Türkiye’de ilk yerli mobil teknoloji fabrikasını kuran gerçek bir amazon

Oluşturma Tarihi : 25 Mayıs 2024 Cumartesi

O bir amazon kadını. Türkiye’de sıfırdan bir teknoloji markası yaratan ve Türkiye’nin ilk yerli mobil teknoloji fabrikasını kuran bir girişimci. Henüz dokunmatik ekranın bile olmadığı 2010’da Türkiye’yi ilk kez ‘e-kitap okuyucu’ ile tanıştıran Sezen Sungur Saral’ın kurduğu Reeder markası, bugün cep telefonundan, tablete, giyilebilir teknolojiden, akıllı ev aletlerine kadar geniş ürün yelpazesine sahip bir şirket haline geldi. Türkiye’nin en büyük yerli akıllı telefon üreticisi olan Sungur Saral, “Hayallerimizin bile ötesine geçtik. Şimdi ana hedefimiz Türkiye’den global bir teknoloji markası çıkarmak” diyor.

İzmir’de doğup büyüyen Sezen Sungur Saral, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünden “Yüksek Onur” derecesiyle mezun oldu. Hemen sonra Türkiye’nin en büyük fuar Şirketi CNR Holding’de iş hayatına başladı.

Uluslararası satış ve pazarlama bölümlerinde çalışan ve 8 sene içerisinde de Satış Temsilciliğinden Genel Müdür Yardımcılığına yükselen Sungur Saral, kozmetikten sanayiye, gıdadan tekstile kadar her sektörde dünyada organize edilen fuarları gezme ve oralarda stant açan küçük ve orta ölçekli şirketlerle tanışma imkanı buldu.

Üniversiteden mezun olduğunda “girişimci” diye bir kelimeden haberi bile haberi olmayan Sungur Saral, CNR Holding’de bu süreçte özellikle küçük firmaların dünya devleriyle nasıl savaştığını gördü ve içinde her zaman yanan üretim ve ticaret yapma ateşiyle cesaretlendi. Ruhunu saran girişimcilik fitili bir iş seyahatinde gördüğü ve çok heyecanlandığı e-kitap fikri ile ateşlendi. 2009 yılında Amerika’da çıkan e-kitap onu çok heyecanlandırdı, bu Türkiye’de olmayan bir teknolojiydi. Bir şekilde yurt dışından e-kitap okuyucu getirtti. Cihazın devrimsel bir icat olduğunu düşündü ve Türkiye’de de bu cihazın mutlaka bireylere ulaştırılması gerektiğine karar verdi.

Sezen Sungur Saral

İş için Çin’e gittiği bir dönemde, iş yerinden iki gün ek izin aldı ve e-kitap okuyucu yu getirttiği Tayvan’a giderek, o firmadan distribütörlük istedi. Hiçbir bağlantısı olmadan gittiği üretici ile anlaştı. Kafasında bu icadı Türkiye’de tanıtan ilk insan olmak vardı. Topluma faydalı bir şey yapacaktı. Yıl 2010’du ve o tarihte tablet, akıllı telefon yoktu. Ne kendisine ait bir firması ne de parası vardı. Arabasını sattı, borç aldı, eşinin de desteğiyle, birlikte Türkiye’yi ilk kez ‘e-kitap okuyucu’ ile tanıştıran Reeder markasını kurdu. O yıllarda bu işin pazarı olmadığı için ürünü az miktarda ürettirdi. Büyük bir elektronik zincirin genel müdürlüğüne ürünlerini satmaları için, “Siz güçlü bir kurumsunuz; ben de bunu buldum, getirdim. Lütfen bana destek olun” dedi ve karşı taraf bu teklifi kabul ederek, 300 adet sipariş verdi. Altı ay kadar tek bir elektronik zincirde, kazandığı parayı geri yatırarak bu işi yaptı. Daha sonra cihazlar tabletlere evrildi ve Sungur Saral da yönünü o tarafa çevirdi. Doğru hamle ile dünyada kitaptan tablete doğru gerçekleşen dönüşümü doğru tespit eden Sungur Saral, 2012’de Türkiye’ye ilk 3G’li Android tableti getirerek Turkcell ile ilk perakende kampanyasını gerçekleştirdi.

2018’de Çin ile gerçekleştirdiği stratejik ortaklık ile yılda 600 adetlik üretim kapasiteli tablet, telefon ve akıllı ürünler fabrikasını, Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek teknoloji yatırımı olarak, daha önce hiç mobil teknoloji yatırımı yapılmamış; bir limanı, iki üniversitesi ve bir teknoparkı olan bir şehir olan Samsun’da kurdu. Sungur Saral fabrikanın kapasitesini, Samsun Üniversitesi’nde kiraladığı alanlar ve yeni Ar-Ge Yazılım Merkezi’nin yaratacağı know-how’ın da oluşturacağı etkiyle birlikte en az üç kat artırarak, ilk etapta yıllık 9 milyon adet üretim kapasitesine yükseltmeyi amaçlıyor. E-kitap ile başlayan yolculukta Reeder’ı hızla büyüyen, dinamik bir şirket olarak cep telefonundan tablete, giyilebilir teknolojiden akıllı ev aletlerine kadar geniş bir ürün üreten şirkete dönüştüren Sungur Saral, Türkiye’nin en büyük yerli akıllı telefon üreticisi oldu.

Sungur Saral “Kısacası hayallerimizin bile ötesine geçtik. Şimdi ana hedefimiz Türkiye’den global bir teknoloji markası çıkarmak” diyor. 2020 yılında giyilebilir teknolojiler kategorisinde akıllı çocuk saati ve pandemi döneminde kullanım alanı genişleyen kızılötesi temassız ateş ölçer ürünlerinin Türkiye’de ilk kez yerli üretimini gerçekleştirmeye başladıklarını ifade eden Sungur Saral, “Tablet bilgisayar, akıllı telefon, saat, medikal teknolojiler ile akıllı ev uygulamaları dahil tüm mobil ürünlerde yerli üretim ile ülkemizde ekonomik kalkınmaya da katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuşuyor. “Hedefimiz yerli üretimde Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri olmak” diyen Sungur Saral, perakende tarafında ise 2021 yılında ilk mağazalarını fabrikalarının da bulunduğu Samsun’da açtıklarını, yerli üretici olmanın getirdiği fırsatlar ve yaklaşım ile bu sayıyı kısa sürede 52 ilde 77 mağazaya çıkardıklarını söylüyor. Sungur Saral, 100 mağaza hedefi ile ReeDükkanlar açmaya devam ettiklerini sözlerine ekliyor.

Yüzde 53 kadın çalışan oranı

Sadece Türkiye için değil, uluslararası sıralamada da kadınların çalışmak isteyeceği bir işveren olmak istediklerini ve yüzde 53 kadın çalışan oranına sahip olduklarını vurgulayan Sezen Sungur Saral, “Biz Reeder olarak kız öğrencilerin yazılım ve teknoloji alanında gelişimine katkı sağlamak amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliği ile ‘Kızlar Kodlar’ projemizi hayata geçirdik. Kadınların istediklerinde başaramayacakları bir şey olmadığına inanıyorum. Bu nedenle hayal eden, merak eden, araştıran, deneyen, çalışan, öğrenen genç kızlara, Kızlar Kodlar ile biz de katkı sağlayabileceksek ne mutlu bize! Proje içeriğini de onların ihtiyaç ve taleplerine göre şekillendirdik.

STEAM yaklaşımıyla alacakları kodlama, yazılım, programlama eğitimlerinden, uygulamalı atölye çalışmalarına, kariyer yolculuklarında ihtiyaçları olacak katılım belgelerinden, staj programı ve Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına kadar, onlar için 360 derece yoğun bir program hazırladık. İnanıyoruz ki program sonunda binlerce Maker kız başarıyla önce kendilerini sonra bizi gururlandıracak, hatta belki de bazıları ülkemizi yurtdışında tanıtacak. Şu anda en büyük hayallerimden biri de bu” şeklinde konuşuyor.

Edebiyat tutkunu

Sezen Sungur Saral için okumak bir tutku ve sıkı bir edebiyat okuyucusu. Rus ve dünya klasiklerinin pek çoğunu okuyan Sungur Saral, Orhan Pamuk, Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Virgina Woolf, Sylvia Plath gibi yazarların kitaplarını okumaktan keyif alıyor. Ayn Rand ise kitaplarıyla onu en çok etkileyen yazarlardan birisi. Kendisini en çok etkileyen ve sürdürülebilirlik dönüşümündeki çalışmalarına da ışık tutan Mazars Denge CEO & Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi İzel Levi Coşkun’un Süreklilikten Sürdürülebilirliğe-Bir Kurumsal Sürdürülebilirlik Yolculuğu kitabı olmuş. Bu kitabı okuduktan sonra yönetim felsefesini yeniden şekillendirmiş.

Ödüllerle taçlandırılan bir başarı hikayesi

2016 yılında Amerikan Danışmanlık firması EY’ın Global Girişimci Kadın Liderler programına seçilen 10 kadından biri olan Sezen Sungur Saral, Garanti Bankası tarafından KAGİDER ve Ekonomist Dergisi desteği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışmasında 2018 yılı birincisi seçilerek büyük ödülü aldı. 2019 yılında EY tarafından dünya çapında organize edilen Entrepreneur of the Year yarışmasının Türkiye ayağında “Yılın Kadın Girişimcisi” seçilen Sungur Saral, 2022 yılında Harvard Business School-Owner President Management (OPM) eğitimini almaya hak kazandı ve programı tamamlayarak sertifikasını aldı. KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi olan Sezen Sungur Saral İngilizce biliyor.


0/(0)
25 Mayıs 2024 Cumartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler