L'Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYOR

Kategori : Projeler
Oluşturma Tarihi : 25 Kasım 2020 Çarşamba

L’Oréal Türkiye’nin kadınların bilime katkısını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla UNESCO iş birliğiyle hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programı, 18 yıldır başarıyla devam ediyor. Bilim kadınlarının desteklenmesi amacıyla yürütülen program kapsamında UNESCO bağımsız jürisi tarafından belirlenen 6 bilim kadını, L’Oréal Türkiye’den araştırmalarında kullanmak üzere 75.000 TL destek almaya hak kazandı. İnsanlık için önemli projeler üzerinde çalışan, her biri üniversitelerdeki araştırmalarını sürdüren 40 yaş altındaki 6 genç bilim kadını; psikoloji, matematik, tıp, malzeme bilimi, biyoloji, kimya gibi pek çok alanda umut veren çalışmalar gerçekleştiriyor.

Önümüzdeki 15 yıl içerisinde bilim; global olarak sağlık, hijyen, gıda, su ve enerji kullanımı, okyanusların ve ekosistemin güvenliği, iklim değişikliği gibi “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ile mücadele edilmesi anlamında çok daha önemli olacak görünüyor.

L’Oréal 22 yıldır dünya çapında hayata geçirdiğimiz “Bilimde Kadınlar İçin” sloganıyla UNESCO ile bilimsel disiplinlerde cinsiyet dengesi konusunda yarının sorunlarını çözmek için katkı sağlamayı hedefliyor. Daha fazla bilime, teknolojiye, yeniliğe ve daha fazla bilim insanına ihtiyacımız var bilinciyle, bilim kadınlarının potansiyelini arttırıp desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

“BİLİM KADINLARI İÇİN”  PROJESİ İLE 18 YILDA 108 GENÇ TÜRK BİLİM KADINI DESTEKLENDİ

L’Oréal ve UNESCO, dünyada 22. ve Türkiye’de 18. yılını geride bırakan program kapsamında daha fazla bilim kadınının bilimsel mükemmelliğe ulaşmasına ve insanlığın karşılaştığı büyük zorlukların çözümüne eşit şekilde katılmasına yardımcı olmak için birlikte çalışıyor.

“Bilim Kadınları İçin” programı, her yıl 250’den fazla yetenekli genç ve bilim kadınını destekliyor. 5 kıtadan seçkin kadın araştırmacılar, program sayesinde aldıkları destekle bilimsel kariyerlerini sürdürüyor ve dünyayı değiştirmeye yardımcı olacak keşifler yapıyor. Global ölçekte şu ana kadar destek alan bilim kadını sayısı 3400’e ulaştı.“Bilim Kadınları İçin” projesi, Türkiye’de de 18 yıldır başarıyla sürüyor. Türkiye’de geçtiğimiz 18 yılda 108 genç bilim kadının projelerine kaynak sağlandı. Bilimde cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren L’Oréal, sahip olduğu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için istikrarlı bir şekilde ilerliyor. L’Oréal, kız çocuklarının bilimsel çalışmalara teşvik edildiği, kadınların yeterli desteğe sahip olduğu ve bilimsel çalışmaların cinsiyete göre değil, potansiyele göre değerlendirildiği bir gelecek için çalışıyor.

L’Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYOR

“Bilim Kadınlar İçin” projesi kapsamında 2020 yılının başarılı bilim kadınları ve araştırma konuları şu şekilde;

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Dicle Dövencioğlu, yumuşaklık algımızdaki boyutları tanımlama hedefi taşıyan projesiyle malzemeleri nasıl algıladığımızı anlamayı amaçlıyor. Çünkü malzemeleri tanımak hayatta kalmak dahil olmak üzere, pek çok açıdan çok önemli.

L’Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYORBirçok hayati konuda risk unsuru olan tehlikeli gazların hızlı ve doğru şekilde tespit edilebilmesi, gerekli tedbirlerin alınması ve meydana gelebilecek sağlık risklerinin en aza indirilmesi açısından son derece önemli. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü Sensör Teknolojileri Proje Grubu’nda Başuzman Araştırmacı olarak görev yapan Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar; zehirli gazlara karşı yüksek algılama hassasiyetine sahip, üstün performanslı, seri üretime uygun, ekonomik, düşük güç tüketimiyle çalışan, kompakt kimyasal sensörler geliştirilmesini amaçlıyor.

L’Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYOR

Kanser tedavisi için yeni yaklaşımlar ve biyoinformatik yöntemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoinformatik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İdil Yet, geliştirdiği yöntemle kansere dönük özellikle önleme, erken teşhis ve tedaviler açısından değerli sonuçlar üretmeyi hedefliyor.

L’Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYOREpitel over kanseri hastalarının ilk 3 yılda tekrar etme oranı maalesef %70 gibi yüksek bir oranda ve platin dirençli veya refrakter hastalarda optimal tedavi yöntemi hala tam olarak bilinmiyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İrem Durmaz Şahin, öncelikle bir kadın olarak ama en önemlisi bir bilim insanı olarak bu konuya katkı sağlamak için çalıştığını vurguluyor. Over kanserinde gelişen ilaç direnç mekanizmalarının daha iyi anlaşılması ve kullanılmakta olan tedavi yöntemlerinin moleküler etkilerinin incelenmesi üzerine çalışmasıyla Dr. İrem Durmaz Şahin, bu hastalıkla karşılaşan bireylerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini, ekonomik ve sosyal hayata aktif ve sağlıklı bir şekilde katılımlarının sağlanmasını hedefliyor.

L’Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYOR

Dünya popülasyonun yaklaşık %1’inde bulunan Romatoid Artrit hastalığı; eklemleri, farklı organları veya bütün vücudu etkileyebilen kronik bir hastalık olarak öne çıkıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nazar İleri Ercan, günümüzde bilinen bir tedavisi bulunmayan Romatoid Artrit hastalığına yönelik, farklı mekanizmalar üzerinde etkili, daha etkin ve hedefleme yöntemi ile daha az yan etkiye sahip bir nano ilaç geliştirmeyi hedefliyor.

L’Oréal TÜRKİYE “BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİYLE 22 YILDIR GENÇ BİLİM KADINLARINI DESTEKLİYORHacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nden Doç. Dr. Nazife Erkurşun Özcan, 70 yılı aşan bir süredir çözülemeyen “Kakutani Sanısı” matematik problemi üzerine çalışıyor ve birçok disiplin arasında bağlantı (özellikle kuantum bilgi sistemleri) kurarak yeni ortak çalışmaların doğmasına imkan yaratmayı hedefliyor.

Kadına yönelik birçok alanda gerçekleşen desteklerin artması ve özellikle bilimin bir cinsiyetinin olmadığını ortaya koyan böyle güzel projeler ile bilimin gelişmesine katkı sağlayan tüm mevkilere teşekkür ederiz.


5,0/(1)
25 Kasım 2020 Çarşamba
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler