tarafında ise daha önce kredi kullanmamış ve sektörde herhangi bir referans bilgisi olmayan kişilerin değerlendirilmesini kolaylaştıracak alternatif veri kaynakları üzerinde, partnerleriyle birlikte çalışmayı hedeflediklerini açıkladı.

Akgül: “Yoksulluğu azaltmak için dar gelirlilerin gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları desteklenmeli”

Türkiye GrameenMikrofinans Programı (TGMP) olarak 2003 yılından beri yoksulluğun azaltılmasına yönelik dar gelirli kadınların gelir getirici faaliyette bulunmalarını sağlayacak şekilde, tamamen güvene dayalı olarak, ancak geri dönüşlü mikrokredi verdiklerini belirten Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül, Türkiye’deki mikrokredi uygulamasının ilk defa Diyarbakır’da başlatıldı bilgisini verdi. Bugüne kadar 65 il 94 şubede, 200 binden fazla yoksul girişimci kadının mikro girişimci olmalarına yardımcı olacak şekilde, toplam olarak 1 milyar 274 milyon lira mikrokredi dağıtımı yaptıklarını kaydeden Akgül, verilen mikrokredilerde geri dönüş oranının yüzde 100 olduğunu ifade etti.

Akgül: “Hibe şeklindeki yardımlar; çalışamayacak durumda olan kişilere nakdi ve ayni şekilde yapılmalıdır. Ancak çalışabilecek durumda olan bütün dar gelirliler ise Aktif Bank’ın yaptığı gibi finansal olarak desteklenmelidir. Dar gelirli kadınların gelir getirici faaliyetlerde bulunmasını desteklemek amacıyla, Experian’ın vereceği ‘Finansal Geleceğini Yönet’ isimli eğitim programı da çok kıymetlidir. Aktif Bank ile ‘Ekonomide Aktif Kadınlar’ projesinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.


5,0/(1)
18 Mart 2022 Cuma
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler