DİJİTAL ÇÖZÜMLERLE, İŞ DÜNYASINDA HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

Kategori : Kahve Sohbetleri
Oluşturma Tarihi : 21 Ocak 2022 Cuma

Kariyer yolculuğunda, birçok farklı sektörden edindiği tecrübelerle yol almaya devam eden, çağın gereksinimi olan dijital dönüşümü benimseyerek tüm iş süreçlerine entegre etmiş, yenilikçi, dönüşümcü ve başarılı iş insanı,  Edenred Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Sn. Zeynep Ege Dura ile hem iş hayatını hem de iş hayatında kadının yerini konuştuğumuz keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Zeynep Dura kimdir; nasıl bir eğitim aldı? İş hayatına girişi nasıl oldu? Sosyal yönlerinizden de bahsederek, biraz bize kendinizi anlatır mısınız?

St. George Avusturya Lisesi’nden sonra eğitim hayatıma Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde devam ettim. Aynı okulda İşletme Yönetimi yüksek lisansımı tamamladıktan sonra 1998 yılında Coca Cola’da Pazarlama Uzmanı olarak çalışmaya başlayarak pazarlama dünyasına giriş yaptım. İş dışında ise müziğe büyük bir ilgi duyuyorum. Uzun yıllardır devam ettiğim koro çalışmalarına şu anda Sirene Kadınlar Korosu’nda devam ediyorum. Ortaokul yıllarında tenis, voleybol ve basketbol lisanslı oyuncusuydum. Şimdi ise ne yazık ki sadece pilates ve yürüyüş ile yetinmek zorunda kalıyorum.

DİJİTAL ÇÖZÜMLERLE, İŞ DÜNYASINDA HAYATI KOLAYLAŞTIRIYORKariyer yolculuğunuzdan ve duraklarınızdan da kısaca bahseder misiniz?  

Coca Cola’dan sonra Doğuş Yayın Grubu’nda Müşteri İlişkileri Yöneticisi olarak çalışmaya başladım. Ardından BP ve Philip Morris’te görev aldım. Limango, FLO ve Defacto gibi firmalarda kazandığım 7 yıllık e-ticaret tecrübesiyle, geleneksel başlayan pazarlama maceram dijitale dönüştü. 2018 yılında ise yolum Edenred ile kesişti. Dünyada yemek kartı sektörünü inşa eden, Ticket Restaurant markası ile Türkiye’yi de yemek kartı sistemiyle tanıştıran Edenred’in Pazarlama, İş Geliştirme ve Müşteri Deneyimi Direktörüyüm. Burada geleneksel ve dijital pazarlama deneyimime artı olarak kendimi ‘B2B lead generaion’ ve tele-satış alanında da geliştirdim.

Bir kadın yönetici olarak sektörünüze ne gibi katkılar sundunuz?

Türkiye’de e-ticaret sektörünün gelişmesinde önemli katkılarım oldu. Hem sektöre deneyimli kişiler yetiştirdim hem de daha start-up aşamasında olan şirketlerin büyümelerine destek oldum.

Gelecek 10 yılda kariyerinizde ve şirketinizde nasıl bir değişim hedefliyorsunuz? 10 yıllık hedeflerinizden bahseder misiniz?

Pazarlama departmanlarının misyonu son 10 senede çok değişti. Dijital teknolojiler işimizi yapmamızın olmazsa olmazı oldu. Benim de amacım hem kendimi bu konuda çok daha fazla geliştirmek hem de Edenred’i mümkün olduğunca dijital süreçler ile yönetilen bir şirket haline getirmek. Özellikle ürün yelpazemize de bu çerçevede bakıp müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak dijital çözümler geliştirmeye katkı sağlamaya devam etmek istiyorum.

DİJİTAL ÇÖZÜMLERLE, İŞ DÜNYASINDA HAYATI KOLAYLAŞTIRIYORDünyada iş yapma koşulları değişti, kadınlar artık her sektörde varlar ve çok aktifler. Sektörünüzde kadın temsili oranları birçok sektörde olduğu gibi her dönem artıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yemek kartı sektöründe gerek ülkemizde gerekse globalde kadınlar hep ön planda bulunuyor. Bu sebeple açıkçası kadın erkek farkını hissettiğimizi söyleyemem. Kadınların sektörümüzü başarıyla temsil etmesinden ötürü mutlu ve gururluyum.

“Yönetim felsefemi değişime ve ilerlemeye duyduğum tutku oluşturuyor”

Yönetim felsefenize ve hayatınıza ışık tutan sözler, kitaplar veya kişiler var mıdır?

Steve Jobs’ın çok sevdiğim bir sözü var: “Lideri, takipçilerden ayıran inovasyondur.” Benim de yönetim felsefemi değişime ve ilerlemeye duyduğum tutku oluşturuyor. Eskiden pazarlamacı dediğiniz zaman iyi bir iletişimci ve iyi bir stratejist akla gelirdi ama artık sadece bu yetmiyor. Çünkü dünya dijitalleşiyor; pazarlama dünyası kabuk değiştiriyor. Bu anlamda devamlı olarak yeni şeyler öğrenmek için çabalıyor; birçok uzmanlığı birleştirmek için gayret ediyorum. Pazarlama dünyasının dinamizmi bana çok iyi geliyor, bana hem itici güç hem de ışık oluyor.

COVID-19 salgını, dünya genelinde bugüne kadar alışık olmadığımız bir tablo yarattı. Nasıl aşılacağını ve ne zaman sonuçlanacağını tam olarak bilemediğimiz bir krizle karşı karşıyayız. Bu süreçte şirketinizde ne yönde çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Güçlü dijital yetkinliğimiz sayesinde, Türkiye’de ilk vaka açıklandıktan hemen sonra hızla ve sorunsuz olarak evden çalışma sistemine geçtik. Bu süreçte bizim gibi evden çalışmaya geçen pek çok şirket çalışanlarının yemek kartlarına bakiye yatırma konusunda kararsız kaldı. Edenred Türkiye olarak biz uzaktan çalışma düzeninde de öğle yemeği hakkının devam etmesi gereken bir yan hak olduğu bilincini artırmaya yönelik faaliyetlerimizle çalışanların yanında olduk.

Yine pandeminin hemen başında QR kodla ödemeye ek olarak sektörde bir ilke imza attığımız NFC teknolojili EdenredPay dijital ödeme çözümümüzü kullanıcılarımıza sunduk. Ardından müşteri ve kullanıcılarımızın taleplerine hızla yanıt verip plastik karta bir alternatif olarak Dijital Kart’ımızı lanse ettik. Teması en aza indiren tüm bu dijital ödeme çözümlerimiz temassız ve hijyenik olma özellikleri nedeniyle sıklıkla tercih edildi.

Edenred olarak, alınan tedbirler nedeniyle aylarca kapalı kalan küçük işletmeleri desteklemek amacıyla pandemi dönemine özel oluşturduğumuz “More Than Ever” isimli yardım fonumuz aracılığıyla şimdiye kadar 3 kıtada 70 girişimi destekledik. Ülkemizde ise 400 restorana içerisinde Android yazılım bulunan, yeni nesil POS cihazları hediye ettik. Böylece bu restoranların, teknolojinin yardımıyla rakipleri arasından sıyrılmalarına katkıda bulunabilmeyi hedefledik.

DİJİTAL ÇÖZÜMLERLE, İŞ DÜNYASINDA HAYATI KOLAYLAŞTIRIYORŞirketinizde kadın çalışan oranı nedir? İK süreçlerinizde cinsiyet eşitliğinin önemi ve önceliğinden bahseder misiniz?

Edenred, tüm dünyada çalışan kadınların en çok “eşit hak ve ücrete” ihtiyaç duyduğunun son derece bilincinde olan bir şirket. Bu nedenle kendi çalışanlarına iş yerinin herkes için iyi bir yer haline geldiği, eşitliğin, çeşitliliğin, adaletin gözetildiği, kimsenin değersiz hissettirilmediği bir çalışma ortamı sunuyor. İmzaladığımız “Çeşitlilik Bildirgesi” ile de çalışanlara hiçbir konuda ayrımcılık yapılmayacağının sözünü veriyoruz. Bugün kadın dostu, çalışan dostu bir marka olmamızdaki en önemli unsurun da bu yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Edenred faaliyet gösterdiği 46 ülkede kadın çalışan sayısının daha da artmasını sağlayacak hedefler belirliyor. Mesleklerin cinsiyetinin olmadığı inancıyla biz Türkiye’de, yüzde 53 kadın çalışan oranımızla verilen hedeflere zaten ulaşmış durumdayız. Cinsiyet kavramlarına değil pozisyonun gerekliliklerine göre işe alım yapıyor, eşit özlük hakları sağladığımız yol arkadaşlarımızın mutluluğuna odaklanıyoruz.

Yönetimde olduğunuz süreçte öncülük ettiğiniz kurumsal sosyal sorumluluk projeleriniz var mı? Nelerdir? Özellikle sürdürülebilir kalkınma ve toplumda kadının güçlenmesine dair ne gibi çalışmalar ortaya koymaktasınız? Projeleriniz ve sürdürülebilirlik hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Edenred’in dünya çapında dayanışma ve yerel toplulukları destekleme günü olarak ilan ettiği “Idealday” kapsamında çalışanlar olarak bir iş günümüzü gönüllü sosyal sorumluluk projelerine ayırıyoruz. Yine tüm dünyadan Edenred çalışanlarının iyi bir amaç için koşmasını, yürümesini, bisiklet sürmesini veya yüzmesini teşvik eden “Edenraid” kapsamında da sosyal sorumluluk projelerine imza atan kuruluşlarla ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Sürdürülebilir bir dünya için teknolojinin gücünden yararlanıyor; dijital çözümlerimizle faaliyetlerimizi çevre dostu bir şekilde gerçekleştirmek için çalışıyoruz. 2022 yılında sera gazı emisyonunu 2013 yılına oranla yüzde 26 oranında azaltmayı, çevre dostu hizmetlerimizi yüzde 20 oranında artırmayı, ekolojik olarak tasarlanmış veya geri dönüştürülmüş çözümleri ise yüzde 35 oranında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

İş dünyasında cinsiyetleşmiş meslekler hakkında önemli bir dönüşüm sürecinde olduğumuzu görüyoruz, ancak hala yolun başındayız. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Cam tavanlar, çalışma koşulları ve fırsatların iyileştirilmesi anlamında Türkiye ve dünyada gelecek 10 yılda nasıl bir tablo oluşacağını öngörüyorsunuz?

Bu konuda henüz yolun daha çok başında olduğumuzu düşünüyorum. Ama mesleklerin cinsiyetinin olmadığının, olamayacağının bilincinde olan yöneticilerin, şirketlerin sayısı her geçen güç artıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak isteyen platformların sesi artık çok daha güçlü çıkıyor. Çalışanlar haklarını çok daha iyi biliyor. Gelecek 10 yılda bir şeylerin değişebilmesi için, cam tavanların yıkılması, kadınların pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymadığı bir dünyaya kavuşması için şirketlerin çalışanlarına artık eşitliğin sözünü net ve gür bir şekilde verebilmeleri gerekiyor.

“Kadınların iş dünyasında daha görünür olması hepimizin ortak gayesi olmalı”

Türkiye’de kadının iş hayatında ve sosyal yaşamda daha etkin ve aktif olabilmesi için sizce neler yapılmalı? Ayrıca bu süreçte sizce kimlere ne gibi sorumluluklar düşüyor?

Edenred Türkiye ekibi olarak tüm alanlarda fırsat eşitliğini ve çeşitliliğini sağlamanın başarılı toplumların temeli olduğunu düşünüyoruz. Kadınların iş dünyasında daha görünür olması hepimizin ortak gayesi olmalı. Bu sebeple öncelikle kadın dostu markaların artması gerekiyor. İş yerlerinde çalışan annelere ihtiyaç duyduğu destekleri sağlayan şirketler çoğalmalı, aynı pozisyondaki kadın ve erkek çalışanlar arasındaki maaş farklılıkları ortadan kalkmalı. Gerek işe alımlarda gerek yeni kariyer fırsatlarında kadınların maruz kaldığı ayrımcılık sona ermeli.  Aynı zamanda bu kapsamda somut adım atan markalar teşvik amaçlı daha fazla duyurulmalı; konu hepimizin her zaman ilk gündem maddesi olarak kalmalı.

Varsa bireysel ödülleriniz, bildiğiniz yabancı diller, üyesi olduğunuz veya yönetiminde bulunduğunuz sivil toplum kuruluşlar nelerdir?

İngilizce ve Almanca biliyorum. İspanyolca’yı da öğrenmeye sürecindeyim.


4,0/(3)
21 Ocak 2022 Cuma
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler